Onderzoek naar effect groen op gezondheid

imagesKlinisch psychologen van de Vrije Universiteit gaan samen met bureau Natuurvoormensen onderzoeken hoe groen in en rond ziekenhuizen kan bijdragen aan de gezondheid. Het onderzoek is aangevraagd door bloemenveiling FloraHolland en stichting iVerde als onderdeel van hun gezamenlijke programma De Groene Agenda. Dat wordt gefinancierd door de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen en uit de geldelijke restanten van het inmiddels onder politieke druk (vooral van de kant van de VVD) opgeheven Productschap Tuinbouw.

De psychologen onderzoeken de effecten op de gezondheid en het welbevinden van patiënten, personeel en bezoekers van natuurlijk ingerichte, groene omgevingen in en rondom ziekenhuizen. In eerder onderzoek is aangetoond dat groen een positief effect heeft op de gezondheid. De eerste resultaten worden in mei 2016 verwacht. Nieuws over het onderzoek is te volgen via www.groenegezondeziekenhuizen.nl en het Twitteraccount @GroenGezond.

Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met ziekenhuis Tergooi, het Goois Natuurreservaat, Reinier de Graaf ziekenhuis en het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN). Het IVN zal een kennisnetwerk opzetten van ziekenhuizen en groene partners waarin ervaring van ziekenhuizen en groene organisaties wordt verzameld en alle opgedane kennis zal worden gedeeld.

Interventies

De laatste jaren toonde onderzoek aan dat groen een positief effect heeft op de gezondheid. Maar dat onderzoek bond vooral plaats bij gezonde proefpersonen. Er is nog maar weinig bekend over patiënten in ziekenhuizen, zeker in Nederland. Uit buitenlands onderzoek blijkt dat groen in ziekenhuizen potentieel kan bijdragen aan het verminderen van ervaren pijn, stress en negatieve gevoelens. Het is echter onbekend hoe groene interventies er precies uit zouden moeten zien om een optimaal gezondheidseffect te bereiken.

“Ons onderzoek levert groene toepasbare interventies op die een kostenbesparend effect kunnen hebben doordat patiënten sneller herstellen en minder lang in het ziekenhuis hoeven te liggen”, zegt VU-wetenschapper Jolanda Maas. Het onderzoek richt zich specifiek op het achterhalen van de effectiviteit van een zevental interventies die uitgevoerd worden bij ziekenhuis Tergooi, het Goois Natuurreservaat en het Reinier de Graaf ziekenhuis. Voorbeelden van de te onderzoeken interventies zijn de Chemotuin, een Groene kas, een beweegprogramma in het Goois Natuurreservaat, een arrangement voor wandelcoaching, een groene inrichting van de afdeling Ouderengeneeskunde en een onderzoek naar de meerwaarde van de IVN-Natuurontdekker op de afdeling Kindergeneeskunde.

 

Lees ook:Weer roze lintje voor borstkankerzorg ziekenhuis
Lees ook:Roze lintje borstkankerzorg voor ziekenhuis
Lees ook:Ziekenhuis krijg 8.4 van klinische patiënten
Lees ook:Ziekenhuis Amstelland zevende in AD Top 100
Lees ook:Weer borstkanker lintje voor ziekenhuis

23 reacties op “Onderzoek naar effect groen op gezondheid

  1. frank bikker

    Van een lekkere frisse wandeling of fietstocht in de natuur knap ik in ieder geval altijd op. De snotneus wordt vaak minder.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jo

    Geniet met volle teugen van mijn tuin en de 3 kikkers,helaas zijn ze nu op vrijersvoeten?

      /   Beantwoorden  / 
  3. Robert van Waning

    Vliegtuigherrie bederft het plezier van onze tuin anders wel behoorlijk. Het is de laatste tijd erger dan ooit. Die brullende bakbeesten denderen regelmatig dwars over onze woonplaats.

    Vliegen moet veel zwaarder belast gaan worden met BTW, brandstofaccijnzen, BWV (Belasting Waarde Verlies) en LLT (Lawaai en Luchtveruiling Tax).

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank bikker

      Daarom is RvW in het Stadshart gaan wonen, namelijk voor zijn rust.
      Voor morgen veel plezier Robert. Vanmiddag zag ik al dat ze het podium waren opbouwen met een geluidsmuur van basboxen.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Marianne

        Walgelijke reactie, maar dat weet je zelf ook wel. Getverdegetver voor iemand die lid is van de SP! Jaja, dat vernam ik laatst.

