Amstelveen groenste stad van Europa

ententeAmstelveen is dit jaar uitgeroepen tot de groenste gemeente van Europa. De prijs werd in Boedapest uitgereikt aan wethouder Peter Bot en groenmanager Tabitha van Hove. De gemeente won de internationale groenwedstrijd Entente Florale, waaraan steden uit zeventien landen deelnamen. Amstelveen eindigde vorig jaar als tweede in eigen land, na Groningen. Maar omdat die laatste stad ervoor bedankte internationaal mee te doen, nam Amstelveen die rol over.

Amstelveen won in de categorie steden. In de categorie dorpen won ook een Nederlandse gemeente, namelijk Zuidlaren.      

Peter Bot beschouwt de overwinning als een eer voor de stad. “Het is erkenning voor onze lokale trots ‘de heemparken’ met hun unieke inheemse flora”, zegt hij. “Het Dr. Jac. P. Thijssepark en De Braak zijn als enige heemparken in Nederland Rijksmonument.”

Hij ziet er ook erkenning in voor het niveau waarop het groen in de stad wordt beheerd.  Medewerkers van de gemeente zorgen er volgens hem voor dat het groen en andere voorzieningen in de stad mooi zijn. “Ook internationaal gaan we onze heemparken meer promoten”, zegt hij. Het zijn de parken waar op koningsdag Willem-Alexander nadrukkelijk buiten werd gehouden. Die mocht alleen een paar honderd meter in het Sadshart lopen, waar in allerijl bloembakken heen werden gesleept om iets van het ‘groene’ karakter van Amstelveen te laten zien.

Afwisseling

Volgens de gemeente geeft de jury van de Entente Florale zich lovend uitgesproken over het gevarieerde Amstelveens groen: landschap, afwisseling van bomen en struiken, het natuurlijk groen, mooie groene open ruimten, zoals de Stadstuinen, en de toegankelijkheid en kwaliteit van de parken. ‘De jury ziet de groene vingers van de medewerkers terug in de kwaliteit van het groen. Zij roemt de unieke zadenbank van de heemparken. Met dit eigen gekweekte zaad worden ook Amstelveense bermen ingezaaid. Ook de sport en recreatieve voorzieningen zijn op hoog niveau. De rol van vrijwilligers kan wat de jury betreft meer gestimuleerd worden’, meldt de gemeente.

De jury waardeerde ook de manier waarop de gemeente voorlichting geeft over natuur en milieu, met name op Speelboerderij Elsenhove. Aanbevelingen van de jury: probeer samen met bewoners en ondernemers het stenige Stadsplein te verlevendigen, promoot de heemparken ook buiten Amstelveen en stimuleer het opruimen van zwerfafval.

 

 

Lees ook:Dertig deelnemers aan fotowedstrijd gemeente
Lees ook:‘Groenfeest’ wegens goud in groenstrijd
Lees ook:Amstelveen tweede in strijd om ‘groenste stad’
Lees ook:D66 wil heemparken beter op de kaart zetten
Lees ook:Nieuwe poging om groenste stad van het land te worden.

7 reacties op “Amstelveen groenste stad van Europa

  1. tante Bep

    De heemparken zijn hier mooi, maar hoeveel heeft die prijs de gemeente weer gekost? Aan de andere kant wordt er weer bezuinigd op het openbaar groen. Ik vind dit moeilijk te rijmen.
    Heeft men wel eens eens in Zuidoost gekeken. Daar is ook veel te vinden op dit vlak!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Marianne

      Klopt tante Bep, kom er net vandaan, mijn dochter woont er. Zoveel groen daar, daar kan Amstelveen echt niet aan tippen.

        /   Beantwoorden  / 
    2. Johan Bos

      AV blijkt dus helemaal niet de groenste stad van Europa te zijn. Onwaar persbericht van het gemeentelijke reclamebureau.

        /   Beantwoorden  / 
      1. tante Bep

        Ik denk dat ze nu ook hebben begrepen dat ze zijn doorzien, want in heb hier nog niets over vernomen op dichtbij.nl!Zuidlaren het “groenste”dorp is eigenlijk toch de gouden hoek van Groningen? Wat een verspild belastinggeld en een complete farce voor wethouder Peter Bot.

          /   Beantwoorden  / 
  2. Marianne

    Nou Johan Bos, ik kwam dus vanmiddag uit Z-O teruggereden en dan staat er nu bij de gemeentegrens een groen rond bord met een strik erdoor….groenste gemeente en dan kom ik net van mij dochter vandaan, waar alles groen is. Ligt er maar aan wat je als ‘groen’ beschouwt…een paar prachtige heemparken idd, maar hoe voelt het voor bewoners, die niets anders zien dan het onkruid dat woekert, geen onderhoud meer, steeds meer stenen op plaatsen die groen zouden moeten zijn etc..Het gevoel van de burger, daar gaat het om, niet één of ander raar prijsje voor een paar, overigens mooie parkjes. Ach het merendeel van de groene gemeentes heeft niet eens meegedaan, dus deze prijs is als los zand. Maar goed men kan zich weer internationaal op de borst kloppen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      12 gemeenten uit 11 landen kregen dezelfde prijs. Er waren er veel minder die zilver en(1) brons kregen. Lachertje dus. Logisch dat Groningen, nationaal winnaar van vorig jaar, afhaakte. Waarna Amstelveen zich er narcistisch mocht presenteren…

        /   Beantwoorden  / 
    2. Johan Bos

      Kijk eens verder op deze site. De prijs stelt geen moer voor. Twaalf gemeenten hebben dezelfde.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.