Bomen in Bankras: wéér miscommunicatie

 

Peter Bot

Peter Bot

Opnieuw is het volledig mis gegaan met de communicatie naar en zogenoemde participatie van bewoners. Na onder meer het parkeerbeleid, de uitbreiding van het Stadshart en de plotseling verschenen Zendmast achter de achtertuinen van bewoners van de Amsterdamseweg, voelen nu bewoners van Bankrashof zich overvallen. Deze keer doordat opeens veertig bomen zouden worden gekapt om eigenaar Goudsmit van een kantoorpand aan de Parelvisserslaan zonnepanelen en windmolens op het dak te kunnen laten zetten.

Net als met het plaatsen van de zendmast, zegt de gemeente ook nu de aanvraag van een voor die elementen noodzakelijke vergunning “op reguliere wijze” te hebben gepubliceerd, zodat zes weken lang bezwaar gemaakt had kunnen worden. Maar die ‘reguliere wijze’ is blijkbaar geen bewoner opgevallen en een concrete brief aan hen bleef – net als in het geval van de zendmast – uit. Bovendien vertelde de gemeente er niet bij dat voor de zonnepanelen het kappen van bomen nodig zou zijn. Volgens wethouder Peter Bot zijn dat ook gescheiden trajecten. Wat bewoners bestuurlijk geleuter en onzin vinden, omdat die twee nu eenmaal wel degelijk met elkaar hadden te maken. “Maar gewoon verstand van een burger is nu eenmaal iets anders dan de nooit door hen begrepen politieke logica”, zegt een bewoner van Bankrashof. “Kort gezegd, ik voel me genaaid door de gemeente”.

Tijdens een in allerijl bijeen geroepen bewonersbijeenkomst gaf Bot wel toe dat Goudsmit tegen alle afspraken in had gehandeld door vast met het kappen van – gemeentelijke – bomen en het snoeien van struiken te beginnen, een activiteit door die door de wijk werd ontdekt en (nadat die alarm hadden geslagen) inmiddels door B&W is stil gelegd. De bewoners zeggen ook dat het besluit van B&W is genomen op basis van een door Goudsmit zelf verstrekt technisch rapport, waarvan zij de onafhankelijkheid betwijfelen.

Gemeenteraad

In reactie op alle tumult ligt de zaak nu tot de gemeenteraad van 1 oktober stil. Raadslid Nora Tang van de Ouderencombinatie (OCA), die de bewonersbijeenkomst bijwoonde, wil de kwestie in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur hebben. Die kan de zaak dan voor de gemeenteraad agenderen. Bij de commissie kan ook worden ingesproken. De mogelijkheid om voor duurzaam (zoals in het pand aan de orde zou zijn) te kiezen in plaats van voor groen, blijkt in het nieuwe college programma te zijn opgenomen, omdat Goudsmit al bij het vorige college met zijn plannen was gekomen. Wat niet wegneemt dat Amstelveen via de wedstrijd Entente Florale tot groenste gemeente van Europa wil worden uitgeroepen.

Terwijl de gemeenteraad vindt dat in het vervolg bewoners al bij het begin van een besluitvormingsproject moeten kunnen meepraten, om werkelijk participatie tot stand te brengen (en niet pas als een besluit al is genomen), gebeurde dit opnieuw niet. De communicatie was in dit geval belachelijk, vinden de omwonenden. Pas nadat B&W op 15 juli hadden besloten Goudsmit groen licht te geven, kregen de bewoners een brief daarover. Die hield in dat de zaak nu eenmaal was beklonken, de Groenraad (gemeentelijk adviesorgaan) akkoord was – overigens op basis van door Goudsmit aangedragen informatie – en er wat groen moest wijken. Daarin stond niet dat het om 40 bomen ging, klagen de bewoners. Bovenden konden zij de brief pas op 16 op 17 juli lezen. Op 18 juli kwam er een juichend persbericht van de gemeente waarin stond dat het gebouw ban Goudsmit tot de duurzaamste kantoorpanden van de stad zou gaan behoren.

Niet voorzien

De enorme deining in de buurt was kennelijk op het raadhuis weer niet voorzien. Overigens kregen alleen de bewoners van de op het te kappen groen uitkijkende flat de brief, die in de tien meter verder staande flat in eveneens Bankrashof niet, zodat wat communicatie heette toch uiterst beperkt bleef.

Overigens is voor het kappen van de bomen geen kapvergunning nodig, omdat zij niet op een lijst van bijzondere soorten staan. En bomenkap is geen reden voor weigeren van een omgevingsvergunning. Op yet dak van het pand komen negen windmolens, elk vijf meter hoog (aantal en hoogte kwamen ook niet in de bewonersbrief voor) plus dus de zonnepanelen.

Overigens betwijfelen de bewoners dat voor het maximale effect van de panelen bomen moeten worden gekapt. Zij denken dat kappen van de bomen niet zal leiden tot belangrijke toename van de opgewekte energie. Er is volgens hen geen gedegen onafhankelijk onderzoek gedaan om tot een besluit te komen dat radicaal afwijkt van het tot nu toe in Amstelveen gevolgde groenbeleid. Zij zeggen dat zij bezwaar tegen de vergunning voor de zonnepanelen (inclusief bomenkap) hadden willen maken, maar door non-informatie daar niet aan te zijn toegekomen. Zij vinden de informatieverstrekking beneden alle peil en hebben ook bezwaar tegen de timing ervan. Opnieuw vond het allemaal plaats in de vakantieperiode. “We zijn gewoon misleid, maar dat lijkt gebruikelijk in deze gemeente”, zegt een bewoner.

 

Lees ook:BBA steunt nu protest tegen bomenkap
Lees ook:Protest Operabuurt tegen kappen bomen
Lees ook:Nog geen windmolens op kantoordak
Lees ook:Bomen weg voor energieneutraal pand
Lees ook:Bomen en bewoners

2 reacties op “Bomen in Bankras: wéér miscommunicatie

  1. Robert van Waning

    `Miscommunicatie`? Is dat niet een beetje zacht uitgedrukt? Goudsmit heeft de boel gewoon belazerd wen de gemeente had weer de kant van de ondernemer gekozen en de bewoners weer in de kou laten staan.

      /   Beantwoorden  / 
  2. gjzn

    Na hek en mast nu dit weer.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.