Raad wil zondag winkels open in ‘toeristisch’ Amstelveen

Inza Gast

Met de fracties van CDA, ChristenUnie, Ouderencombinatie en SP tegen, ging de gemeenteraad woensdag akkoord met een motie om het winkelen op zondag mogelijk te maken. Elk zondag zou dan een koopzondag worden. Daarvoor is nodig dat Amstelveen tot toeristisch gebied wordt uitgeroepen. De motie werd ingediend door VVD-raadslid Inza Gast, met steun van D66 en PvdA. Overigens waren PvdA en Groenlinks verdeeld: respectievelijk de leden Bot en Boomgaars van die fracties behoorden tot de tien tegenstanders. Wethouder Groot (ook CDA) van EZ zegde toe met een voorstel te zullen komen. De winkeltijden verordening moet worden gewijzigd. Zodat niet is gebeurd, moet worden onderzocht of de bestaande avondvergunningen voor supermarkten zijn uit te breiden. Zowel Gast als De Leur (D66) betoogde dat op zondagmiddag boodschappen in supermarkten moeten kunnen worden gedaan. “Dat is goed voor Amstelveen, voor de economie en onze winkeliers,’ zei De Leur.Maar de tegenstanders vonden het allerminst goed voor winkeliers. Afgezien van de principiële bezwaren van bijvoorbeeld de ChristenUnie tegen openstelling op zondag verwachten zij dat kleine zelfstandige winkeliers er de dupe van worden. Hun kosten zullen stijgen, hun omzet niet en zij moeten er nog langer voor werken, klaagden de tegenstemmende fracties. “Het besteedbaar inkomen wordt er niet hoger door,” zei Joep van Erp van de SP. “Familiezaken zullen zich nog slechter kunnen handhaven.” Ook andere tegenstanders voerden aan dat een euro maar één keer kan worden uitgegeven en koopzondagen alleen voor verplaatsing van omzet zorgen, niet voor verhoging ervan. Maar Gast c.s. vinden dat het Stadshart ook wegens de concurrentie met andere centra in de regio op zondag open moet zijn.

Overigens betwijfelden ook de met de motie instemmende fractie van Burgerbelangen of die toeristische status er wel komt. Gemeenten en stadsdelen met nog veel meer toeristische trekpleisters dan Amstelveen werden door de rechter terug gefloten nadat procedures tegen de koopzondagen waren aangespannen. Dat gaat ook in Amstelveen gebeuren, voorspelde CDA-fractievoorzitter Ben Jonker. In reactie op de uitlating van De Leur dat kinderen winkelen op zondag fijn vinden, citeerde hij uit een opstel van een kind, waaruit nadrukkelijk het tegendeel bleek. Rechters maken volgens hem gehakt van het argument dat Amstelveen een toeristische attractie is. Maar die status is nu eenmaal nodig om de winkels op zondag open te krijgen. Een trucje, noemde het tegenstemmende GroenLinks-raadslid Boomgaars het.

In elk geval moet het voorstel van B&W t.z.t. nog wel de inspraak in. Als dan iemand verweer voert bij de rechten, kan de gemeente het schudden, voorspelde Jonker, die er op wees dat wettelijke criteria voor toeristische gebieden onder meer de aanwezigheid van veel verblijfsaccommodaties is, zoals hotels en campings. Het argument van Gast dat Amstelveen onder meer de beste markt van Nederland heeft, zet volgens hem geen zoden aan de dijk, omdat die niet op zondag maar op vrijdag wordt gehouden. “En elke zondag is er koopzondag in de kerk,” zei hij. Groot wil voorstellen de zondagverkoop niet ’s morgens vroeg te laten beginnen, maar de winkels bijvoorbeeld van 12.00 tot18.00 uur vergunning te verlenen. Daar konden de voorstemmers zich wel mee verenigen.

