GroenLinks wil breder onderwijsonderzoek dan gymnasium

Albert Maarse

De gemeente moet niet alleen onderzoeken of hier een apart gymnasium (naast de gymnasiumafdelingen bij de drie colleges voor voortgezet onderwijs) gewenst is. Ook mogelijke andere verbredingen van het bestaande onderwijsaanbod moeten worden onderzocht. Bijvoorbeeld voor het vmbo. Dat vindt GroenLinks, die daarover morgen, woensdag, bij de begrotingsbehandeling een motie indient. Volgens de partij moet het gaan om de kwaliteit van het hele Amstelveense onderwijs en is alleen onderzoek doen naar de mogelijkheden voor vestiging van een categoraal gymnasium te willekeurig. Onderwijswethouder Raat is voorstander van een categoriaal gymnasium in Amstelveen. Nu beozeker 186 Amstelveense kinderen een dergelijk gymnasium in Amsterdam. Hij gaat de ouders vragen waarom zij hun kinderen daarheen laten gaan en of dat anders zou zijn als en een gym in Amstelveen was. Ook wil Raat kijken naar mogelijke ontwikkelingen op langere termijn.  Onderzoek naar de behoeften en mogelijkheden op onderwijsgebied vindt GroenLinks prima, maar daarbij louter op een gymnasium gericht zijn, is volgens haar te beperkt. “Stel nou dat al die 186 gymnasiasten eigenlijk heel graag in Amstelveen naar school willen, dan is dat op zichzelf geen cijfer waar je veel waarde aan kan hechten,” zegt raadslid Albert Maarse. “En uit onze eigen inventarisatie blijkt bijvoorbeeld dat meer dan 300 Amstelveense vmbo’ers buiten de gemeente naar school gaan. Als er al voldoende geld beschikbaar is om een nieuwe school te stichten, waar is een categoraal gymnasium dan per definitie de beste keuze?”

Maarse: “We moeten in deze tijden van bezuinigingen voorzichtig met geld omspringen. Denk eens aan alle euro’s die alleen al in zo’n gebouw gaan zitten. Als GroenLinks vinden wij daarom dat we moeten kijken naar de kwaliteit van het hele Amstelveense onderwijs en niet alleen het gymnasium, ook al vindt de wethouder een gymnasium misschien het beste staan in een gemeente als Amstelveen. Er is een brede afweging van alle prioriteiten nodig.”

Lees ook:D66, VVD en GroenLinks: gymnasiumafdellingen beter profileren
Lees ook:D66: meer scholen voortgezet onderwijs
Lees ook:Meer samenwerking lokaal voortgezet onderwijs
Lees ook:Meer maatschappelijk werk op scholen
Lees ook:Meer gymnasiasten naar Amsterdam dan verwacht

Eén reactie op “GroenLinks wil breder onderwijsonderzoek dan gymnasium

  1. frank bikker

    Misschien is het ook van belang het aantal bijlessen wat aan de Amstelveense leerling wordt gegeven mee te tellen. Dit zegt toch ook iets over het niveau van het onderwijs en ook over de begeleiding thuis!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.