          /   Beantwoorden  / 
  4. P.G. van Faassen

    Gek dat rvw altijd zoveel klaagt over vliegtuigherrie. Ik woon niet ver van rvw vandaan en ik en met mij vele mensen in de buurt hebben die beleving niet.

    Het komt wel eens voor dat er nogal wat lawaai is als bijvoorbeeld de wind verkeerd staat of een andere baan door wat voor reden is afgesloten.

    Maar om te zeggen dat het een continue overlast is, is een van de vele rvw aannames.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Robert van Waning

      Op dit moment (09:08u) is het geraas van vliegtuigen goed te horen. Je moet wel stokdoof zijn om dat niet te horen. Of het wilt het domweg niet horen, omdat kritiek op Schiphol en vliegverkeer nog steeds taboe is, ondanks alle geluidsoverlast, luchtvervuiling, klimaatbederf en (belastingvrije) brandstofverspilling.

      Gek dat Van Faassen zo veel scheldt op rvw. Last van een obsessie, misschien? Laat je helpen.

        /   Beantwoorden  / 
  5. P.G. van Faassen

    Het niet met je eens zijn is tegenwoordig schelden?

    Ik ben niet stokdoof, en vliegtuigen hoor ik nauwelijks. Te ver en/of te hoog.

    Maar het is natuurlijk klagen om te klagen. Totaal ongefundeerd.

    Nu ga ik met mijn hondje wandelen in het park en genieten van al het groen om mij heen. Veel plezier op je balkonnetje.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Robert van Waning

      “Drol, Jodenhater, enge haatzaaier, geschiedvervalser, stiekeme hardcore islamiet, enge stemmingmaker, schreeuwer zonder kinderen”.

      Dit zijn een paar voorbeelden van jouw gescheld in de afgelopen week.

      Behalve een balkon aan het de echoput Stadsplein hebben wij op 300 mtr afstand ook een tuin. In de afgelopen dagen werd ons plezier daarvan behoorlijk bedorven door constante vliegtuigherrie.

        /   Beantwoorden  / 
      1. P.G. van Faassen

        Dat zijn geen scheldwoorden, dat zijn benamingen die op jou van toepassing zijn.

        En ja, er waren een paar dagen met behoorlijk wat vliegtuiglawaai.

        “Op dit moment (09:08u)” gaat toch over vandaag? Op dit moment hoor ik ook wat overkomen, maar dat stoort niet echt.

        En “drol” had “trol” moeten zijn, mijn keyboard had dat automatisch veranderd. Niet te vertrouwen al die enge apparatuur.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Robert van Waning

          Die benamingen zijn niet op mij van toepassing want je hebt – ondanks al jouw onderzoek en gestalk – nimmer één uiting van ‘Jodenhaat’ mijnerzijds kunnen noemen. Het is dus een valse beschuldiging; jouw specialiteit.

            /   Beantwoorden  / 
      2. Robert van Waning

        “En ja, er waren een paar dagen met behoorlijk wat vliegtuiglawaai.”

        Kostte dat nu zo veel moeite om eindelijk toe te geven? Doe dat in het vervolg meteen en bespaar de andere deelnemers je off-topic persoonlijke aanvallen.

        Behalve de heilzame effecten van het groen moeten ook de schadelijke effecten van auto- en vliegtuigherrie worden onderzicht. Dat is wel zo eerlijk.

          /   Beantwoorden  / 
      3. P.G. van Faassen

        Toegeven? Mij stoorde het niet, dus ik moest even terug in de tijd gaan of er werkelijk zoveel storend vliegtuig lawaai was.
        Niet dus.

        Maar ik zie het gedram van jou in combinatie met dit artikel niet zo zitten. Het gaat hier over groen en gezondheid. Dus ga klagen bij een artikel over vliegtuigen.

        Mijn wandeling met het hondje in het park heeft mij buiten gewoon goed gedaan. Prachtige struiken, planten bomen, leuke watervogels, rivierkreeftjes, egels teveel om op te noemen. Heerlijk.

        En al die passagiers in de vliegtuigen die naar je zwaaien is ook heel vertederend.

          /   Beantwoorden  / 
  6. Robert van Waning

    Het is niet nodig om de heilzame effecten van groen te onderzoeken. Die zijn immers bekend en bovendien is er genoeg groen in Amstelveen. Dat moet dus gewoon zo blijven.

