Bot ‘retentrots’ op (niet) groenste stad EU

 

Peter Bot

Peter Bot

“Ik ben retentrots”, zei wethouder Peter Bot woensdagavond in de gemeenteraad. En hij dankte allen die aan het resultaat hebben meegewerkt. Bot doelde op het winnen van goud in de Europese groenwedstrijd ‘Entente Florale’. Amstelveen was overigens niet de enige met die score.

In totaal kregen twaalf van de negentien gemeenten, uit elf landen, dezelfde onderscheiding. Niet meer zeven dorpen en steden moesten het met zilver brons doen. Wat Amstelveen er niet van weerhoudt zichzelf in promotionele teksten hardnekkig te blijven etaleren als ‘groenste stad van Europa’.

Ben je écht de groenste als twaalf andere gemeenten eveneens goud wonnen? Nou, wist een ambtenaar te vertellen. Iederéén die goud wint, mag zich de groenste noemen. He? Maar je hebt toch groen-groener-groenst? Dan kan de allergroenste van heel Europa er toch maar één zijn? “Taalkundig heb je misschien gelijk, maar in dit geval niet”, legde een andere ambtenaar uit. Hoe dat dat in elkaar zit, weet blijkbaar alleen de wethouder en de juichende gemeenteraad.

De gewone burger niet, natuurlijk, want die is op school niet verder gekomen dan het naar de overtreffende trap leidende rijtje. Politiek en ambtenarij kunnen het daar kennelijk sterk van afwijkende jargon ook niet uitleggen. Volgens Bot heeft Amstelveen die éne van de twaalf) medaille gewonnen door jarenlang daarop gericht beleid. En prees de internationale jury in Hongarije, waar de prijzen werden uitgereikt, de unieke kwaliteit van het Amstelveense groen. Dat moet,  onder meer wegens de aanwezigheid van monumentale heemparken, overigens samen met andere toeristische attracties, dienen voor citymarketing. Het was alsof B&W zeiden: Nou horen jullie het ook eens van een ander, want met Amstelveen internationaal op de kaart zetten is de gemeente al heel lang bezig. Kosten nog moeite sparen dus, is de boodschap van ook dit college. Komen er misschien nog meer mensen in deze aantrekkelijke stad wonen. Daarvoor is overigens geen plaats, hooguit voor wie veel geld heeft, maar dat terzijde.

Die internationale jury kon er overigens niet omheen dat op het Stadsplein geen groen is te bekennen. Toen Koning Willem-Alexander hierheen kwam, moesten dan ook naarstig bloembakken worden aangerukt om hem te laten zien dat Amstelveen toch echt een stad in het groen is. Want ja, daar merk je op dat kale plein, het hart van de gemeente geheten, natuurlijk niks van.

Lees ook:Amstelveen wil groenste stad Europa worden
Lees ook:AV helemaal niet groenste van Europa
Lees ook:Groene RoundUp
Lees ook:Groenst
Lees ook:‘Groenfeest’ wegens goud in groenstrijd

2 reacties op “Bot ‘retentrots’ op (niet) groenste stad EU

  1. tante Bep

    En met deze DAAD presenteert Bot zich aan zijn kiezers!
    Dat anderen het Bot kiezersbedrog noemen, mag de pret niet drukken, zeker als men zo’n beoordelingscommissie met veel bombarie heeft ontvangen en Bot zelfs met een groendelegatie af kon reizen naar Oosteuropa! De middenstand daar ligt ongetwijfeld nog dubbel van het lachen!!
    Wat betreft ons Stadshart. Dat heeft de aantrekkelijkheid van een leeggelopen zwembad, omdat alles is opgeofferd aan de commercie.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Marianne

    Kan het toch niet laten…de heer Bot van Round-up toch? (want daar was toch 3 ton mee gemoeid om dat af te schaffen?). En van zijn Roosje die het over de uitkeringstrekkers had? Die slaat zich nu op de borst? De groenste gemeente? Sorry hoor. Het centrum is één grote rode steen, als het geregend heeft glij je uit, groen nergens te bekennen. Eén grote CO2 bedoening op het plein. De parfumstank komt je tegemoet. Ik kom er zelden. Maar goed van de ingezetenen moet je het niet hebben he. Op de kaart is het statement.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.