Oppositie tegen hele koopzondag

Gerard Hulsman

ChristenUnie, Ouderencombinatie (OCA), SP en CDA zijn tegen verdere verruiming op zon- en feestdagen van de openingstijden van winkels. GroenLinks lijkt niet principieel tegen, maar ziet er wel – net als de andere fracties – problemen in voor de kleine winkeliers. De liberale coalitie sluit uiteraard de rijen rond het voorstel van D66, op zondagen – als minister Plasterk ze zogenoemde zondagswet opheft – winkels het recht te geven open te zijn van 06.00 tot 22.00 uur.

Dat bleek donderdagavond bij de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen, waar D66-raadslid Aslanjan betoogde dat de nu geldende winkelsluiting (op zondag mogen winkels al van 12.00 uur af open zijn) niet meer van deze tijd is. Consumenten doen steeds meer hun aankopen op momenten dat zij dat wensen en daar moet de winkelstand zich maar bij aanpassen, vindt hij. Volgens de SP kost de (hele) koopzondag meer dan hij oplevert. Voorzitter Joep van Erp van die fractie zou daar wel eens onderzoek naar willen zien, maar dat is volgens de profetes van de 24 uur economie, Inza Gast van de VVD, absoluut niet nodig omdat volgens haar de massa in het Stadshart op zondag aantoont dat winkeliers er allemaal beter van worden.

Voorzitter Van Dijk van detailhandelsorganisatie VAD betoogde dat in haar achterban niet eensluidend over de kwestie wordt gedacht. Een aantal winkeliers geeft aan vijftien procent omzet te verliezen door niet op zondag open te zijn. Er is, verzuchtte Van Dijk, niet aan de koopzondag te ontkomen, maar zij drong – zoals D66 – aan op gemeentelijk faciliteren van extra inkomsten via branchevervaging. Volgens Van Dijk is het Gelderlandplein een stevige concurrent van het Stadshart, ook al blijft dat centrum in Buitenveldert op zondag nog dicht.

De ChristenUnie zei bij monde van Bert de Pijper dat door de D66-voorstellen kerkgang voor werknemers en personeelsleden onmogelijk wordt, afgezien van de rust op één dag per week. In het streven naar beperking van de zondagsrust zit volgens hem het door D66 gewenste verbannen van het christendom uit het publieke domein. ”Ik ben diep teleurgesteld door dit voorstel”, zei de Pijper. Hij voorspelde dat D66 wel met een motie zal komen die door de coalitie – en dus de meerderheid van de raad – wordt aangenomen. De ChristenUnie zal dan opnieuw hoofdelijke stemming in de raad vragen.

Ouderwets

“Wij staan er iets minder principieel in, maar we moeten niet doorslaan”, zei fractievoorzitter Axel Boomgaars van GroenLinks. Overigens zou, als er in Nederland sprake is van een Joods-Christelijke cultuur, ook op zaterdag geen winkel open mogen zijn, schertste hij.

Volgens raadslid Hulsman van het CDA is de door D66 gewenste verruiming an de openstelling niet goed voor de samenleving en de kleine ondernemers. Hij vond het standpunt van de Democraten overigens nogal ouderwets, namelijk van voor de tijd dat de winkelsluiting werd ingevoerd. “Bijna van het jaar nul”, zei Hulsman. Voor de kleine winkelier zijn de extra kosten niet meer op te hoesten, vreesde hij. Met als gevolg nog meer leegstand.]

Wijkcentra dupe

VVD-raadslid Gast juicht de royale openstelling en de 24 uur economie van harte toe, al is het nog wel even de vraag of Plasterk inderdaad met opheffing van de zondagwet komt, besefte ze.

Volgens de SP zijn de wijkwinkelcentra de dupe van complete koopzondagen in het Stadshart, waar eigenaar Unibail winkeliers min of meer zal dwingen open te zijn. De nu bestaande verkoop op zondag heeft volgens hem niet geleid tot veel extra omzet tegenover enorme kosten en die onbalans wordt naar zijn mening alleen maar erger. De coalitie, die de rijen sluit, bestaat uit VVD, D66, Burgerbelangen (bbA) en PvdA.

