VVD: Stadshart wordt links en rechts ingehaald

Inza Gast

Inza Gast

In een Stadshart voor gewone Amstelveners en mensen uit de directe buurgemeenten in Amstelland ziet de gemeenteraad niets. Een motie van de ChristenUnie om de economische mogelijkheden daarvoor te onderzoeken kreeg alleen steun van de SP. Voor de rest van de raad moet het een centrum van allure blijven, met een boven regionaal karakter, al wordt het volgens VVD-raadslid Inza Gast als zodanig ‘rechts en links ingehaald’ door Gelderlandplein en Hoofddorp.

Het Stadshart verloedert, zei ze zorgelijk. Intussen gaat eigenaar Unibail-Rodamco (UR) door met het opkopen van huizen in de Schildersbuurt, om die te kunnen slopen en daar het centrum uit te breiden. Maar daar wil de gemeente niet aan meewerken. Uitbreiding van het winkelcentrum moet van B&W binnen de bestaande grenzen. Bert de Pijper van de ChristenUnie vond het door B&W in een nota vastgelegde beleid voor de detailhandel overigens nogal droevig. “De detailhandel in Amstelveen verdient een betere nota”, zei hij.

Volgens Cor Spinhoven van de Ouderencombinatie (OCA), zelf winkelier in het Stadshart, gaan kleine ondernemers het onderspit delven en komen er steeds meer grote ketens, terwijl toch de kleine detailhandel een banenmotor is. Hij constateerde dat UR halsstarrig aan zijn plan blijft vasthouden, dat een vorig college bijna een crisis opleverde, om woningen te slopen en het centrum te vergroten. Terwijl niet valt te ontkennen dat er leegstand is en de huur die winkels moeten betalen bijna niet is op te hoesten.

GroenLinks-fractievoorzitter Axel Boomgaars vroeg zich af wat de gemeente gaat doen als UR de stekker er uit trekt en constateerde dat de eigenaar naar het Stadsplein kijkt om daar uit te breiden.

Net als de ChristenUnie wil de SP meer aandacht voor wijkwinkelcentra, die het naar haar mening op dit moment redelijk goed doen.

 

Lees ook:CDA wil debat Stadshart in raadscommissie
Lees ook:Fracties willen snel opheldering over Stadshart
Lees ook:ChristenUnie tegen ‘elite Stadshart’
Lees ook:Raat: ‘Handen af van Schilderswijk’
Lees ook:Schouw voor keurmerk in Stadshart

34 reacties op “VVD: Stadshart wordt links en rechts ingehaald

  1. Ceaucescu

    In V&D en directe omgeving zijn nog heel wat m2. Deze mevrouw Gast stelt zich wel heel erg op als lobbyist van UR.

      /   Beantwoorden  / 
  2. D. Arm

    “zijn nog heel wat m2.”

    Voor wat?

      /   Beantwoorden  / 
  3. Robert van Waning

    De discussie over de voors en tegens van de hoognodige modernisering, optimalisering en eventuele uitbreiding van het winkelcentrum Stadshart zou in het openbaar gevoerd moeten worden op een neutraal en betrouwbaar platform voor publiek debat.

    Er wordt nu van alles in achterkamertjes besproken met zo nu en dan een eruptie waar wij niets wijzer van worden.

    Dit is een zaak van groot algemeen belang, maar die wordt geregeerd door geruchten, achterdocht en populisme.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Ceaucescue

      Rvw Klets toch niet zo vlug over populisme als het niet in jouw kraam te pas komt. Laat UR maar eens het huidige WC verheffen tot een acceptabel niveau. Ze hebben daar door leegstand nog voldoende ruimte voor. Daarna kan er nog wel eens verder gepraat worden, maar UR wil alles en ik kan me begrijpen dat de gemeente daar niet van gediend is. Ze hebben dan op een gegeven moment niets meer te vertellen.

        /   Beantwoorden  / 
  4. Rotary-vriendje

    “Voor de rest van de raad moet het een centrum van allure blijven,………..”

    Politici zijn vaak goed in het schetsen van wat er niet is !

    Allure ? Waar ?

      /   Beantwoorden  / 
  5. Robert van Waning

    “UR moet zich bij de uitbreiding op andere mogelijkheden richten dan sloop van de Schilderswijk,” zei Herbert Raat in het artikel ‘Handen af van Schilderswijk’ van 5 juni 2014 op dit weblog.

