Burgemeester Van ‘t Veld vertrekt weer

Na hier drie jaar burgemeester te zijn geweest, gaat Mirjam van ’t Veld (47) weer uit Amstelveen vertrekken. Dus halverwege haar eerste termijn van zes jaar. Per 1 oktober wordt zij voorzitter van de Raad van Bestuur van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede (met ook vestigingen in Barneveld, Veenendaal en Wageningen).

Daarmee komt de verwachting van amstelveen.blog.nl, gedaan bij haar aantreden in Amstelveen, uit dat zij hier vermoedelijk een ‘tussenpaus’ zou zijn, op weg naar een trede verder in haar carrière. In de nieuwe functie ontvangt zij een salaris van minimaal € 160.000, melden bronnen uit de top van het ziekenhuis.  Dat ligt boven de ruim 120 mille (inclusief eindejaarstoelage) in Amstelveen, exclusief vaste onkostenvergoeding en compensatie voor ziektekostenverzekering.

Bij haar komst naar Amstelveen ontstond enige deining omdat zijn ongeveer gelijktijdig lid van de Raad van Toezicht van het aan De Telegraaf gelieerde WNL werd, vooral toen ze meldde daarmee de journalistiek in de stad een dienst te willen bewijzen.

Bij het ziekenhuis in Ede ontstond vorig jaar een bestuurscrisis, waardoor de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het ziekenhuis onder toezicht plaatste.  Eerder dit jaar stapte de complete (uit twee leden bestaande) Raad van Bestuur op. Sindsdien wordt die ad interim gevormd door alleen Wander Blaauw, die nu dus wordt opgevolgd door Mirjam van ’t Veld. Volgens ex-voorzitter Herman de Boon van de Raad van Toezicht, die ook voormalig voorzitter van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten te Aalsmeer was, had de crisis te maken met geld en macht, toen een bedrijf voor medisch specialisten werd gevormd.

Jongste burgemeester

Van ’t Veld heeft een loopbaan in het openbaar bestuur achter de rug. Na raadslid en wethouder voor het CDA in Amersfoort te zijn geweest, werd zij in 2008 in de jongste burgemeester van Nederland in Maarsen, later deel uitmakend van de gemeente Stichtse Vecht.

“Ik ben geworteld in de gemeente en de gemeenschap, voel me er thuis, geef alle dagen van de week alles wat ik in mij heb”, schrijft zij aan de gemeenteraad in de aankondiging van haar vertrek. “Zo ben ik naar Amstelveen gekomen, zo doe ik mijn werk, zo ben ik.”

Volgens de brief is zijn benaderd om de functie in Ede op zich te nemen, die naar haar zeggen “volop mogelijkheden tot verdere ontwikkeling en profilering van dit ziekenhuis” biedt. “Ik kwam tot de conclusie dat de tijd rijp was om mij te richten op een nieuwe fase in mijn bestuurlijke loopbaan. Het is een besluit dat ik niet licht heb genomen. Wat helpt is de wetenschap dat het goed gaat met Amstelveen, dat de bestuurlijke opdrachten en intenties die ik op mij had genomen zijn ingevuld en ik vorm heb kunnen geven aan tal van nieuwe lokale initiatieven, maar ook initiatieven in regionaal en internationaal verband.”

Uitdaging

Van ’t Veld keert terug naar de zorgsector. Ooit was zijn verpleegkundige en later studeerde zij verder op het gebied van management in die sector. “De uitdaging die mij wacht, mijn affiniteit met de sector en de mogelijkheid om te besturen in een andere context”, trekken haar aan, schrijft ze.

“Mijn ervaringen als verpleegkundige hebben mij jaren geleden gemotiveerd om verder te leren, mij verder te ontwikkelen, gestimuleerd om het verschil te willen maken. Mijn drijfveer was en is: wat kan ik betekenen voor de ander? En of het nu inwoners, medewerkers of patiënten betreft, mensen staan voor mij centraal. In het openbaar bestuur kon ik mijn ambities realiseren, kon ik over de grenzen van het burgemeestersambt kijken en leerde ik omgaan met verschillende rollen en verwachtingen.”

