Stichting tegen koopzondag bindt strijd aan met gemeente

Mr. Van Binsbergen (2e van links) met stichtinsgbestuur bij andere rechtzaak tegen koopzondag

Zoals viel te verwachten heeft de Stichting Tegen Verruiming Zondagopenstelling bezwaar gemaakt tegen de wekelijkse koopzondag in Amstelveen. Een krappe meerderheid van de gemeenteraad ging ermee akkoord dat van 1 februari af alle winkels op zondag van 12.00 tot 18.00 uur open mogen. De advocaat van de stichting, mr. Rudolf van Binsbergen van Wille Donker Advocaten in Alphen aan den Rijn, zegt binnen zes weken met een nadere onderbouwing te komen. Volgens de organisatie, die overal in het land koopzondagen bestrijdt, is deining onder de – vooral kleinere – winkeliers in de stad ontstaan. Evenals onder winkelpersoneel en omwonenden. In elk geval bewoners van het Stadshart, vrezen dat zij bezoekers nu ook op de enige dag van de week dat het onbeperkt en gratis kon, niet meer kunnen ontvangen. Althans niet als zij met de auto komen.
Volgens de stichting is het nog de vraag of de aangepaste Verordening Winkeltijden van de gemeente juridisch stand kan houden in het licht van de bestaande Winkeltijdenwet.

Die vereist dat een gemeente zich een toeristische status aanmeet. Maar de stichting en andere tegenstanders vinden het nog voor discussie vatbaar of Amstelveen zich werkelijk een toeristische trekpleister kan noemen. De gemeente zal dat overtuigend moeten aantonen, zegt de advocaat. Bovendien schrijft de wet voor dat de belangen van winkeliers met weinig of geen personeel, winkelmedewerkers en consumenten (omwonenden) door de gemeenteraad mee zijn gewogen. Dat is volgens mr. Van Binsbergen niet zorgvuldig gebeurd en het tegendeel kan de gemeente niet bewijzen. Onderzoeken van SP en GroenLinks, die op bezwaren van winkeliers en hun personeel wezen, werden door de krappe meerderheid van de raad, aangevoerd door VVD en D66, van tafel geveegd. Die baseerde zich voornamelijk op het nut van het fenomeen ‘fun shopping’ en dreigende concurrentie voor het Stadshart van andere centra in de regio.

 

 

Lees ook:Stichting tgegen koopzondagen boekt succes in Tilburg
Lees ook:Liberaal zijn is kleine winkeliers pesten
Lees ook:B&W willen wekelijks koopzondag in hele stad
Lees ook:Wekelijkse koopzondag start in februari
Lees ook:Wekelijkse koopzondag een feit

Eén reactie op “Stichting tegen koopzondag bindt strijd aan met gemeente

  1. ed niels

    Mensen mensen,
    Allemaal problemen maken om niets.
    Laat alle winkeliers in Nederland gewoon op zondag hun winkels openen, daar is niets mis mee. We kunnen ons meer problemen maken, om de armoede in Nederland dan dit gezeur. Wij werken de hele week, laat ons na een week hard werken een dag vrij nemen op een zaterdag. Hiermee zijn we van al dat gezeur af, of we de Zondag de winkels wel of niet mogen openen doet er niet toe.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.