 

 

Lees ook:ChristenUnie en CDA tegen lange koopzondag
Lees ook:Lange koopzondag, ondanks verzet CU/CDA/SP
Lees ook:Ook CDA fel tegen ultra koopzondag
Lees ook:D66 wil winkels hele zondag open
Lees ook:Winkels mogen hele zondag open

30 reacties op “Oppositie tegen hele koopzondag

 1. Olaf Oomes

  Kortom voorstel aangenomen. Hoera voor de 24/7 economie in deze moderne 21ste eeuw waarin wij leven.
  Dank aan de indiener van het voorstel, D66-raadslid Aslanjan.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Inwoner

   Beter lezen, dit gaat niet over 24/7, maar over een paar uurtjes erbij op zondag. Kerkelijke figuren zijn bang dat hun schaapjes liever gaan shoppen dan op harde kerkbanken gaan zitten, dus er is best wel wat christelijk verdriet over dit D66 voorstel

     /   Beantwoorden  / 
   1. Olaf Oomes

    Formeel juist echter ik denk dat de gemiddelde lezer wel begrijpt wat ik hier bedoel. Voor een volledige- en volwaardige 24/7 economie moet nog één heilig huisje verdwijnen namelijk het werken op christelijk erkende feestdagen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   “VVD-raadslid Gast juicht de royale openstelling en de 24 uur economie van harte toe.”

   Wereldwijd is de 24/7-economie natuurlijk een feit, maar er bestaan geen 24/7-mensen en ook veel bedrijven en winkels zijn niet 24/7.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Robert van Waning

  VVD en D66 willen dat consumenten hun aankopen kunnen doen op momenten dat zij dat wensen. Dankzij het internet hebben zij daaartoe 24/7 gelegenheid.

  Winkeliers en hun medewerkers hebben recht op een menswaardig bestaan met voldoende vrije tijd op momenten dat hun familieleden, vrienden, teamgenoten etc. ook vrij zijn.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Inwoner

   Wat? Door zondagsopening geen menswaardig bestaan ? Er zijn zoveel problemen in de wereld , maakt u zich maar eens druk over iets wezenlijks.

     /   Beantwoorden  / 
   1. frank

    Wat voor sommige mensen “iets wezenlijks” is bepalen ze nog altijd zelf, dacht ik zo.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Dhr. D.A.H. Vinnik

   “Winkeliers en hun medewerkers hebben recht op een menswaardig bestaan met voldoende vrije tijd op momenten dat hun familieleden, vrienden, teamgenoten etc. ook vrij zijn.”

   Misschien kan Van Waning dit aantonen? Is er enig onderzoek geweest? Dan zie ik graag een link naar dat onderzoek.

   B.t.w. mensen in ploegendienst zijn altijd vrij op momenten dat hun familie etc. dat niet zijn.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Olaf Oomes

    Terechte vraag Hr. Vinnik. RvW doet voorkomen alsof iedereen op zondag vrij is maar dat is gewoon niet zo. Denk aan b.v. al het personeel op de luchthaven Schiphol hier vlak om de hoek of de politie, ambulance- en bewakingsdiensten etc. Waarom RvW zo’n selectief medelijden heeft met uitsluitend winkeliers is mij ook een raadsel.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Dhr. D.A.H. Vinnik

     Van Waning is niet begaan begaan met winkeliers en/of personeel. Dat zal hem een worst wezen.

     Waar het om gaat is dat het een VVD en D66 plan is, en dan zal deze persoon alles maar dan ook alles aanwenden om deze partijen in een kwaad daglicht te stellen.

       /   Beantwoorden  / 
   2. Dhr. D.A.H. Vinnik

    En wederom gaat Van Waning niet in op de materie. Draaien, draeien, framing en framing.

    Dat is niet helemaal niet erg. Als er maar mensen zijn die dat door hebben.

    En nee ik ben niet frank bikker, of Gerrit of marianne01 of hemaworstje of hoe al die malloten ook heten mogen met hun nom de guerre of wie dan ook. Waarvan jij uit je NSB inzicht graag de juiste namen wil noemen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Robert van Waning

     Je noemde er één niet die je níet bent, omdat je die wél bent. In je schimmigheid ben je transparant.

       /   Beantwoorden  / 
  3. Robert van Waning

   Olaf, het criterium is noodzaak. Sommige dingen kunnen gewoon niet anders. Veel andere dingen wél. Die afweging moet telkens worden gemaakt, zowel in het belang van personen als van de maatschappij als geheel.

   ‘Dat Vind Ik’ is trouwens de zoveelste nep-identiteit van PG van Faassen aka PeterPC. Noem het beestje maar bij zijn echte naam. Da’s wel zo eerlijk.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Dhr. D.A.H. Vinnik

    Grappig, straks ben ik ook Olaf Oomes, Kees Noomen, Herbert Raat, Rotary-vriendje, anarchistje, Johan Bos, ach eigenlijk iedereen die hier reageert.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Robert van Waning

     Datvindik, je bent in ieder geval de zoveelste anonieme saboteur van dit forum.

