Lezing over hels besluit bij te vroege geboorte

KruiskerkOver een enorm medisch-ethisch vraagstuk, zeker voor christenen, spreekt Gert Jan van Steenbrugge vrijdag (11 april) in de Kruiskerk aan de Van er Veerelaan 30a. In het zogenoemde café Montpensier – ontmoeting en gesprek op de vrijdagavond – heeft hij het namelijk over behandeling van heel vroeg geboren kinderen. Zij lezing heet: ’De behandeling van extreem te vroeg geboren kinderen: een grenzeloos dilemma’. 

Biochemicus Van Steenbrugge is al 20 jaar actief in de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC) en sinds tien jaar daarvan directeur. Door de veel te vroege geboorte van zijn dochter raakte hij gemotiveerd. Als ervaringsdeskundige zet jij zich in voor de belangen van couveusekinderen en hun ouders. Voordat hij als professional bij de VOC ging werken. Deed hij medisch-biologisch onderzoek in de oncologie.

Vragen rond de waarde van een mensenleven komen in zijn lezing aan de orde. Zoals: Moet alles wat technisch mogelijk is ook worden uitgevoerd? En: hoe gaan gelovige mensen om met de beschermwaardigheid van het leven als zij worden geconfronteerd met ingrijpende keuzen rond leven en dood van hun kind? Het programma start om 20.00 uur. Toegang gratis en van 19.30 uur af is er koffie.

Door medisch-technische ontwikkelingen in de neonatologie, het vakgebied van gespecialiseerde kinderartsen, kunnen extreem vroeg in de zwangerschap geboren kinderen overleven en behandeld worden. In ons land gebeurt dat vanaf een zwangerschapsduur van 24 weken. Maar een deel van de kinderen overleeft de veel te vroege start niet. Van de overlevenden houdt een aanzienlijk deel er blijvende gevolgen voor de kwaliteit van leven aan over. De keuze voor een behandeling kan er ook toe leiden dat later beëindiging van het leven niet is te vermijden. De behandeling van deze kinderen stelt zorgprofessionals en niet in de laatste plaats de ouders regelmatig voor moeilijke keuzen.

Lees ook:Vaart voor vroege vogels in het bos
Lees ook:Avond en boeken over hoogbegaafdheid bij Venstra
Lees ook:Programma voor ouders en opvoeders in De Meent
Lees ook:‘Vroege volgelwandeling’ en ontbijt in bos
Lees ook:Goochellessen in Alleman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.