Bewegen

Zij verwacht dat de opgedane ervaring haar in de nieuwe functie van pas komt. Ziekenhuis Gelderse Vallei ontstond door fusie van enkele andere ziekenhuizen en was in elk geval van oorsprong christelijk. Toen daar abortus provocatus voor verwachte kinderen met het sydroom van down werd ingevoerd, ontstond er protest onder medewerkers.

Er zijn ruim 2600 medewerkers, 170 medisch specialisten en een team van 400 vrijwilligers. Het is volgens Van ’t Veld een modern ziekenhuis waar de patiënt, waar de patiënt handvatten krijgt om zelf te bouwen aan een gezonde leefstijl, met aandacht voor voeding en bewegen. In Amstelveen volgde zij burgemeester Jan van Zanen op, die naar Utrecht vertrok.

‘Overvallen’

Van ‘t Veld werd genomineerd als wereldburgemeester wegens haar aanpak van vluchtelingen, toen voor hen een noodopvang in Kronenburg werd gerealiseerd, midden tussen Joodse instellingen. Zij ontving toen ook een ernstige bedreiging. Overigens ging de noodopvang, zonder dat daar ooit het verwachte aantal vluchtelingen woonde, na een half jaar al weer gesloten.

Het plotseling aangekondigde vertrek uit Amstelveen was ook voor de vier wethouders van Amstekveen een totale verrassing. “Het heeft ons totaal overvallen”. zegt Herbert Raat, die ook eerste locoburgemeester is. Hij en de andere drie wethouders die met haar het college vormen, zeggen haar vertrek jammer te vinden, maar feliciteren haar met de nieuwe baan. Herbert Raat, Maaike Veeningen, Jeroen Brandes en Peter Bot op de gemeentelijke website:  ”Amstelveen verliest een betrokken en warme bestuurder. Mirjam van ’t Veld is een echt mensenmens. Haar nieuwe functie geeft haar een geweldige kans om met haar kwaliteiten een bijdrage te leveren aan goede zorg. Wij wensen haar veel succes toe.”

 

Lees ook:Ex-burgemeester Van ‘t Veld koop riante villa
Lees ook:Nieuwe bestuursvoorzitter ziekenhuis
Lees ook:Burgemeester naar Spanje wegens operatie vader
Lees ook:Burgemeester stapt in WNL
Lees ook:Mirjam Van ’t Veld (CDA) nieuwe burgemeester

7 reacties op “Burgemeester Van ‘t Veld vertrekt weer

 1. P.G. van Faassen

  “Bij haar komst naar Amstelveen ontstond enige deining omdat zijn ongeveer gelijktijdig lid van de Raad van Toezicht van het aan De Telegraaf gelieerde WNL werd, vooral toen ze meldde daarmee de journalistiek in de stad een dienst te willen bewijzen.”

  Ja, de extreem linkse hoek, die een beetje geweld in Hamburg niet schuwt, heeft tevergeefs geprobeerd deze mevrouw te beschadigen.

  Ik wens haar in ieder geval succes.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jan

   Ga eens naar een hulpverlener toe. Ernstig dit.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Daan Banaan

    Hij kan er niets aan doen. Daar moet je wel rekening mee houden.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Jan

     @Daan
     Daar heb je ook weer gelijk in. Wees mild voor de zwakkeren. Weer wat geleerd!

       /   Beantwoorden  / 
   2. Tinus Trekveer

    Omdat die meneer die dame succes wenst?

      /   Beantwoorden  / 
 2. Rode Paprika

  Zo te lezen lijkt het mij eerder een bestuurscrisis in Amstelveen als zij zelfs haar wethouders niet op de hoogte heeft gesteld. Als echt mensenmens had ze hen op zijn minst kunnen voor aankondigen. Schetst geen goed beeld van de verhoudingen binnen B&W. Na drie jaar vertrekken als burgemeester klinkt mij in de oren als ofwel vertrekken voor het geld ofwel weg willen omdat het College haar niet bevalt. Het zal mij verder een worst wezen, ben meer bezig met van der Laan. Dat is pas een echte burgervader. Als geboren Amsterdamse kan ik daar toch meer respect voor opbrengen. Maar goed, wens haar uiteraard veel succes.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Elias.

  Kun je een paar verschillen tussen Van der Laan en Van ‘t Veld noemen? Overigens was Van der Laan wel ingenomen met haar. Zei hij althans….

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.