D66 wil winkels hele zondag open

Tawros Aslanjan (D66)

Voor D66 kan koopzondag niet lang genoeg duren. Gaat het Stadshart nu al zondagmiddag open, nu minister Plasterk een einde aan de Zondagswet wil maken, kunnen straks alle winkels in de stad ’s morgens vroeg open. De Democraten willen van andere fracties weten hoe die erover denken de koopzondagen in de huidige vorm af te schaffen.

In de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM) wil D66 de zaak bespreken. Te voorzien is dat de VVD eveneens alle winkels de hele zondag open wil hebben. Het is weliswaar aan de ondernemers zelf te gehoorzamen, maar niet openen van de winkels kan tot gevolg hebben dat consumenten naar een concurrent gaan.

In verschillende buurgemeenten is de regeling voor de koopzondag al afgeschaft, redeneert D66-raadslid Tawros Aslanjan. Hij wil weten hoe er in de politieke arena wordt gedacht over het open laten gooien van alle winkels van 06.00 tot 22.00 uur op zondag, net als op andere dagen. De ChristenUnie en mogelijk de SP zullen wel tegen zijn, maar de liberale meerderheid hangt sterk de 24 uur economie aan, waarin alle winkels altijd open zijn en kleine winkeliers in feite slaven van de consumerende samenleving.

 

 

Lees ook:D66 wil open afvalstation op zondag
Lees ook:D66: ‘Kerstmarkt ook ‘s avonds open’
Lees ook:D66: ‘Kerstmarkt-ondernemers willen ‘s avonds open’
Lees ook:Lange koopzondag, ondanks verzet CU/CDA/SP
Lees ook:Winkels mogen hele zondag open

40 reacties op “D66 wil winkels hele zondag open

 1. Grs

  De BLOGs van Johan Bos zijn meestal redelijk lezenswaardig en niet al te vaak “onder de gordel”. Dat verandert zodra deze zondagsrust liefhebber begint over de koopzondag . Met naam en foto iemand benoemen als voorstander van slavernij is in minstens indirect opriepen tot agressie. Dus heer Bos doe hetdan goed . Waarom niet straat en huisnummer erbij ? Plus dat u Johan Bos zorgt voor benzine , poetskatoen en flessen?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Beste Grs kunt u mij dan vertellen hoe een zelfstandige een zaakje met 1 of 2 man personeel onder deze omstandigheden op kan boksen tegen de grote jongens.
   Voor mij betekent dat hij 7 dagen per week moet werken. Voor mij is dan D66 een slavendrijver van het ergste soort. Zelfs nog erger. Vroeger kregen slaven vaak nog vrij op kerkelijke hoogtijdagen en zondags om naar de kerk te gaan.
   Met dit soort voorstellen wordt D66 de aanjager van maatschappelijke ongelijkheid en is zij verantwoordelijk voor het verdwijnen van heel wat vakmanschap en kwaliteitsproducten. ( slager, bloemist, bakker enz.)want het meeste werk wordt nu gedaan door grootgrutters en jongeren die beneden het minimumloon zullen verdienen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Jan Demming

    Volledig met Frank eens. Ook gezien deze stelling van D66 is het misschien verstandig om gezellig op te gaan in de VVD (samen met de PvdA overigens, maar dit terzijde). Het zal mij verder jeuken of de winkels op zondag allemaal open gaan; mij zullen ze er niet zien. Maar het is een nekschot voor de kleine ondernemer, die niet kan concurreren met zijn of haar grotere broeders. En dan vraagt men zich in deze gemeente (en overal in het land) af hoe het toch komt dat steeds meer kleinere winkels hun zaak noodgedwongen moeten sluiten. Hoe hypocriet kun je zijn?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Grs

     In de rechtszaak tegen de moordenaar van Els Borst blijkt wel weer wat de christelijke haatcampagne tegen niet-gelovigen veroorzaakt. Jammer dat sommigen volharden (ook hier) in dit soort haatcampagnes. Feitelijk heeft de koopzondag niets maar dan ook niets te maken met slavernij, daarvoor hebben we namenlijk in Nederland seculiere wetten ( volgens de bijbel mag slavernij trouwens wel). Goed dat we in Nederland seculiere en vreedzame partijen hebben zoals D66, PvdA, VVD, GroenLinks enzevoorts deze bewaken gelukkig de Nederlandse normen en waarden.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Frank

      @Grs,beetje goedkoop om als atheïst te gaan shoppen in OT-waarden, die ook door het hedendaagse christendom al lang achterhaald zijn. Jij wilt zeker weer terug naar de tijden van mijn oma, die als jong meisje 6 dagen per week 12 uur per dag zonder te gaan zitten in een winkel moest staan tegen een rotloontje.

