D66 wil groene gevels en daken

 

Floortje Gordon

Floortje Gordon

De zich al de groenste van Europa wanende stad moet nog groenen worden. Dat gaat D66 woensdag, bij de behandeling van de begroting voor volgend jaar, in een motie zeggen. Behalve horizontaal, moet er meer vertikaal groen komen, vindt de fractie. Dus zoals de gevel van de omstreden vergroening van het kantoorpand in de Operabuurt.

Gevelbegroeiing draagt bij aan het verminderen van fijnstof, reduceert de geluidsbelasting en heeft een grote esthetische kwaliteit, vindt D66. Maar de fractie denkt ook aan groene daken, die niet alleen een groenen aanzien van de stad geven, maar ook voor een buffer zorgen bij hevige regenval en zo bijdragen aan een betere waterhuishouding, vergroting van de biodiversiteit, vermindering van de hittestress en het koel houden van gebouwen in de zomer. D66 wil dat met het vergroenen vast wordt begonnen op het Stadsplein.

Entente Florale

D66-raadslid Floortje Gordon verwijst naar de groene medaille die Amstelveen won in de Europese groenwedstrijd Entente Florale (overigens evenals elf andere van de in totaal 17 deelnemende gemeenten). De jury prees Amstelveen voor het hoge niveau van de natuur- en groenvoorzieningen, maar had ook één stevig kritiekpunt: slecht bomenbestand en gebrek aan kleur- en plantenvariatie op het Stadsplein.

Het mag volgens Floortje Gordon dan een eer zijn om goud te winnen, maar stilstand is achteruitgang, zegt ze. “Na het in ontvangst nemen van deze prijs mogen we niet achterover leunen. Juist nu het juryrapport de wens van veel Amstelveners om het Stadsplein groener te maken onderstreept, is het tijd voor actie”.

 
In de motie komen de democraten enkele suggesties, zoals gevelbegroeiing aan de zijkant van de bibliotheek en de Cultuurstrip en groene daken op de parkeerhuisjes. De door de fractie gehoopte brede steun voor het voorstel komt er natuurlijk, omdat zij nu tot de coalitie behoort en in het college van B&W zit. Terwijl ook in de oppositie voorstanders van meer groen zitten. De motie is trouwens een vervolg op een ook in december al ingediende, waarin het college werd opgeroepen meer werk van vertikaal groen te maken. Die kreeg unanieme steun van de raad. “De kritische noten van de jury van de Entente Florale Europe over het Stadsplein, tonen aan dat onze ambitie ten aanzien van groen niet mag afzwakken”, zegt Gordon.

 

Lees ook:Amstelveen groenste stad van Europa
Lees ook:Gratis groene workshop voor kinderen
Lees ook:Entente Florale in actie bij lokale politiek
Lees ook:Amstelveen niet groenste van Europa
Lees ook:D66 wil heemparken beter op de kaart zetten

4 reacties op “D66 wil groene gevels en daken

  1. jo

    Moet je bij Eigen Haard komen, dan mag je het prachtige groen voor vele duizenden laten verwijderen, terwijl je in A’dam geld toe krijgt……

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank

      Jij woont er toevallig, maar moeten er dan ook mijn belastingcenten gaan naar de verfraaiïng naar voor een groot deel particulier bezit. Laten ze het zelf betalen, zeg! Moet ik soms ook betalen als jij planten op je balkonnetje wil zetten?

        /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

    Vergroening van het Stadsplein is in publiek belang tbv Amstelveners en bezoekers en het imago van onze stad.

    De gebouwen van de ‘cultuurstrip’ (Volksuniversiteit, muziek- en dansschool, schouwburg, bioscoop, P60, en de openbare bibliotheek zijn publiek eigendom. Van het busstation annex parkeergarage weet ik het niet, maar die moet hoognodig ingrijpend worden vergroend.

    De overige gebouwen rond het Stadsplein zijn inderdaad particulier eigendom, maar de eigenaars en bewoners daarvan ondervinden nauwelijks plezier (maar wel hinder en kosten) van vergroening van hun gevels. Als bestuurslid van onze vve zal ik zeker voor verticaal groen langs de voorgevel van ons gebouw pleiten, maar ik reken daarbij op weerstand.

    Ik steun het plan van het D66-gemeenteraardslid Floortje Gordon alleen al omdat die partij nu eens met een góed plan komt, itt het Glazen Huis, dat gedrocht van Armando’s Darm en het verbieden van medewerking aan politie-acties tot handhaving van zinvolle wetten.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.