Nog geen windmolens op kantoordak

 

Peter Bot

Peter Bot

Omdat daarvoor toch een vergunning nodig blijkt, in tegenstelling tot wat hij eerder beweerde, heeft eigenaar Goudsmit van het kantoorgebouw aan de Parelvisserslaan voorlopig afgezien van windturbines op het dak. Dat meldt wethouder Peter Bot van Duurzaamheid (bbA) in een brief aan de gemeenteraad. Het gebouw, grenzend aan dat van garage Goldcar, wordt volgens B&W en de eigenaar verduurzaamd door zonnepanelen, windturbines, een groene gevel en andere voorzieningen.

Goudsmit, die tot 1999 ook eigenaar was van het aanpalende garagebedrijf en dat nu alleen nog is van het pand, haalde de turbines uit de aanvraag voor een zogenoemde omgevingsvergunning. Bot reageert op vragen die werden gesteld in de raadscommissie Ruimte Wonen en Natuur (RWN). Kritiek van bewoners en sommige fracties kwam er op het feit dat geen onafhankelijk bureau is ingeschakeld om het door Goudsmit gepresenteerde rendement van zonnepanelen, gekoppeld aan het kappen van 40 bomen, te onderzoeken. De cijfers kwamen nu alleen van de aanvrager, terwijl de bewoners met geheel andere kwamen. Volgens Bot was het rendement niet van doorslaggevende betekenis en kwam er daarom geen bureau aan te pas. Maar intussen claimde Goudsmit wel de schaduw van de bomen op de panelen voor aanzienlijk minder rendement zou zorgen.

Intussen zijn bewoners, aanvrager en anderen met uiteenlopende uitkomsten van de schaduwwerking gekomen. Een specialistisch onderzoek door de gemeente zou al bij het formuleren van de onderzoeksvragen haar voor een dilemma stellen, zegt Bot. En mogelijk naar zijn mening de partijen nog meet uit elkaar drijven. Wat weer niet wegneemt dat er nu toch een onafhankelijke deskundige bij wordt gehaald om te bekijken welke bomen kunnen blijven staan en wat dan het verlies aan rendement en energieopbrengst wordt.

Goudsmit moet voordat er bomen worden gekapt door de gemeente eerst zeven mille schadevergoeding betalen voor eigenhandig kappen en de rest van de kap aande gemeente overlaten, waarvan ook de kosten voor zijn rekening zijn. Verder wordt een coöperatieve opstelling van hem verwacht. Voor de vergunning van de windturbines op het dak, gaat hij volgens Bot eerst overleg voeren met de bewoners. Daarna legt de gemeente de aanvraag aan hen voor. De turbines op het dak moeten volgens Bot voldoen aan geluids- en trillingsnormen.

Intussen blijft hij wel achter het project staan, dat als pilot op het gebied van duurzaamheid geldt. Hij zegt dat B&W er lering willen trekken en ervaring opdoen met processen en aanpak rond zo’n aanvraag.

Lees ook:Politiek woedend vastgoedbaas Goudsmit
Lees ook:Protest Operabuurt tegen kappen bomen
Lees ook:BBA steunt nu protest tegen bomenkap
Lees ook:Bomen in Bankras: wéér miscommunicatie
Lees ook:Goudsmit begon al met ‘groen’ pand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.