Wekelijkse koopzondag een feit

Inza Gast

De wekelijkse koopzondag komt er. Met 22 tegen 14 stemmen heeft de gemeenteraad dat woensdag besloten. Warme pleitbezorgers ervan waren VVD (met 9 zetels de grootste fractie) en D66. Zij kregen PvdA en een verdeeld Burgerbelangen (BBA) mee. Tegenstanders vonden dat in het op een motie van de voorstanders gebaseerde voorstel van wethouder Groot niet of nauwelijks rekening was gehouden met opvattingen van winkeliers en de omwonenden van het Stadshart.  VVD-raadslid  Inza Gast kwam in haar verdediging weinig verder dan dat veel mensen graag ‘funshoppen’ op zondag doen. Ook kan met de koopzondag volgens haar een wal worden opgeworpen tegen verkoop via internet en moet worden voorkomen dat koopkracht van het Stadshart wordt weggezogen naar bijvoorbeeld Amsterdam, waar winkels wel op zondag open zijn. Catharina de Leur van D66 deelde die mening. Het argument dat van de wekelijks koopzondag ook winkelpersoneel de dupe wordt, bestreed zij met de opvatting dat winkelpersoneel nu eenmaal weet in principe zeven dagen per week beschikbaar te moeten zijn, net als politie, brandweer en verpleging.

Albert Maarse (GL)

Groots eigen CDA bleef fel gekant tegen de koopzondag. ‘Om louter commerciële redenen sneuvelt de verworvenheid van een vrije zondag”, zei fractielid Geert Janssen. Volgens hem en anderen zijn kleine winkeliers slachtoffer van de koopzondag, doordat zij nu zeven dagen moeten werken als zij geen personeel hebben of dat op die dag niet kunnen betalen. Het levert naar hun mening ook geen extra omzet op, alleen extra werk. Behalve levensbeschouwelijke argumenten, kwam ook de ChristenUnie met een scala aan bezwaren, waarin behalve kleine ondernemers, omwonenden onder meer ook de extra kosten voor de gemeente een rol speelden.

Geert Janssen (CDA)

De koopzondag is gebaseerd op de bestaande wetgeving die dat mogelijk maakt voor toeristische gebieden. Volgens voorstanders is Amstelveen dat, maar zelfs overwegend instemmend BBA betwijfelde dat. Nieuwe wetgeving laat, als die er door komt, overigens winkelsluiting geheel aan de gemeente over. Maar zover is het nog niet, constateerde Janssen in reactie op Gast, die daarnaar al wilde verwijzen.

De onderzoeken van GroenLinks en SP, waaruit bleek dat de meeste winkeliers – in elk geval in de wijkwinkelcentra – tegen zijn, werden door VVD en D66 terzijde geschoven. Ook het constatering van GroenLinks dat in de wijkcentra leegstand en faillissementen dreigen. Ruud Oord van BBA zei persoonlijk geen behoefte te hebben aan de koopzondag, maar funshoppen nu eenmaal als tegenwoordige realiteit te beschouwen. De PvdA wilde nog wel wat hebben geregeld voor bezoekers van inwoners van het Stadshart, die als gevolg van de koopzondag in parkeerellende dreigen te vervallen.

Henk Fokkink (OCA)

In feite worden winkeliers gedwongen open te gaan, constateerden tegenstanders. Dat zeggen zij volgens GroenLinks-raadslid Maarse zelf. In elk geval verliezen zij in de wijken, als zij niet meedoen, omzet aan het Stadshart. En of daar alle winkels vrijwillig open gaan – zoals voorstanders steeds beweren – is nog de vraag, meent Henk Fokkink van Ouderencombinatie (OCA). Weliswaar lijkt de bewering dat zij bij gesloten blijven € 500 boete moeten betalen aan de eigenaar onjuist, maar er bestaat wel degelijk een boeteregeling voor overtreden van het in het huishoudelijk reglement vastgelegde ‘samen uit samen thuis’ principe.

Joep van Erp SP

“Een klein aantal mensen gunt kleine ondernemers en personeel hun ene vrije dag niet”, zei Fokkink. In het raadsvoorstel en de betogen van de voorstanders zijn alleen de voordelen breed uitgemeten en is aan de nadelen niet gedacht, constateerde Maarse. Dat vond ook SP-fractievoorzitter Joep van Erp, die op basis van een enquête uiterst weinig animo onder de winkeliers ziet. “Zij zien het alleen als kostenverhoging, niet als omzetverhoging”, zei hij. Maar de voorstanders gaat het primair om de ‘fun’ voor het publiek en de regionale concurrentiepositie van het Stadshart. “U gaat er aan voorbij dat we links en rechts worden ingehaald door webwinkels en winkels in Amsterdam”, zei Gast.

Wethouder Groot was het er wel mee eens dat men een euro maar één keer kan uitgeven, waarop tegenstanders steeds wezen, maar zei te wensen dat men met die ene euro zoveel mogelijk uit de regio naar Amstelveen komt. Voor het parkaren door bezoekers – die nu op koopzondagen moeten betalen (behoudens met de éne bij het bezoekadres mogelijk aanwezige bezoekersvergunning) – is volgens verkeerswethouder Levie een nieuw regeling in de maak. Maar Bert de Pijper van de ChristenUnie bleef er bij: “We gaan een grens over die we niet over zouden moeten gaan.”

 

Lees ook:Ruim helft Amstelveners wil wekelijkse koopzondag
Lees ook:D66 wil winkels hele zondag open
Lees ook:Wekelijkse koopzondag start in februari
Lees ook:Winkeliers Stadshart worden beboet bij sluiting op zondag
Lees ook:Oppositie tegen hele koopzondag

8 reacties op “Wekelijkse koopzondag een feit

  1. rechtserakker

    De VVD 12 zetels? In uw dromen waarschijnlijk!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Nou persoonlijk droom ik daar niet van, maar de fout is hersteld.

        /   Beantwoorden  / 
      1. gerben

        Is er al een biograaf met u bezig? En vordert u met uw levensboek?
        Venstra Uitgeverij staat paraat. En Amstelveen wacht (op beiden).

          /   Beantwoorden  / 
  2. m

    Ik ga niet zondag winkelen dus voor mij hoeven ze het niet te doen.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Frank Bikker

    De fractievergaderingen van de VVD en D66 gaan nu ook op zondag vergaderen. Dit is om de qualitytime van hun gezin te verhogen. Dat hele Stadshart zal er uiteindelijk geen bal mee opschieten, enkel dat er nog meer winkeliers vertrekken naar de buurtcentra of failliet gaan.

      /   Beantwoorden  / 
    1. gerben

      VVD en D’66 liggen zondagochtend te kooi. Godbetert in een bed?
      Zondagmiddag lekker funshoppen (kijken.maar niet kopen) .

      En op Kerstavond samen op het Dorpsplein.

        /   Beantwoorden  / 
  4. gold price

    pascal | vrijdag 2 januari 2009 | Dit is niet oké zijn de winkels zondag 4 januari 2009 open?

      /   Beantwoorden  / 
  5. gerben

    Wie het weet mag het zeggen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.