       /   Beantwoorden  / 
   2. Olaf Oomes

    En die afweging is inmiddels gemaakt door politiek Amstelveen. Zijn wij weer terug bij mijn allereerste bijdrage onder dit artikel.
    Cirkel rond case closed!

      /   Beantwoorden  / 
   3. Robert van Waning

    Olaf, grote delen van de economie is 24/7, maar niet één mens is dat. Als democraat moet je rekening houden met de vele mensen die voorkeur hebben voor een vrije zondag(ochtend). Consumenten kunnen 24/7 terecht op het internet.

    Met een hele koopzondag jaag je de laatste kleine ondernemers uit het winkelcentrum. Of zijn die er al niet meer?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Dhr. D.A.H. Vinnik

     “de vele mensen die voorkeur hebben voor een vrije zondag”

     Waar baseert Van Waning dat op?

     De man beuzelt maar wat weg. En wat erger is hij gaat bepalen wat andere mensen vinden.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Anarchistje

      En waar baseert deze heer VindIk zijn stellingname op, dat iedereen wel die 24/7 omarmt? Kom met linkjes, kom met argumenten of anders kan ik niet anders dan concluderen dat deze VindIk (een dikke IK?) het liefst zelf bepaalt wat anderen moeten vinden.

        /  
     2. Dhr. D.A.H. Vinnik

      Even vomeren gaat doen, over zoveel domheid.

        /  
  4. Anarchistje

   Juist, goed verwoord. Laat al die PC’s gewoon hun asociale zegje doen. Zij hoeven er nl niet meer aan mee te doen en kunnen lekker shoppen. Geld zat, vanuit de tijd, dat alles nog voor ze werd geregeld.

     /   Beantwoorden  / 
 3. Robert van Waning

  Wereldwijd is de 24/7-economie natuurlijk een feit, maar er bestaan geen 24/7-mensen en ook veel bedrijven en winkels zijn niet 24/7.

    /   Beantwoorden  / 
 4. ciska

  Men zou ook eens moeten onderzoeken of er meer uit wordt gegeven in 7 dagen of in 6 dagen. Daarnaast Olaf en consorten werken over het algemeen niet op zondagen/ christelijke feestdagen. Jan Lul wel. Laatst zag ik in een programma over een megastore aan de rand van een Frans stadje. Het complete centrum was naar de Filestijnen geholpen, de prijzen van de huizen waren gekelderd en de boel verpauperde volledig, tot zelfs de sociale structuur ging bergafwaarts. In Amstelveen zie je de dat de wijkwinkelcentra afzakken. Voorbeelden te over; Kostverlorenhof, Waardhuizen, Groenhof, Middenhoven enz. Overal zie je zaken leeg staan. En dat ligt heus niet allemaal aan internet.

    /   Beantwoorden  / 
 5. frank bikker

  In het gedachtegoed van D66 die altijd zo met de Verlichting schermt voert consumeren meer de boventoon dan een sociaal leven lijkt het wel. Als ik een onderbroek nodig heb, kan ik hem ook op zaterdag kopen, maar dat hoeft niet op zondag of je moet dat een verworvenheid der mensheid willen noemen zoals de heren PC, Oomes e.a. blijkbaar,onder de noemer van passend in deze moderne tijden.

    /   Beantwoorden  / 
  1. PeterPC

   In jouw geval frank zou het ook wel eens fijn zijn om op zondag een schone onderbroek te kunnen kopen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. frank

    Nee hoor, want dan draag ik mijn luchtdichte incontinentieluier van 40 liter.

      /   Beantwoorden  / 
 6. Tegen

  Tegen.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Anarchistje

  Laat PC even lekker zijn gal er uit spugen boven de wc pot.Kan het vrouwtje weer opruimen zeker?

    /   Beantwoorden  / 
 8. Robert van Waning

  In veel buitenlanden gebeuren nog dingen die in ontwikkelde landen wettelijk geregeld of zelfs verboden zijn teneinde economisch zwakkeren te beschermen tegen uitbuiting. Dat heet beschaving.

  Een algemene rustdag is een waardevol instituut, los van religie. Op veel plaatsen in NL is daar alleen de zondagochtend nog van over. Die wordt nu ook door de neoliberalen bedreigd. Alles van waarde is weerloos.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.