GroenLinks: twijfel of nieuw duurzaam beleid werkt

Martin Kortekaas

Martin Kortekaas

Als het om duurzaamheid gaat, zit de daarvoor verantwoordelijke wethouder Peter Bot niet als een bok op de haverkist. Die laatste woorden gebruikte Martin Kortekaas van GroenLinks letterlijk in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN). Op tafel lag een nieuwe nota, die er op neerkomt dat de gemeente wil overstappen van duurzaamheidbeleid naar duurzaam beleid. Wat natuurlijk geen hond begrijpt, maar de gemeentelijke uitleg is dat het onder die eerste noemer meer gaat over zaken als luchtkwaliteit en energiebesparing, terwijl de lokale overheid zich nu op alle terreinen op duurzaam gaat richten in het belang van volgende generaties.

Eerst streefde de gemeente, net als de rest van de regio, er naar in 2040 energie neutraal te zijn. Maar dat ging niet lukken, moest de wethouder onlangs toegeven. Sommige projecten op weg erheen waren afgeblazen, andere niet haalbaar enzovoort. De coalitie juichte uiteraard over de nieuwe aanpak, hoewel VVD-Feenstra toch wel graag wilde weten wat het allemaal kost en wat daarvoor gaat gebeuren. “Ik heb geen zin geld te investeren zonder dat ik weet wat ermee gebeurt”, zei hij. Er ligt voor duurzaamheid al een half miljoen euro op de plank. Andere fracties wilden ook wel even weten wat er concreet gaat gebeuren en hoe later is te meten of de plannen met succes zijn uitgewerkt, maar eigenlijk was Kortekaas het meest kritisch.

Hij wilde weten wat er allemaal is mis gegaan de laatste jaren, hoe het nu gestuurd zal worden en wat de gemeente dan wel anders gaat doen. Essentieel in de nieuwe aanpak is dat bij elk voorstel van B&W aan de raad ook wordt betrokken hoe dat duurzaam is uit te voeren, zoals nu bijvoorbeeld de financiële consequenties er bij staan. CDA-er John van Scheijndel was opgevallen dat Amstelveen met een duurzaam beleid ook aantrekkelijk wil zijn voor vestiging. “Maar die concurrentiepositie moet toch los staan van duurzaamheid”, vond hij. Ook zag Van Scheijndel als gevaar dat de lasten voor Amstelveners hoog worden, omdat duurzaamheid nu eenmaal geld kost.

Volgens Bot geeft de nota de kaders aan waar binnen wordt gewerkt. De gemeente zal het van inwoners en ondernemers, ‘bottom up’, moeten hebben. Maar zij moet wat hem betreft wel het voorbeeld geven. “Van onze organisatie was misschien wel meest nodig niet door te gaan zoals wij het deden”, zei hij. Duurzaamheid is wat hem betreft bij alle voorstellen van B&W aan de raad leidend. In de wijken worden gasleidingen niet meer vernieuwd, om van gasenergie af te komen, het wagenpark van de gemeente wordt geheel elektrisch, B&W rijden – als dat nodig is – in een elektrische taxi en het raadhuis bevat zonnepanelen. Om maar wat te noemen.

Kortekaas nam het Bot vooral kwalijk dat die allang wist dat de doelen op het gebied van energieneutraliteit niet zouden worden gehaald, maar de raad dat pas eind vorig jaar te horen kreeg. “Hoe bereiken wij dat het nu wel gaat lukken?” vroeg hij zicg af.

 

 

Lees ook:Gemeente koopt groene stroom van ‘kolentoko’
Lees ook:GroenLinks: ‘Wachttijden lopen op’
Lees ook:Amstelveen traag met duurzaamheid
Lees ook:GroenbLinks ‘zwaar teleurgesteld’ over AV duurzaamheid
Lees ook:ICT blijft probleem voor gemeente

2 reacties op “GroenLinks: twijfel of nieuw duurzaam beleid werkt

  1. Frank

    Heel leuk wat GL hier allemaal loopt te roeptoeteren, maar is het niet verstandig om zich te gaan richten op onderwerpen waar zij op lokaal niveau echt iets kan bereiken. Voor het grootste deel is dit soort gedoe namelijk landelijk om niet te zeggen internationaal.

    Ga eens kijken naar onderwerpen waar je met andere partijen samen echt iets kan bereiken. Wordt eens concreet. Zeg iets van de voedselbank, hoe maak ik de wachtlijst voor starters in de soc. woningbouw korter., het tekort in verzorgings/verpleegtehuizen, evaluatie werkgelegenheid moeilijk plaatsbaren enz.enz. Genoeg andere zaken te bedenken. Dit is enkel gezwatel in de ruimte.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Tomaat

    Waarom sluit GL zich niet aan bij de landelijke actie van de SP om idiote stijgingen van het eigen risico in de zorg tegen te gaan. Deze worden ook lokaal gehouden of wil elke partij zich zo hoognodig profileren ( ook de SP) Het gaat toch om de zaak en niet om de partij.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.