    Behalve machtspopulistisch is deze uitlating ook ondoordacht, ongefundeerd, onjuist en fnuikend voor een weloverwogen ontwikkeling van het centrum van Amstelveen. Het was een blokkade voor verder nadenken en overleggen.

    Wie met enig gezond verstand kijkt naar de ligging, het aanzien en de interne en externe routing van dit winkelcentrum, die weet dat er veel werk aan de winkel is.

    Gezond verstand, rechtvaardige afweging van belangen, openheid, redelijk overleg en daadkracht zijn nodig om deze zaak op gang te zetten en tot een goed einde te brengen. Kom daar maar eens om in Amstelveen.

      /   Beantwoorden  / 
  6. CeeBee

    Dat het Stadshart te lijden zou hebben van de concurrentie van Hoofddorp en het Gelderlandplein is nog steeds een volstrekt onbewezen en niet onderbouwde stelling uit de economische agenda. We zijn echter nog geen twee maanden verder en die stelling zingt al rond als een vaststaand gegeven. En so what? Concurrentie is juist goed! Maar nee, nu maakt zelfs Groen Links zich zorgen. Want wat nu als UR de stekker er uit trekt? Nou Groen Links, dan draait de aarde gewoon door. UR wil ons echter nog net niet doen laten geloven dat de aarde juist wel stopt met draaien als de gemeente niet meewerkt met haar plannen. En met de economische agenda als dankbaar argument..

    Ik blijf me verbazen dat de gemeente zich kennelijk nog steeds een ‘probleem’ laat aanpraten wat niet de hunne is. Stel dat het Stadshart inderdaad verloedert -wat ik niet denk overigens- dan is dat toch het probleem van de eigenaar? En die spreken we dan aan. Net zoals als al die andere eigenaren van verloederde panden in Amstelveen.

    Nee, petje af voor de spindokters UR. De schrik zit er goed in bij de gemeenteraad. Nu nog even de marionetten laten dansen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

      CeeBee, petje af voor deze goed onderbouwde reactie. Wat weet mevr. Gast nou eigenlijk af van het runnen van een WC. Zij moet ook maar afgaan op de blauwe ogen van UR. En wat als UR de stekker eruit trekt? Wordt het dan een ruïne waar de boompjes en brandnetels op het Stadsplein groeien en het balkonnetje van RvW gestut moet worden?. Toe nou!

        /   Beantwoorden  / 
      1. CeeBee

        Ik weet net zo min iets van het runnen van een winkelcentrum frank. Dat weet UR wel en zij hebben als eigenaar ook alle zeggenschap over de wijze waarop zij dat denken te moeten doen. Volkomen terecht wat mij betreft. Suggesties in de gemeenteraad over welke functie het Stadshart zou moeten hebben of wat voor soort huurders er in moeten komen vind ik dan ook volkomen onzinnig. Alsof de gemeente daar iets over te zeggen heeft.

        Andersom geldt echter wat mij betreft hetzelfde. Als het gaat om plannen met infrastructurele gevolgen en/of voornemens tot sloop, dan beslist de gemeente(raad) daarover en niet UR. Maar het is evident dat UR via een batterij ‘communicatiespecialisten’ probeert die besluitvorming in haar voordeel te beïnvloeden. De vraag is of en in welke mate de gemeente(raad) daartegen bestand is. Ik heb mijn twijfels. Zeker als zelfs Groen Links met zo’n vraag komt..

          /   Beantwoorden  / 
      2. Zoostje

        Ok….even inhoudelijk reageren is Frank Bikker gegund, maar waarom dan weer die sneer naar RvW? Overigens zou het geweldig zijn als er eens onkruid kan groeien in Amstelveen ipv het inperken van groei en het uitsluiten van minderdaadkrachtige mensen die somsssssssss ook hoogopgeleid zouden kunnen zijn. Deze gemeente gaat uit van cijfertjes, tja wie niet he, die lage inkomens onmiddelijk onder de noemer laagopgeleid kwalificeert. Maar de Expats he…..waar de gewone al jaren alhier wonende mensen de dupe van worden. Alle ‘hoogopgeleiden’ gaan zich steeds meer irriteren aan die rolkofferweekendbewoners. Iets voor Raatje en zijn Burgemeester?????