        /  
     2. Ceaucescue

      U zegt dat u staat voor de Nederlandse normen en waarden. Ik noem net als hr. Bos het voorstel van D66 moderne slavernij voor MKB’er en personeel. Hem/haar wordt een modern gezins/sociaal leven ontzegd, soms godsdienstbeleving, vaak sportbeoefening passief/actief. Alles voor de gemakzucht van de consument.
      Laat ik nu altijd gedacht hebben dat in een democratie ook aandacht is voor (economische)minderheden en voor mensen die andersdenkend zijn.
      U gebruikt woorden die meer doen denken aan hetgeen de hr. Wilders uit over de islam, maar ik denk dat dat niet uw bedoeling is. Toch??

        /  
 2. CeeBee

  Voor welk probleem is dit de oplossing?

    /   Beantwoorden  / 
 3. Rotary-vriendje

  D66-oprichter Hans van Mierlo draait zich om in zijn graf als hij horen hoe dit soort vrije markt-fetisjisten zijn partij-idealen te grabbel gooien en van D66 een soort VVD-cloon maken. Brrrr.

  Dat de heer Aslan zelf een lunchroom heeft en misschien zelf graag ruimere openingstijden kan gebruiken, heeft hier natuurlijk helemaal NIETS mee te maken………..

    /   Beantwoorden  / 
 4. Robert van Waning

  De zondag en nachtrust zijn er niet voor niets. Het afschaffen ervan is tegennatuurlijk, want het betekent roofbouw op onmisbare reserves. Economische ‘groei’ was ook alleen mogelijk ten koste van aardse voorraden en natuurwaarden.

  De zondag heeft niets met god of religie te maken, behalve dat die de waarde ervan hebben begrepen en gebruikt.

  Economie is geen doel, maar een middel om gezond en gelukkig te zijn en te blijven. Zonder slaap en voldoende rust- en herstelmomenten blijft geen enkel organisme gezond en gelukkig.

  D66 moet wél worden afgeschaft.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rotary-vriendje

   Eens met RvW. Voor mensen die in de zorg werken of andere functies waar de zondag een ‘gewone’ dag is geworden, betekent het een sluipende aanslag op hun bioritme. Ze hebben elke week op andere dagen hun rustpunt. (ook al omdat roosterplanning is gedegradeerd tot ‘klusje’ erbij) Dit levert een hoop ‘hap-snap’ rust op. Zelfs vervangende vaste rustdagen worden met voeten getreden. Het amateurisme viert hoogtij in bijv. de gezondheidszorg door allerhande managers die van toeten nog blazen weten.

   Een zorgelijke ontwikkeling.

     /   Beantwoorden  / 
 5. PeterPC

  “Het afschaffen ervan is tegennatuurlijk, want het betekent roofbouw op onmisbare reserves.”

  Enige onderbouwing rvw?

  Nergens is gezegd dat werknemers 7 dagen achter elkaar moeten werken. Dat mag ook niet volgens de Arbeidstijdenwet.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jan Demming

   Wel eens vaan eenmanszaken gehoord?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Jan Demming

    Als iemand met een eenmanszaak 7 dagen per week moet werken om zich nog enigszins te kunnen meten met de groot winkelbedrijven, dan kun je dat zonder schaamte ‘roofbouw’ noemen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. PeterPC

   Ja. En?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank

    Zwaktebod, Peter!

      /   Beantwoorden  / 
    1. PeterPC

     En?

       /   Beantwoorden  / 
  3. Robert van Waning

   FaassenPC, wat dacht je van de natuur als onderbouwing van de stelling dat geen enkel organisme kan overleven zonder (het opbouwen en onderhouden van) reserves?

     /   Beantwoorden  / 
   1. PeterPC

    Tuurlijk, klets er maar weer omheen. Niets of niemand heeft een vrije zondag nodig. Elke andere dag ik ook goed.

      /   Beantwoorden  / 
    1. PeterPC

     De natuur regelt dat rvw.

       /   Beantwoorden  / 
  4. Rotary-vriendje

   Pfff, begint PetertjePC over ‘onderbouwing’ ?
   Dat is toch de limit. Als één iemand kakelt zonder argumenten is het ons PC’tje wel.

   LOL

     /   Beantwoorden  / 
   1. PeterPC

    Lachen om jezelf. Wat een geestelijke armoe.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

     Nou Peter, de argumenten die jij nu in de strijd gooit, getuigen ook niet direct van geestelijke rijkdom, maar misschien heb je ook nog een echt argument. Dan zou ik dat graag vernemen.

       /   Beantwoorden  / 
 6. Robert van Waning

  Voor het gezins- en gemeenschapsleven lijkt het mij beter als er één dag is waarop de meeste mensen tegelijkertijd vrij hebben. Dit baseer ik op het feit dat dit instituut van oudsher in vrijwel alle culturen en religies bestaat. Het lijkt mij onwijs om dat ten behoeve van het consumentisme af te schaffen .

