Veel weidevogels in De Ronde Hoep, dankzij boeren en boswachters

Grutto

Het gaat goed met de weidevogels in polder de Ronde Hoep. Dat melden de Agrarische Natuurvereniging De Amstel en Landschap Noord-Holland. Er broeden nu net zoveel grutto’s als in 1974, terwijl in de rest van Nederland de gruttostand achteruit holt. In de Ronde Hoep zorgen boeren en boswachters samen voor het succes. In het centrale deel van de polder wordt 160 hectarevogelreservaat van Landschap Noord-Holland extra nat en rustig gehouden. Vooral hier groeien de jonge grutto’s op. Vorig jaar bleek er één gruttopaar meer in de polder te zitten (238) dan in 1974. Maar ook kievit, tureluur, scholekster, krakeend, slobeend, zomertaling en zelfs veldleeuwerik zijn er nog goed vertegenwoordigd. Op 15 mei ondertekenden De Amstel-voorzitter Kees Lambalk en directeur Jan Kuiper van Landschap Noord-Holland een contract om de succesvolle samenwerking aan te scherpen en voort te zetten.Boeren en boswachters werken in het gebied nauw samen. In het rustigste deel van de 160 hectare die Landschap Noord-Holland er bezit wordt de waterstand hoog gehouden. Het gras groeit door de vochtigheid langzamer en is in de tijd dat jonge grutto’s veel insecten nodig hebben op de juiste lengte. Veel grutto’s en andere soorten weidevogels trekken eind mei met hun jongen naar het reservaat in het midden van de polder.

De 25 boeren in dit gebied houden ook op andere manieren rekening met de vogels. Voordat er gemaaid wordt bijvoorbeeld zoeken ecoloog Mark Kuiper en boswachter Lothar Valentijn of er nog nesten liggen of jongen lopen. Ook de mestgift en overige werkzaamheden worden zo veel mogelijk afgestemd op de wensen van de vogels. Tezamen vormen dit reservaat en het omringende boerenland een prima leefgebied voor vele soorten en hoge aantallen weidevogels. Meer informatie: www.landschapnoordholland.nl en www.anvdeamstel.nl

Lees ook:‘Weidevogelsafari’ in De Ronde Hoep
Lees ook:Weidevogelsafari in de polder
Lees ook:Weidevogels Amstelland op ‘Weidetop’
Lees ook:Documentairemaker: ‘laten zien hoe mooi Amstelland is.’
Lees ook:Aandacht voor natuur en milieu op provinciegrond

Eén reactie op “Veel weidevogels in De Ronde Hoep, dankzij boeren en boswachters

  1. gerben

    Goed voor een Ronde Hoep op de fiets. Zeker op een mooie Pinksterdag, na kerkbezoek.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.