Stichting tgegen koopzondagen boekt succes in Tilburg

Dezelfde organisatie die bezwaar maakt tegen de wekelijkse koopzondag in Amstelveen, heeft in Tilburg alvast succes geboekt. Die gemeente wilde het aantal koopzondagen uitbreiden met, net als Amstelveen, een beroep op haar toeristische status. Daar maakte het College van Beroep voor het bedrijfsleven gisteren gehakt van.

Tilburg gaat overigens niet handhavend optreden tegen winkeliers die op zondag hun winkel openen. De Stichting Tegen Verruiming Zondagsopenstelling wil desnoods via de rechter de gemeente wel tot handhaving dwingen, waarschuwt advocaat Rudolf van Binsbergen.

Er komt nu een nieuwe verordening. Met openstelling op basis de nu door de rechter verworpen regeling moet de stad meteen stoppen. Behalve de stichting hadden ook 149 vooral kleine winkeliers de rechtszaak aangespannen.

Tilburg had onder meer de jaarlijkse megakermis aangedragen als toeristische attractie, zoals Amstelveen de weekmarkt. Maar die kermis duurt tien dagen, constateerde het rechtscollege. Verder resteert ‘niet veel meer dan de voor de stad met Tilburgs omvang gebruikelijke culturele instellingen.’ Tilburg zegt teleurgesteld te zijn, omdat de regio jaarlijks tien miljoen toeristen trekt, van wie er ook veel naar die stad komen, meldt een woordvoerder.

“Terecht heeft de rechter bepaald dat Tilburg onvoldoende toeristisch is,” zegt voorzitter Henry Konijn van de stichting.  Volgens hem sleepte die gemeente er zelfs attracties van buiten de gemeente bij om het toerisme aan te tonen. De gemeente klaagt nu dat veel winkels al personeel voor de zondag hebben aangenomen en op de koopzondag zijn ingericht en vraagt zich af of de zondagmedewerkers nu moeten worden ontslagen. Een rechtszaak om handhaving af te dwingen zou volgens de raadsman in de tonnen kunnen gaan kosten.

Overigens ligt nu bij de Eerste Kamer een wetsontwerp dat de toeristische status overbodig maakt voor koopzondagen. Het voorstel houdt in dat gemeenten de vrijheid hebben zelf te beslissen over koopzondagen. Mogelijk kan de nieuwe wet na de zomer van kracht worden. Als Amstelveen een juridische procedure van de stichting verliest, kan zij ook een nieuwe daarop gebaseerde verordening maken.

 

Lees ook:‘VROM blijft procederen tegen golfbaan’
Lees ook:ChristenUnie mogelijk naar rechter tegen koopzondagen
Lees ook:Raad wil zondag winkels open in ‘toeristisch’ Amstelveen
Lees ook:Eén supermarkt meer open op zondag
Lees ook:Stichting tegen koopzondag bindt strijd aan met gemeente

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.