    /   Beantwoorden  / 
  1. Grs

   Onjuist. De wekelijkse zondagsrust met het verbod op winkelopening is pas in de vorige eeuw in Nederland ingevoerd. Trouwens 9 op de 10 Nederlandse gemeenten hebben anno 2016 geen verplichte wekelijkse zondagsluiting .

     /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   Sterker nog: Ooit waren er helemaal geen winkels met personeel en sluitingstijden. De wettelijk verplichte winkelsluiting maakte deel uit van sociale wetgeving waarmee niet alleen werd vastgelegd wat leefde in religie en cultuur, maar tevens mensen werden beschermd tegen roofbouw door werkgevers en consumentisme.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Olaf Oomes

    Wat een grote woorden RvW. Hallo dit is de 21ste eeuw waar wij in leven. In dat tijdsbeeld is er helemaal niets mis met een 24 uurs economie.

      /   Beantwoorden  / 
    1. PeterPC

     Dat niet alleen Olaf, in Azië werkt iedereen die een winkeltje/eettentje heeft gewoon elke dag.

     Daar kennen ze het fenomeen “werkschuw tuig” helemaal niet.

       /   Beantwoorden  / 
     1. frank bikker

      Daar kennen ze ook geen pensioenen. Daar werken ze door tot ze er dood bij neer vallen. Iets voor jou PC?

        /  
     2. PeterPC

      Juist, en dat is het verrotte hier, na een paar jaar werken (proest) lekker er mee stoppen. Wat moeten mensen met pensioenen waar ze nog nooit van hebben gehoord.

        /  
    2. Frank

     @Olaf. Alleen valt het wel op, dat juist diegenen die het laagst op de maatschappelijke ladder staan, het meeste het slachtoffer zijn van de 24 uurs economie. Op de Zuidas is het in het weekend uitgestorven.
     Het argument van dat er 1 dag per week het sociale gebeuren voorop dient te staan vind ik ook in de 21ste eeuw een geldig argument. Men kan denken aan familiebezoek, mantelzorgers, sportbeleving, geloofsbeleving enz.
     En uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd, zoals de zorg, culturele evenementen, politie enz.

       /   Beantwoorden  / 
   2. Robert van Waning

    Er is veel mis met een 24/7 economie. Het is onnatuurlijk en onverstandig. Veel mensen zijn er niet tegen opgewassen, maar in veel gevallen hebben zij geen andere keuze dan mee te doen.

      /   Beantwoorden  / 
 7. PeterPC

  Allemachtig, het gaat hier over een zondagswet die opgeheven gaat worden. Het gaat hier niet over een wet die iedereen verplicht om op zondag te werken.
  Werkgevers kunnen dat vragen, werknemers kunnen daar mee instemmen. En die vrije tijd blijven ze ook wel houden. Alleen volgens de natuurwetten van rvw moet dat altijd op dezelfde dag zijn.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Robert van Waning

  “Werknemers kunnen ermee instemmen.” Van welk utopische planeet kom jij? Ook veel werkgevers hebben weinig keus als zij geen klanten willen verliezen aan de winkelketens.

  De zondagochtend is (nu nog) een zegen, zeg ik als atheïst.

    /   Beantwoorden  / 
  1. PeterPC

   ““Werknemers kunnen ermee instemmen.” Van welk utopische planeet kom jij?”

   Dat regelt de natuur allemaal, toch?

   Er is een Arbeidstijdenwet waar e.e.a. in is geregeld.

   Of is er nog slavernij hier?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank

    Het winkelpersoneel werkt niet bij de ABN. Bij dit soort maatregelen kunnen ze gewoon verplicht worden om op zondag te werken. Daar komt geen vrije wil aan te pas. Het is slikken of oprotten, ook al zit je met 3 kinderen thuis.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Anarchistje

   Ik als atheïst ben het volkomen met RvW eens, overigens ook met Frank, Rotary-vriendje en Jan Demming. Onze lokale PW, juist diegene van de geholpen bank, mag dan genieten van zijn pensioen, hij lacht om diegenen die moeten knokken voor wat geld. Mijn maag draait om van zijn reacties. Een bankier waardig noem ik het maar. Schijt aan iedereen behalve zichzelf.

     /   Beantwoorden  / 
 9. Anarchistje

  En om nog even op deze D’66 figuur in te gaan. Een hele foute partij, met veel foute standpunten. Van Mierlo onwaardig. Maar goed dat was in 1966. Zelf nog nooit D’66 gestemd, noch die andere asociale partij de PvdA. Zij kunnen beter samengaan met de VVD. Kan deze lokale politiek tenminste een vuist maken naar al diegenen die het wat minder breed hebben.

    /   Beantwoorden  / 
 10. Anarchistje

  Wanneer gaan de ambtenaartjes eens de 24/7 economie omarmen? Weekenden open, telefoons opnemen na donderdagmiddag 17 uur? Hetzelfde geldt voor de banken. Dus maw, de slavernij komt gewoon terug.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Zoals al eerder gezegd. De 24uurs economie geldt enkel voor het lagere volk!

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.