Lees ook:Wekelijkse koopzondag start in februari
Lees ook:Stichting tegen koopzondag bindt strijd aan met gemeente
Lees ook:Eén supermarkt meer open op zondag
Lees ook:Wekelijkse koopzondag een feit
Lees ook:Winkels op zondag 06.00 tot 22.00 uur open

7 reacties op “Raad wil zondag winkels open in ‘toeristisch’ Amstelveen

  1. Greetje

    Alle bewoners van het Stadshart zijn MORDICUS TEGEN HET PLAN VAN ONBEPERKTE KOOPZONDAGEN. HET OMLIGGENDE BEWONERSGEBIED ZAL OPNIEUW HET SPEELVELD WORDEN VOOR PARKEERDERS VOOR HET WINKELCENTRUM MET ALLE PARKEERMISERE VAN DIEN. WIJ WILLEN GEEN RONDRIJDENDE AUTO’S IN ONZE STRATEN.OP KOOPZONDAGEN.
    ER ZIJN MAAR LIEFST 5 P A R K E E R G A R A G E’S OP EEN HALVE VIERKANTE KILOMETER IN HET STADSHART. DE GEMEENTE MOET DE BEZOEKERS D W I N G E N IN DIE IPARKEERGARAGES TE GAAN STAAN EN NIET OP HET MAAIVELD EN HET GEBIED VOOR DE VERGUNNINGHOUDERS OP GEEN ENKELE WIJZE FISCALISEREN! DE BEWONERS BETALEN FLINK VOOR HUN PARKEERVERGUNNINGEN EN WILLEN NIET GECONFRONTEERD WORDEN MET ALLE OVERLAST, ZOALS WIJ DIE NU AL ONDERVINDEN WEGENS HET SLECHTE HANDHAVINGSBELEID.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Willem

    En wat denk je dat dat betekent voor de huizenprijzen in de parkeervergunningsgebieden? In de toch al beroerde huizenmarkt gaan die nog verder omlaag. Niemand koopt straks nog een woning in een gebied waarin hij niet behoorlijk kan parkeren!
    Hartelijk dank Burgerbelangen voor jullie twijfelende opstelling. Mevouw Linda Roos heeft daar natuurlijk geen last van; die woont prachtig in de goudkust!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Wilma

    Wiens belang is dit?
    - Niet dat van de bewoners van het Stadshart
    - Niet van de kleine winkeliers
    - Van wie dan wel???

    Triest dat de gemeenteraad voor de zoveelste keer het belang van de bewoners over het hoofd ziet.
    – Want wie mogen opdraaien voor de kosten van de parkeerhandhaving op de momenten dat de winkels extra open zijn!
    – Wie kunnen er zo meteen nog minder bezoek ontvangen?
    (door de komst van de nieuwe parkeernota kunnen bewoners van vergunningen gebieden slechts 7 uur per week bezoek tijdens vergunningtijden ontvangen en dan komt daar een zondag bij dat je geen vrij bezoek kunt ontvangen).

    Ik ben bang dat de gemeente deze lasten bij de bewoners van het Stadshart gaat leggen.
    De meerderheid van deze raad toont weer eens aan geen feeling te hebben met de eigen inwoners.

    DIT KAN ECHT NIET!! WORD WAKKER!!

      /   Beantwoorden  / 
  4. frank bikker

    Amstelveen een toeristische plaats. Om zeker naar Blokker, Kruidvat of de Hema te gaan. Wat een giller! De schijnheiligheid druipt er van af. Het Stadshart is het minst orginele winkelcentrum tot zeker 30 km in de omtrek. Enkel winkels die je ergens anders ook overal vindt.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Donny

    Wat een kritiek en kortzichtigheid, valt allemaal best mee. Storm in een glas water. Laat het finale besluit over aan de winkeliers.

    Je moet wel enorm hypcriet zijn om tegen te zijn om vervolgens toch op een zondag of 2 naar een van de winkels tegaan.

      /   Beantwoorden  / 
  6. F.Heiner

    Bij de VVD gaat het met name om een positief geluid en niet om een inhoudelijk debat vanwege het gebrek aan valide argumenten.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank Bikker

      En wat die valide argumenten zijn, zal de hr. F.Heiner wel bepalen.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.