          /   Beantwoorden  / 
    2. Robert van Waning

      Als UR de stekker eruit trekt vanwege de gebrekkige medewerking door de gemeente bij de optimalisering van het winkelcentrum, welk gezond bedrijf zou dan nog zin hebben om dat te kopen?

      Weten jullie een bedrijf dat het winkelcentrum beter kan runnen dan UR?

        /   Beantwoorden  / 
      1. Frank

        RvW Wij en ook de gemeente hebben daarvoor de kennis niet in huis, dus we kunnen ook niet beoordelen of UR goed is of niet. Het enige wat ik wel weet, is dat UR de kleine middenstander volledig uitknijpt met hun (te) hoge huren. Kijk gewoon naar de vele wisselingen in bijvoorbeeld de horecastrip, maar er zijn er veel meer. Is dat nu allemaal slecht ondernemersschap en de crisis geweest?En verandert het wc dan niet van binnen? Alle kleine winkeltjes en dat grote terras is weg.

        Je hebt een punt met de ongezelligheid, maar is dat niet gewoon de architectuur? Nee, het blijft een steenvlakte, omdat er midden op het plein bijvoorbeeld geen theehuis of mijn part een muziektent gebouwd kon worden ivm de onderliggende parkeergarage. En alle “kunstwerken” zitten aan de oostkant van het plein.

        Nee, in mijn ogen wil UR alleen haar eigen zin doordrammen ten koste van alles en de gemeente wil ook een stevige vinger in de pap houden, Hetgeen ook heel goed te begrijpen is, want zij dienen het belang te behartigen van alle Amstelveners en niet alleen van UR en enkele Stadshartbewoners, want jij praat dan over verbetering infrastructuur. Prima, maar daar moeten wel alle Amstelveners voor betalen, terwijl de grootste belanghebbende UR is! Ja doei!!!!

          /   Beantwoorden  / 
        1. Zoostje

          ‘Hetgeen ook heel goed te begrijpen is, want zij dienen het belang te behartigen van alle Amstelveners en niet alleen van UR en enkele Stadshartbewoners’…..WIE hoort hier het belang te behartigen van ‘alle’ Amstelveners? Wanneer heeft deze gemeente het belang van haar inwoners voor ogen gehad?? De Drol? Het Elitebadje? Wanneer is deze gemeente opgekomen voor haar inwoners?? Wanneer gaat deze gemeente olv van t Veld eens iets doen aan haar inwoners???? Die niet allemaal continu op allerlei############# moeten of willen reageren. Waar is deze Burgemeester, die ongekozen is, maar benoemd.En waarom laat zij toe, dat haar heer Raat haar honneurs waarneemt? WAAR is zij????

            /   Beantwoorden  / 
      2. Robert van Waning

        Jullie noemen allemaal dingen die niet kloppen of onbelangrijk zijn.

        De wisselingen in de horecastrip hadden te maken met gebrekkige bedrijfsvoering. Het Binnenhof is een prachtige hal met terrassen en veel zitgelegenheid. Er zijn veel kleine winkels en het talrijke publiek bestast voornamelijk uit gewone mensen.

        Een andere eigenaar van het winkelcentrum Stadshart zou het nmm niet veel beter doen dan Unibail Rodamco, zeker niet gezien het gebrek aan medewerking door de gemeente onder aansturing van dwarsligger Raat (VVD).

          /   Beantwoorden  / 
    3. D. Arm

      De opmerking van Frank klinkt mij nog al hetzerig in de oren. Mevrouw Gast weet beduidend meer over deze materie dan Frank.

      Wat betreft de vraag van Robert van Waning, het bedrijf dat Buitenveldert runt?

        /   Beantwoorden  / 
      1. Frank

        @ Endeldarm Deze mevr. Gast weet heus wel meer over het Stadshart dan ik. En toen? Ik verwijs enkel naar het voltallige besluit wat betreft het bouwen van het voormalige KPMG. De hele raad was voor, behalve 1 en die kreeg nog gelijk ook. Wat betreft het Stadshart, sinds de oplevering zijn ons al bezoekersaantallen voor gespiegeld, die men nog nooit heeft gehaald. Dat hele Stadshart is tot nu toe een Rupsnooitgenoeg geweest.

          /   Beantwoorden  / 
        1. D. Arm

          Endeldarm? Is dat de manier om te reageren? Wat een nivo.

          “En toen?”

