Amstelveen niet groenste van Nederland

 

Jaap Spros, voorzitter Entente Florale Nederland overhandigt  cheque aan wethouder Van der Velde van Bergen op Zoom

Jaap Spros, voorzitter Entente Florale Nederland overhandigt cheque aan wethouder Van der Velde van Bergen op Zoom

Je wordt er wel een beetje tureluurs van, zo langzamerhand. Amstelveen noemt zich nu de groenste stad van Europa (hoewel daar in totaal twaalf van de 17 gemeenten dezelfde gouden medaille als deze stad wonnen), maar is niet de groenste van Nederland. Want dat is Bergen op Zoom. Amstelveen was het eigenlijk nog nooit. Vorig jaar kreeg Groningen die titel en werd Amstelveen tweede.

Maar omdat de stad uit het hoge noorden geen zin had ook Europees groen mee te strijden, mocht Amstelveen van wedstrijdorganisatie Entente Florale naar de finale in Budapest. Waar deze gemeente ‘goud’ won, zoals vrijwel iedere deelnemer. Het was bijna een schande met zilver of brons thuis te komen, zoals maar vijf gemeenten moesten doen.

Bergen op Zoom kreeg de Malus ‘Rudolph’ (sierappel) aangeboden. Het bestuur van Entente Florale Nederland plantte samen met het college van B&W van die gemeente in het kader van de ‘Vitale Groene Stad’ dinsdag (18 november) de Malus ‘Rudolph’ (sierappelboom).

Dat gebeurde in het centrum, aan de Burgemeester Stuijlemeijerlaan, waar in het voorjaar ook een vaste plantenborder wordt aangeplant. Volgens een woordvoerder van de gemeente is voor deze plek gekozen, omdat die een prachtige zichtlocatie is, waar dagelijks veel mensen voorbijkomen.

Winnaarscheque
Voordat de boom werd geplant, vond er een overleg plaats over de activiteiten die in 2015 gaan plaatsvinden in de Groenste Stad van Nederland. Amstelveen wil als groene stad in Europese natuurlijk volgend jaar niet achterblijven en gooit er dus, anders dan afgesproken, wat extra RoundUp gif tegenaan.

Maar in Bergen op Zoom ontving verantwoordelijk wethouder Patrick van der Velden uit handen van voorzitter Jaap Spros van Entente Florale de winnaarscheque ter waarde van 5.000 euro. Kijk, zover kwam Amstelveen nooit, omdat deze gemeente nooit de winnaar in eigen land werd. Deze cheque werd aangeboden door het ministerie van Economische Zaken en Entente Florale Nederland.

Malus ‘Rudolph’

De boom werd door Van den Berk Boomkwekerijen uit Sint-Oedenrode aan Entente Florale Nederland geschonken, een kleine boom met een in eerste instantie opgaande groei. ‘Rudolph’ is toepasbaar in parken, tuinen en plantsoenen.

Vaste planten werden aangeboden door Griffioen Wassenaar bv. Bergen op Zoom gaat die in het voorjaar te planten. Zij passen in het zogenoemde Green to Colour concept voor de openbare ruimte. Het gaat uit van de juiste plant, potmaat en grondsoort om te komen tot zo min mogelijk onkruidgroei door snelle dichtgroei, waardoor de beheerswerkzaamheden beperkt blijven. Misschien óók een alternatief voor RoundUp.  Volgens de vakjury van Entente Florale is de gemeente Bergen op Zoom rijk bedeeld met historie, geomorfologie, gradiënten, landschappen, natuur en recreatieve voorzieningen. De stad kenmerkt zich door een ‘menselijke maat’ en Bourgondische gastvrijheid maakt de titel ‘eeuwenoude, groene parel op de Brabantse Wal’ meer dan waar, vindt de jury.  Die constateerde ook dat er deskundig, met bestuurlijk draagvlak en passie, wordt gewerkt ‘vanuit een historisch perspectief en met een duidelijke doelgerichte beleidsvisie.’

En: ‘Het feit dat de gemeente Bergen op Zoom het openbaar groen ziet als een waarde in het economisch verkeer en als een belangrijk thema in het vraagstuk over een gezonde leefomgeving in relatie tot de gezondheid en het welbevinden van mensen heeft extra waardering van de jury opgeleverd’.

 

 

Lees ook:Doetinchem opvolger AV als 2e groene stad
Lees ook:Amstelveen niet groenste van Europa
Lees ook:Amstelveen bijna groenste stad
Lees ook:Amstelveen mogelijk toch in Europese strijd om groene titel
Lees ook:AV geen groene ‘icoonstad’

2 reacties op “Amstelveen niet groenste van Nederland

  1. frank

    Zou de gezonde leefomgeving ook veel punten in onze gemeente opleveren?

      /   Beantwoorden  / 
    1. P.G. van Faassen

      Wat zeur je nu toch altijd frank, je rookt je helemaal gek, vaak van een ander en je altijd maar druk maken over groen, zorg, en andere rare dingen waar je niets mee hebt.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.