Gemeente koopt groene stroom van ‘kolentoko’

Martin Kortekaas. Foto: Groen Links.

Martin Kortekaas. Foto: Groen
Links.

Amstelveen koopt volgens Greenpeace stroom in van een leverancier die zich van kolencentrales bedient. Dat zei raadslid Martin Kortekaas van GroenLinks woensdag. B&W willen omschakelen van duurzaamheid beleid naar duurzaam beleid. Het lijkt een woordgrap, maar is dat volgens B&W niet. Het traject naar energie-neutrale gemeente in 2040 is volstrekt mislukt, maar B&W willen nu naar een bredere aanpak: Een fossielvrije gemeente.

In elk raadsvoorstel moet dan ook komen wat het betekent voor de duurzaamheid. Intussen geeft de gemeentelijke organisatie zelf het goede voorbeeld, duur bijvoorbeeld bijna 600 zonnepanelen op het dak van het raadhuis en andere gemeentelijke gebouwen, alsmede op nieuwe scholen.

Maar intussen geeft Greenpeace voorlopig Amstelveen wel een onvoldoende omdat de gemeente stroom koopt bij een kolentoko. Niet waar, zei wethouder Peter Bot van Duurzaamheid (Burgerbelangen). De gemeente koopt volgens hem volledig groene stroom in, maar ja, bij een handelshuis dat ook van kolencentrales afkomstige stroom verkoopt. Foute leverancier dus, vond GroenLinks. “Maar groener dan 100% groen kan ik niet gaan”, zei Bot. In de overigens unaniem door de gehele raad aangenomen beleidsnota staat dat duurzaamheid nu eenmaal méér is dan energiebesparing en zuivere lucht.

Intussen wilden diverse fracties wel weten hoe de vorderingen nu worden gemeten en waar het beleid concreet heen voert. De thermometer ontbreekt eigenlijk, zei SP-raadslid Adriaans.

Ook Bert de Pijper van de ChristenUnie constateerde dat en had wat meer passie van de wethouder verwacht. Intussen is onduidelijk waar het fonds van ruim 600 duizend euro voor duurzaamheid exact aan wordt besteed, zei raadslid De Waal van D66. Hij wilde wel weten welke maatregelen daarmee worden genomen en of het budget wel toereikend is.

Volgens Bot moeten ambtenaren die raadsvoorstellen voorbereiden er in worden getraind daarin te vermelden wat het bijdraagt aan duurzaamheid. De nota geeft volgens hem een kader aan, dat nu door de raad moet worden omarmd, waarna hij per project met aanvullende maatregelen zal komen. Met het handelshuis voor levering van energie, waar Kortekaas zich dus tegen verzet, bestaat nog een contract tot 2018. Bij het afsluiten van een nieuw wordt bekeken hoe die firma dan functioneert .

 

Lees ook:GroenLinks: ‘Wachttijden lopen op’
Lees ook:Praten met GroenLinks
Lees ook:ICT blijft probleem voor gemeente
Lees ook:GroenLinks: twijfel of nieuw duurzaam beleid werkt
Lees ook:GroenbLinks ‘zwaar teleurgesteld’ over AV duurzaamheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.