          “Wij en ook de gemeente hebben daarvoor de kennis niet in huis, dus we kunnen ook niet beoordelen of UR goed is of niet.”

          Mevrouw Gast wordt geacht die kennis wel in huis te hebben.
          Of er iets mee gedaan wordt is een tweede.

          Dus niet meteen in een kramp schieten als UR en gemeente ter sprake komen.

            /   Beantwoorden  / 
          1. Frank

            Inderdaad “wordt geacht”,maar ik sla er wel een kruisje bij! En je gaat voor het gemak maar even voorbij aan de farce van KPMG. O nee, dat is off topic. Alleen dit foutje heeft ons wel wat centen gekost.

              /  
          2. D. Arm

            Ik zie niet zo gauw wat het KPMG gebeuren hier mee te maken heeft.

            Ach dat foutje heb je als scheefwoner toch al terug verdiend?

              /  
          3. frank

            Indertijd met hosannageroep binnengehaald, nu tig jaar leegstand, toen verhuisd naar een niet eens volledig bezet pand, alle 2 dure infrastructuur er omheen betaald. En dacht jij dat KPMG de volle grondprijs heeft betaald wat jij voor je koophuis indertijd hebt betaald? Maw. ik kan me heel goed voorstellen dat de gemeente wat huiverachtig is bij deze grootse plannen van enkel UR, want het heeft nogal wat impact voor het hele gebied. Op dit moment lonkt Raat niet voor niets naar de eigenaar van het V&D pand. Verdeel en heers en nooit alles op 1 kaart zetten. En dat lijkt me heel verstandig.

              /  
          4. D. Arm

            “Op dit moment lonkt Raat niet voor niets naar de eigenaar van het V&D pand. Verdeel en heers en nooit alles op 1 kaart zetten. En dat lijkt me heel verstandig.”

            Maar wat is dan je probleem?

              /  
    4. Robert van Waning

      Zowel antikapitalisten als liberalen (immers voorstanders van marktwerking en concurrentie) zouden niet blij zijn met een monopoliepositie voor de Kronenberg Groep in Buitenveldert en Amstelveen.

        /   Beantwoorden  / 
  7. Robert van Waning

    Het winkelcentrum Stadshart verloedert niet van binnen (ga maar eens kijken) maar van buiten (idem). UR is niet verantwoordelijk voor de straatvervuiling, de chaos, hinder en onveiligheid van overal rijdende en geparkeerde fietsen en scooters en ook niet voor de ongezellige en ontbrekende straat- en pleinverlchting ‘s avonds. (De schouwburg, de bibliotheek en P60 zijn donkere gaten als zij gesloten zijn.)

    Die onderneming kan zelf niet de routes voor de vracht- en bestelwagens verbeteren en krijgt niet de mogelijkheid om haar interne routing te verbeteren met een uitbreiding in de richting van de P.Lastmanweg.

    UR heeft zijn zaken behoorlijk voor elkaar, maar is voor een aantal essentiële dingen afhankelijk van de gemeente die het schromelijk laat afweten.

    Zonder een binnenring zal het altijd behelpen blijven met het stadscentrum. Fouten in het verleden zullen moeten worden hersteld en dat kan alleen door de gemente.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Olaf Oomes

    Inkoppertje dit. Wellicht moet Mw. Gast eens bij haar eigen VVD wethouder Hr. Raat gaan informeren waarom hij enkele jaren terug zijn persoonlijk politiek belang belangrijker vond als het overkoepelende belang van Amstelveen in een gerenoveerd, modern, uitgebreid en innovatief Stadshart. Het was namelijk Hr. Raat die in zijn eentje de stekker uit de, mede door hem met UR, opgestelde uitbreidingsplannen trok. Laten wij dit vooral niet vergeten.

    Inmiddels heeft Hr. Raat zich zover in zijn stellingen teruggetrokken dat een reële uitbreiding van het Stadshart alleen nog maar mogelijk lijkt na een vertrek van Hr. Raat. Kortom: wat gaat u doen Mw. Gast?

