Er moet voorlopig maar geen apart gymnasium in Amstelveen komen. Onderwijskundig bezien zou daarvoor wel bestaansrecht zijn, maar heeft op dit moment geen prioriteit. Dat staat in een rapport van de Verkenningscommissie Voortgezet Onderwijs Amstelveen, dat woensdagavond werd overhandigd aan onderwijswethouder Herbert Raat. Die toonde zich eerder een voorstander van een zogenoemd categoraal gymnasium (naar het model van zeg maar Ignatius en Barleüs in Amsterdam), maar stuitte daarmee op fel verzet van de plaatselijke scholengemeenschappen. Amstelveen College (AC), Keizer Karel College (KKC) en Hermann Wesseling College (HWC) hebben elk een gymnasiale afdeling en zagen dus weinig in een categoriaal concurrerende nieuwkomer. Die weerzin is nog geenszins getemperd, bleef woensdag uit een reactie van de drie schoolbesturen. Die hadden, met alle respect er voor, ook kritische kanttekeningen bij het rapport. Zij zijn wel tevreden dat volgens de commissie een nieuw gym geen prioriteit heeft, maar vonden de conclusie dat nu leerlingen naar Amsterdam gaan doordat er in Amstelveen geen categoriaal gymnasium is te kort door de bocht.Zij wezen er op dat ook veel Amsterdamse kinderen naar Amstelveen komen, omdat het onderwijs daar zo goed is. Volgens de commissie – waarvan voorzitter prof. Pim Mager overigens zei geen professioneel onderzoek, maar slechts een verkenning te hebben verricht – neemt de vraag naar homogeen samengestelde klassen (categoraal onderwijs) wel toe, omdat in die setting voor sommige leerlingen het onderwijs beter uitpakt dan VWO op een ‘brede’ scholengemeenschap.
Intussen blijkt er in de regio voldoende capaciteit op de scholen te bestaan, zodat – mede wegens de hoge kosten – een extra schoolvoorziening in Amstelveen niet voor de hand ligt. Daardoor zouden ook de meest getalenteerde leerlingen mogelijk van de bestaande colleges verdwijnen.
De commissie zei eventueel wel iets te zien in een soort groeimodel naar een gymnasiale voorziening, waarbij de drie scholen samenwerken. Waarmee uiteraard de ideologische achtergrond van de drie (openbaar, protestants en katholiek) zou verdwijnen. Maar volgens sommige aanwezige onderwijsdeskundigen speelt de godsdienstige overtuiging niet of nauwelijks nog een rol. “Ik heb mijn kinderen bijna atheïstisch opgevoed, maar ze wel naar het KKC gestuurd,” zei een van hen.
Volgens de scholen neemt het aantal naar Amsterdam trekkende gymnasiasten af. En in het rapport stond dat door versterking van de reputatie van het gymnasiale onderwijs in Amstelveen op termijn de forenzende scholieren wel voor een Amstelveense school kiezen. De commissie beval gezamenlijke marketing aan (waarmee de scholen overigens aan doende zijn) evenals een gezamenlijke ‘denktank excellentie en innovatie’ met onderwijskundigen en bovenbouw (oud) leerlingen van alle drie (of vier, inclusief Panta Rhei) de scholen.
De commissie vond over het algemeen het onderwijs in Amstelveen van goede kwaliteit. Maar het gymnasiale onderwijsaanbod vertoont volgens haar in de bovenbouw een lacune, die zou kunnen worden opgevangen door het groeimodel naar een gymnasium met een eigen plek. Daarbij zouden de afzonderlijke afdelingen wel blijven bestaan in de onderbouw, maar vooral de bovenbouw gezamenlijk tot stand moeten komen. Op den duur zou dat concept dan tot een zelfstandige of nevenvestiging kunnen komen. De lokale scholengemeenschappen blijven zich verzetten tegen alles wat in de richting van een categoriaal gymnasium gaat. “Laat dat idee los,” zei een van de bestuurders.
Lees ook:Commissie onderzoekt mogelijkheden voor apart gymnasium
Lees ook:Herbert Raat onderzoekt mogelijkheden categioriaal gymnasium
Lees ook:PvdA: ‘Apart gymnasium is geldverspilling’
Lees ook:D66, VVD en GroenLinks: gymnasiumafdellingen beter profileren
Lees ook:AC is nu ‘begaafdheidsprofielschool’