Bomen en bewoners

 

Peter Bot

Peter Bot

Het zit dus even anders dan vier weken geleden in dat ronkende persbericht van de gemeente stond. Er werd gesproken over een kantoorpand aan de Parelvisserslaan dat ‘een van de meest duurzame panden van Amstelveen’ zou worden. Amstelveen.blog.nl haalde in plaats daarvan als nieuws naar boven wat in het persbericht en passant halverwege werd genoemd: Dat er bomen bij Bankrashof tegen de vlakte zouden gaan.

Daar komt dan t.z.t. compenserend groen elders in de gemeente voor, maar daar hebben de bewoners van de Operabuurt natuurlijk niets aan. Die waren trouwens per brief pas twee dagen voor dat juichende persbericht per brief op de hoogte gesteld. Die schrokken zich rot, maar waarschijnlijk haalt hun protest weinig uit. En – zoals gebruikelijk – vindt de overval weer plaats in vakantietijd.

Eigenaar Goudsmit van het kantoorpand en de aanpalende garage Goldcar maakt volgens de gemeente het gebouw energieneutraal door het gebruik van zonne- en windenergie. Zonnepanelen en windmolens op het dak. Daar is geen vergunning voor nodig, zodat de buurt er geen bezwaar tegen kan maken. Over participatie verschijnen  nu eenmaal wel dikke rapporten en wordt in de gemeenteraad eindeloos geouwehoerd, in de praktijk heeft de lokale overheid er weinig kaas van gegeten.

En ja, toen Goudsmit op eigen houtje maar vast begon met rooien van bomen en heesters op gemeentegrond, kon verantwoordelijk wethouder Peter Bot, gealarmeerd door bewoners, weinig anders doen dan die actie voorbarig en onacceptabel te vinden. Hij zette dat in een brief aan de gemeenteraad. En ook dat B&W het kappen meteen lieten stopzetten. Vervolgens werd Goudsmit op matje geroepen en is er met de vereniging van eigenaren van de Bankrasflats gepraat. Overigens weet ik zelf als bewoner van die flats nog steeds niks.

Niet dat het verschil maakt, want de zaak gaat toch gewoon door. Bewoners kunnen nou wel piepen, maar een energiezuinig pand is belangrijker dan tevredenheid van bewoners. Het college heeft nu eenmaal een eigen programma en daarin past helemaal laag energieverbruik. Dat neemt met 70% af, heeft de gemeente uitgerekend.

 Toonaangevend

“Dit toonaangevende pand zal straks meer stroom opwekken dan dat het zelf verbruikt. Het is eigenlijk een energiecentrale in het klein”, juichte de gemeente in het persbericht. En een groene gevel gaat die bomen vervangen, zegt de gemeente. Ofwel: Groen van een ondernemer vervangt openbaar groen. Tot ergernis van de omwonenden. Maar wat zou dat?

Bot gaat nog wel overleggen met de gemeenteraad, maar daarin heeft de coalitie een comfortabele meerderheid. Niet meer doen hoor, Goudsmit, zal er wel als uiterste reprimande uitrollen. En verder gaat alles gewoon door. In die zin is de terechte ergernis van de omwonenden bestuurlijk niet meer dan een storm in een glas water.

 

Lees ook:Protest Operabuurt tegen kappen bomen
Lees ook:Bomen in Bankras: wéér miscommunicatie
Lees ook:Goudsmit begon al met ‘groen’ pand
Lees ook:BBA steunt nu protest tegen bomenkap
Lees ook:Bomen weg voor energieneutraal pand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.