    Er is wél nodig om de schadelijke effecten van auto- en vliegtuiglawaai en van luchtvervuiling op de gezondheid te onderzoeken, niet alleen van patiënten van ziekenhuizen maar ook van inwoners in het algemeen. Er is namelijk te veel herrie en te veel luchtvervuiling, niet alleen in de omgeving van ziekenhuizen, maar in onze gehele woonplaats.

    Dat kost niet alleen gezondheid, welzijn en geluk maar waarschijnlijk ook heel veel geld. Dat laatste is het enige wat telt voor de neoliberalen in het gemeentehuis.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Marianne

      En daarom ga ik weg uit deze vervuilde stad. Het is hier niet groen nl. En de herrie is oorverdovend. Amstelveen is niet groen, maar wordt zgn met bordjes aan de grens als dusdanig bestempeld. Het zou voor de inwoners als een lachsalvo behoren te klinken.

        /   Beantwoorden  / 
    2. P.G. van Faassen

      “Het is niet nodig om de heilzame effecten van groen te onderzoeken. Die zijn immers bekend en bovendien is er genoeg groen in Amstelveen. Dat moet dus gewoon zo blijven.”

      Maar waarom is dat onderzoek er dan?

      Ga nu niet zeuren over dingen die niets te maken hebben over jouw enge stokpaardjes.

      Ga verder niet meer reageren.

      Dag drol.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Marianne

        Nou gelukkig eindelijk verlost van deze drol, oh nee moet trol zijn, zijn toetsenbord doet het niet. Heerlijk geen reacties meer van deze ……..vul het zelf maar in….maaarrrrr…..geen reacties meer he?

          /   Beantwoorden  / 
  7. Robert van Waning

    Op het Stadsplein wordt inderdaad weer een schrikbarende geluidsinstallatie opgebouwd. Die zou geschikt zijn voor het Malieveld en het Museumplein samen.

    De gemeentelijke vergunningverleners weten kennelijk nog steeds niet dat dit een echoput is, met een akoustiek als van een concertzaal. Muziek en aankondigingen hoeven hier nauwelijks versterkt worden om overal goed hoorbaar te zijn. Toch krijgen de organisatoren van evenementen telkens vergunning voor ondragelijke hoeveelheden decibellen.

    De meeste bewoners en bezoekers houden niet van al die herrie waarbij je elkaar niet meer kunt verstaan. De gemeente is echter doof voor onze herhaalde verzoeken of het alsjeblieft wat zachter kan.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Robert van Waning

      Leuk festival. Vooral wat op het kleine podium werd gespeeld en gezongen. Nu Jacqueline Govaert op het grote podium. Erg leuk. Afgezien van de overheersende basdreunen, natuurlijk. Die slaan tegenwoordig alle muziek dood. Als toehoorder krijg je het er benauwd van.

        /   Beantwoorden  / 
    2. Robert van Waning

      Zo’n 120 bezoekers luisteren om 18:00u nog naar de band die op het grote podium speelt. Straks worden de podia, tenten en geluids- en andere installaties weer afgebroken. Wat kost zo’n festival eigenlijk?

        /   Beantwoorden  / 
      1. Marianne

        VEEL!!!!!! Maar daar heeft de wethouder cultuur geen oren naar. Hoe meer, hoe beter namelijk volgens D’66. Maar de vraag is meer, wie betaalt dat? Want hoe je het ook wendt of keert, de inwoner is de dupe, die zal direct of indirect de rekening gepresenteerd krijgen.Niet alleen qua geluid, maar door verhogingen qua gemeentelijke belastingen. Ik ben er niet geweest, was bij de ‘Red de Zorg’ demonstratie. Belangrijker, dan dat festijn hier.

          /   Beantwoorden  / 
      2. Marianne

        120? Oh ik dacht even 120.000?

          /   Beantwoorden  / 
    3. Robert van Waning

      20:50u: Leuke muziek op het grote podium. Beter dan het gebonk en onverstaanbare geschreeuw (zang?) van daarstraks. 150 Toehoorders, het gebruikelijke aantal bij evenementen op het Stadsplein. Gaat de gemeente straks beweren dat het Stadspleinfestival weer een groot succes was? Voor zo’n gering aantal bezoekers huur je toch een zaaltje in P60 of in de Muziek- en Dansschool?

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.