Doetinchem opvolger AV als 2e groene stad

 

Goud Beesel Goud Bergen op Zoom

Goud Beesel Goud Bergen op Zoom

Doetinchem is Amstelveen opgevolgd als tweede in de wedstrijd ‘Entente Floreale’ om de titel groenste stad van Nederland. Op de eerste plaats eindigde Bergen op Zoom. Vorig jaar was dat Groningen. Die stad had dit jaar mogen meedingen naar de titel groenste stad van Europa, maar zag daarvan af. Daarom probeert Amstelveen, tweede in de race van vorig jaar, nu die titel te bemachtigen. De prijsuitreiking vindt eind deze maand plaats in Százhalombatta, ongeveer 30 kilometer van hoofdstad Budapest. 

In de categorie dorpen won deze keer het Limburgse Beesel. Zowel dat dorp als Bergen op Zoom kregen goud. De prijzen werden door staatssecretaris Dijksma van het ministerie van Economische Zaken uitgereikt tijdens de nationale groendag in Martiniplaza in Groningen. “Nederland wordt steeds groener maar is er nog veel te doen. Ik ben ervan overtuigd dat we samen Nederland nog leefbaarder, mooier en sterker kunnen maken”, zei Dijksma.

Bij de categorie steden werd Doetinchem bekroond met Zilver en Dronten en Oisterwijk met Brons. In de categorie dorpen & kleine steden ontving Hoenderloo (gemeente Apeldoorn) Zilver en werden Willemstad (gemeente Moerdijk) en Vianen met Brons bekroond.

Bergen op Zoom
Volgens de vakjury is degemeente Bergen op Zoom rijk bedeeld met historie, geomorfologie, gradiënten, landschappen, natuur en recreatieve voorzieningen. De West-Brabantse Waterlinie en de Brabantse Wal zijn onderscheidende kwaliteiten met allure. Bergen op Zoom kenmerkt zich volgens de jury door een “menselijke maat” en haar Bourgondische gastvrijheid maakt de titel “eeuwenoude, groene parel op de Brabantse Wal” meer dan waar. De jury constateert dat er deskundig, met bestuurlijk draagvlak en passie gewerkt wordt, vanuit een historisch perspectief en met een duidelijke doelgerichte beleidsvisie.
Meer informatie leest u hier

Beesel
Beesel is volgens de jury een klein dorp met een uitzonderlijk fraai landschap. Het buitengebied is in agrarisch beheer en bevat veel zeldzame natuur, zoals dassenburchten. Een dicht netwerk van recreatieve paden maakt van de gemeente een groene parel. Jaarlijks vindt een half tot driekwart miljoen bezoekers de weg naar Beesel. Kleurrijke particuliere tuinen en keramische objecten functioneren als visitekaartjes. Het landschapsontwikkelingsplan Beesel bevat een wervende visie en levert een groot draagvlak. De gemeente is uiterst ambitieus op het gebied van milieu en duurzaamheid. Beesel ziet kans om op korte termijn (in 2030) energieneutraal te worden.

De visie, het beleid en de uitvoering daarvan in de praktijk worden door de jury beoordeeld op basis van een groot aantal criteria.  Naast het groen in de binnenstad of dorp heeft ook natuurbeheer en groene recreatie daarin een belangrijke plaats. De Entente Florale jury heeft haar bevindingen voor elke gemeente vastgelegd in een uitgebreid rapport, dat de vertegenwoordigers van het gemeentebestuur tijdens de prijsuitreiking werd aangeboden. Hierin zijn naast de conclusies ook aanbevelingen opgenomen.

 

Lees ook:AV helemaal niet groenste van Europa
Lees ook:Europees goud voor twee groene Nederlandse gemeenten
Lees ook:Amstelveen tweede in strijd om ‘groenste stad’
Lees ook:Amstelveen niet groenste van Nederland
Lees ook:‘Groenfeest’ wegens goud in groenstrijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.