Drie uit 72 afval-projecten winnen op AC

Uiterst rechts wethouder Brandes

Uiterst rechts wethouder Brandes

Een boot om vooral op festivals afval te verzamelen (dat meteen gerecycled kan worden), speciaal voor de school gemaakte afvalbakken en een zogenoemde stickermuur (een enorme sticker) waar leerlingen afval op kunnen plakken, zodat die niet op straat komt. Die plannen van leerlingen van het Amstelveen College (AC) werden donderdag door een jury gekozen als winnende projecten. Er waren projecten van 72 groepjes, met in totaal 324 AC-leerlingen, aan de jury voorgelegd. Die werd geleid door wethouder Jeroen Brandes (PvdA).

De Prulboot, de Basketbak (bakken met een netje om het leuker te maken afval gescheiden weg te gooien op school) en de Stickermuur kwamen dus als winnende ‘ondernemersplannen’ uit de bus. De juryleden gaan hun best doen de leerlingen verder te helpen in het ontwikkelen van hun plan. Daarnaast mogen de leerlingen hun eerste prototype printen op de 3D-printer die de school krijgt omdat ze meegedaan hebben met dit project.

Jongeren betrekken bij zwerfafval is volgens de gemeente lastig. Ze alleen maar vertellen dat ze het ‘gewoon niet moeten doen’ heeft weinig zin, constateert ze. Daarom liet zij het lesprogramma ‘Waste Away Challenge’ ontwikkelen. Dat gaat uit van het principe dat afval een nieuwe grondstof kan zijn. Leerlingen gaan op een ondernemende manier zelf aan oplossingen werken.

Geïnspireerd en gecoacht door ondernemers bouwen de scholieren aan een business case en brengen die tot uitvoering. Op het Amstelveen College deden elf klassen dat. De jury koos uit het overweldigende resultaat de beste drie groepen.

 

Wethouder Brandes: zegt trots op de leerlingen van het AC te zijn, die met zoveel goede ideeën kwamen. De gemeente sluit convenanten met scholen, waarbij leerlingen zelf hun eigen omgeving schoonhouden. Ook helpt zij scholen educatieve projecten te organiseren.

 

Lees ook:AC keek ‘ondernemend’ naar zwerfvuil
Lees ook:AfvalGo (á la Pokemon) tegen afval
Lees ook:Achtjarige wint ontwerpwedstrijd tegen afval
Lees ook:Drie scholieren genomineerd in ontwerpwedstrijd afvalbak
Lees ook:Basisschool Pionier wint milieuprijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.