PvdA: ‘Apart gymnasium is geldverspilling’

Dolf Veenboer

Streven naar een apart categoriaal gymnasium in Amstelveen is geldverspilling. Dat vindt PvdA-fractievoorzitter Dolf Veenboer. De drie lokale scholengemeenschappen hebben een gymnasiumafdeling van een goed niveau, ook volgens de onderwijsinspectie, schreef hij in Het Parool. ‘Zij zijn zeker van hetzelfde niveau als de categorale gymnasia in Amsterdam’, meent hij. B&W hebben geconstateerd dat ongeveer zeventig Amstelveense leerlingen dagelijks naar een categoriaal gymnasium, zoals het Barlaeus, in Amsterdam gaan. Moeten zij en hun ouders zelf weten, vindt Veenboer, nodig is het naar zijn mening allerminst, maar er bestaat nu eenmaal vrijheid van schoolkeuze. Maar al die naar de hoofdstad trekkende leerlingen, kunnen volgens hem moeiteloos ook hier terecht, op één van de drie scholen (KKC, HWC en AC). B&W denken onder meer aan een dependance van het Barlaeus Gymnasium. De scholengemeenschappen zijn daar tegen.Veenboer: ‘Dat Amstelveense ouders en kinderen voor een categoraal gymnasium kiezen in Amsterdam is hun goed recht. In deze tijd is het imago van een categoraal gymnasium sterk. Dat was trouwens enkele jaren geleden heel anders.’ Tegenover de stroom Amstelveense tieners naar het Barlaeus en andere hoofdstedelijke gymnasia, staat die van honderden leerlingen per dag van buiten Amstelveen naar een school hier, constateert Veenboer. Het zou in zijn ogen een enorme verspilling van belastinggeld zijn zo’n gymnasium in Amstelveen te vestigen. ‘Er zijn enkele miljoenen euro’s nodig voor een nieuw schoolgebouw.’ B&W en gemeenteraad gaan daar overigens niet over, voegt de PvdA-fractievoorzitter er aan toe. ‘De scholen gezamenlijk moeten hierover beslissen en daarna is nog het ministerie aan zet.  Het is dus een zinloze en geldverspillende discussie. We kunnen beter het huidige onderwijsaanbod versterken. Daar doen we de Amstelveense leerlingen een veel groter plezier mee,’ vindt Veenboer.

Lees ook:Herbert Raat onderzoekt mogelijkheden categioriaal gymnasium
Lees ook:Meer gymnasiasten naar Amsterdam dan verwacht
Lees ook:GroenLinks wil breder onderwijsonderzoek dan gymnasium
Lees ook:Meer maatschappelijk werk op scholen
Lees ook:Verkenningscommissie: apart gymnasium geen prioriteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.