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank

      Het lijkt wel of de hr. Oomes in dienst is bij UR. Ik neem bij hem geen enkele kritische aantekening waar. Dat mag natuurlijk maar dan moet hij dat ook vermelden. Het is natuurlijk volstrekte onzin, dat het Stadshart aan alle kanten wordt ingehaald en de suggestie dat UR de stekker eruit zal trekken is bangmakerij/ of kun je uitleggen als een vorm van chantage. Dit geldt ook voor mevr. Gast. Inderdaad dient zij een visie te ontwikkelen omtrent het Stadshart, maar moet ie dan volstrekt parallel lopen aan UR? Wat ik begrijp uit het artikeltje doet zij dat voor 100%

        /   Beantwoorden  / 
      1. Olaf Oomes

        Lezen Frank!
        Waar staat in mijn enige reactie hetgeen je mij toedicht dat ik dit gesteld zou hebben namelijk ” ……dat het Stadshart aan alle kanten wordt ingehaald en de suggestie dat UR de stekker eruit zal trekken is bangmakerij/ of kun je uitleggen als een vorm van chantage.”.
        Nee Frank als je de zuiverheid in deze, toch al moeizame discussie, niet aankan moet je jezelf er wellicht gewoon buiten houden.
        En nee ik ben niet in dienst van UR slechts voorstander van een gerenoveerd, modern, uitgebreid en innovatief Stadshart.
        Dus nogmaals Frank: lezen!

          /   Beantwoorden  / 
        1. frank

          Nergens, maar je spreekt het ook niet tegen.

          En ik zeg: Gemeente wees voorzichtig, want het betreft hier nogal een gebied, precies in het hart van de gemeente en dat allemaal in handen van 1 partij, die enkel een winstoogmerk heeft (niets mis mee, maar een monopolist)Ik vind dat een enge ontwikkeling. Het kan goed gaan, maar ook goed verkeerd. ( Daar zijn ook voorbeelden van, zie in het verleden H’sum { hoe het nu is, weet ik niet}en Hoog Catharijne, waar heel vaak plekken waren, waar je echt niet moest komen.

            /   Beantwoorden  / 
          1. D. Arm

            “( Daar zijn ook voorbeelden van, zie in het verleden H’sum { hoe het nu is, weet ik niet}en Hoog Catharijne, waar heel vaak plekken waren, waar je echt niet moest komen.”

            Als je het nu niet weet, waarom dan te berde brengen?

            Een beetje rare gedachtengang, ergens is ooit iets niet helemaal goed gegaan, dus dat gaan we dan maar als ijkpunt nemen?

              /  
          2. Olaf Oomes

            “Nergens, maar je spreekt het ook niet tegen.”. Dat is het? Verder kom je niet? Nou laat dan verder ook maar. Zinloos en verspilde energie.

              /  
    2. Robert van Waning

      Zinnige overwegingen en argumenten worden weer bedolven onder persoonsgerichte aantijgingen en ongefundeerde verdachtmakingen.

      Ondertussen ligt de noodzakelijke verbetering van het centrum stil.

      Verkeerskundig is het een ramp en day wordt met de verbreding van de A9-goot alleen maar erger.

      Wie heeft er eigenlijk belang bij dat het winkelcentrum Stadshart níet wordt geoptimaliseerd? Er werd hier zelfs al gepleit voor een overname door de Kroonenberg Groep. Dat is pas écht verdacht.

        /   Beantwoorden  / 
      1. frank

        Pardon, ff gezocht, maar kon niets vinden!

          /   Beantwoorden  / 
      2. Robert van Waning

        DarmPC schreef: “Wat betreft de vraag van Robert van Waning, het bedrijf dat Buitenveldert runt?” (17 juni 2016 at 18:26.)
        Alsof hij niet weet van wie het winkelcentrum Gelderlandplein is..

          /   Beantwoorden  / 
  9. Robert van Waning

    Het gaat niet alleen om de uitbreiding van het winkelcentrum maar ook om de noodzakelijke verbetering van de routering van het verkeer in en om het Stadshart tbv bewoners, bezoekers en leveranciers. Met zijn blokkade is Raat (VVD) letterlijk een sta-in-de-weg geworden. Wegwezen.

      /   Beantwoorden  / 
  10. Robert van Waning

    De gemeenteraad wil dat het Stadshart een centrum van allure blijft, met een boven regionaal karakter. Maar wat willen b&w en wat heeft men in de afgelopen jaren gedaan om UR tegemoet te komen? Zonder die medewerking kan die onderneming namelijk niet voldoen aan de wens van het hoogste orgaan in onze gemeente?

    Geen woorden maar daden, gemeentebestuur!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.