‘Belofte hulp houden niet waar te maken’

Hulp bij het huishouden Hilda Warners van Amstelring ziet weinig heil in het nieuwe beleid van de gemeente op het gebied van haar werk in Amstelveen. Zij meent dat de belofte van wethouder Herbert Raat dat iedereen zijn eigen hulp kan behouden, ook al zijn er nu vier werkgevers, niet is waar te maken. Bij de raadscommissie Burgers en Samenleving vertelde zei woensdagav0nd het volgende.

“De Wethouder heeft begin dit jaar met de presentatie van de WMO hier in de Raadzaal gezegd zich verantwoordelijk te voelen voor het welzijn van de bewoners van Amstelveen. Dat is een mooie gedachte als hij die ook na komt. Nu moet ik vaststellen dat de Wethouder dus ook verantwoordelijk is voor wat er nu speelt in Amstelveen en Aalsmeer.”

“In een brief aan de clienten wordt beloofd dat zij hun huidige hulp mogen behouden. Deze belofte kan de Wethouder niet voor iedereen waar maken. Veel clienten hebben al jaren een vaste hulp en dit wordt hun nu wel afgepakt door de gemeente, omdat de client niet meer de keuze heeft een aanbieder te kiezen buiten de 4 die de gunning hebben gekregen. Dit wordt gevoeld als een dictatuur en dus niet als keuze vrijheid. Hier zijn de clienten zeer ontevreden over.”

Praktijk

“De Wethouder heeft inhoudelijk er niet over nagedacht hoe dit in de praktijk zou gaan werken. Dit legt hij bij de nieuwe Zorgaanbieders en de werknemers neer.

In 2014 was de gunning afgelopen en zou de nieuwe WMO van start gaan. De gemeente was niet klaar voor die datum en heeft de gunning met een jaar verlengd. Nu is de gemeente weer niet klaar op 1 januari a.s. en zie wat er gebeurt: wij mogen nog een maand hulp verlenen. Als er problemen zijn mogen wij die oplossen, maar zijn niet goed genoeg om hulp te blijven geven.

Amstelring levert al meer dan 50 jaar hulp in de gemeente en uit het clienten tevredenheids onderzoek blijkt: zeer naar  tevredenheid van de clienten, wij scoren een 9. Dit cijfer krijgt deze Wethouder van ons niet.

Ook wordt er steeds gezegd dat de wethouder niet gaat bezuinigen en niet voor het geld gaat, maar voor kwaliteit. Zeer ongeloofwaardig, want als je goed scoort ben je evenzogoed je baan een jaar later kwijt. Dus waarom veranderen wat goed is, en medewerkers hun baan afpakken? Dus wel degelijk speelt geld hier een grote rol, al beweerd de wethouder van niet.

Over dit jaar is een bedrag van 3 miljoen overgehouden van de WMO. In plaats van de goede zorg te blijven geven, wordt dit bedrag in de Algemene Middelen gestort. Want ja er zijn genoeg doelen waar we dit aan uit kunnen geven. Misschien wel aan het zwembad in de Poel. Dit is misschien wel belangrijker dan de goede zorg voor onze ouderen.

Bonus

Ook staat er een regeling in de gunning over een bonus voor de nieuwe aanbieders. Als blijkt dat er minder hulp gegeven kan worden en de zorgaanbieders melden dit levert het geld op. Ook dit gaat over de ruggen van de clienten en de werknemers. Of heeft de wethouder geen vertrouwen in zijn eigen personeel dat de indicaties goed gedaan zijn? Want als er een goede indicatie gegeven is, wordt er niet teveel hulp verleend en is de bonus dus niet nodig. Blijft er misschien nog meer geld van de WMO over volgend jaar. Ook wil de Wethouder dat de werknemers netjes betaald worden. Als een bedrag van nog geen 10 euro bruto per uur netjes is voor dit zware werk, zou ik de wethouder aanbevelen niet langer te praten maar ga eens kijken op de werkvloer, en loop eens een dag mee met de werknemers. En niet alleen op de koffie gaan, mogen de werknemers ook niet.

Ik wil u een raad geven: stuur werknemers op pad voor een goede indicatie die weten hoe de zorg voor de ouderen er uit moet zien. Er zijn eind januari a.s. medewerkers die hun baan kwijt zijn en misschien een hele goede indicatie neer kunnen zetten, uit eigen werk ervaring. Het is maar dat u het weet. Ik spreek de hoop uit dat het voor de clienten goed komt, en dat er goed voor hun wordt gezorgd en dat de meeste koppels samen kunnen blijven.

Ik sluit af met de woorden: Gemeente uit de shit en wij werknemers in de shit. DANK JE WEL WETHOUDER.”

Lees ook:SP: ‘Hulp huishouden kind rekening aanbesteding’
Lees ook:PvdA en GroenLinks: onderzoek overschot zorg
Lees ook:FNV: ‘AV-beleid huishoudelijke hulp juridisch juist’
Lees ook:PvdA wil ruimte voor mantelzorgende ambtenaren
Lees ook:SP: wanbetaling dreigt voor thuishulp

5 reacties op “‘Belofte hulp houden niet waar te maken’

 1. Frank Bikker

  Nu al met een cliënt gesproken die plotseling een brief heeft gekregen dat ze geen hulp meer krijgt. ?????????????? Hoe kan dat?
  Het zal wel een fout zijn, maar die cliënt kan er weer achter aan gaan. Je zal maar licht dementerend zijn in zo’n geval.

  En die hele CAO. Raat heeft het laagste tarief bijna gebruikt. Van 19 euro tot 24 euro kun je de huidige loonschalen niet betalen en dat weet hij ook verdomd goed.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Even een reactie

   Eindelijk het licht gezien?

     /   Beantwoorden  / 
 2. Robert van Waning

  Uit dit verhaal blijkt maar weer eens hoe ongeloofwaardig de wethouder-van-de-mooie-praatjes is.

  Amstelveners, let op uw belangen. Die worden namelijk verkwanseld waar u bij staat, of het nu gaat om hulp en zorg, een rustige woonomgeving, schone lucht, voetgangersgebieden zonder rondscheurende scooters, een stadscentrum zonder een halfopen verkeersriool of een luchthaven die niet verder groeit ten koste van de leefbaarheid van haar omgeving.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Rotary-vriendje

  “Deze belofte kan de wethouder niet voor iedereen waar maken.”

  Mensen. Alsof het deze wethouder ook maar iets zou kunnen schelen dat hij een belofte niet waar kan maken.

  Hallo, wordt wakker. Hij is politicus.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Pech

  LEUGENAAR:
  Gek hè, ik ken menen die minder geld/hulp krijgen terwijl ze qua gezondheid enorm achteruit zjjn gegaan.
  Ook is voor velen de eigen bijdrage enorm gestegen.
  Ach,wie maakt zich er druk om :( (

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.