Mirjam Van ’t Veld (CDA) nieuwe burgemeester

 

Mirjam van ‘t Veld

Zoals door amstelveen.blog.nl eerder gemeld, krijgt Amstelveen voor het eerst in de geschiedenis een vrouwelijke burgemeester. De gemeenteraad ging woensdagmiddag in besloten vergadering akkoord met de voordracht van Mirjam M. van ’t Veld in de functie aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Van ’t Veld is nu burgemeester van de gemeente Stichtse Vecht. Zij werd dat in 2011, na het sinds 2008 te zijn geweest van Maarsen, haar eerste standplaats. Via een gemeentelijke herindeling kwam zij in Stichtse Vecht terecht.

Zij is lid van het CDA, getrouwd en heeft geen kinderen. Na een reeks van voorgangers die tot de VVD behoorden, keert Amstelveen daarmee terug naar een oude traditie. In het verleden kwamen bijvoorbeeld ook de legendarische Dirk Rijnders en jhr, Beelaerts va Blokland voor uit een bloedgroep van het CDA (beiden uit de toenmalige Christelijk Historische Unie).

De gemeenteraad nam unaniem de voordracht over van de vertrouwenscommissie. Volgens voorzitter Kees Noomen (VVD) heeft die gelet op de betrokkenheid van de sollicitanten bij Amstelveen, hoewel hij niet kon uitleggen waaruit die bij Van ’t Veld blijkt. Ook lette de commissie op andere aspecten in de profielschets voor de nieuwe burgemeester, zoals ‘ambities naar binnen (bestuur en organisatie) en buiten (samenleving). Volgens de commissie hebben bij de beoordeling van de 21 kandidaten, onder wie acht vrouwen, verbindend vermogen, netwerkvaardigheid, daadkracht, inlevingsvermogen, communicatieve vaardigheden en onafhankelijkheid zwaar meegeteld. Ook werd gekeken naar de geschiktheid als vice-voorzitter van de Veiligheidsregio.

Volgens de commissie past Van ’t Veld uitstekend in het door de gemeenteraad aangenomen profiel van de nieuwe burgemeester. Zij noemt haar ‘gedreven, koersvast en doortastend’, met een bij de gemeente passende ambitie, uitstraling en mate van zelfvertrouwen. Volgens de commissie brengt zij veel bestuurlijke ervaring en een uitgebreid netwerk mee. Dat zij zegt ‘zichtbaar, aanwezig en aanspreekbaar voor burgers, organisaties en bedrijven’ te willen zijn, is vermoedelijk een adagio waarmee iedere sollicitant kwam.

Volgens de vertrouwenscommissie is Van ’t Veld een ‘verbinder en teamplayer’. Aangenomen wordt dat zij op 3 juli als nieuwe burgemeester kan worden geïnstalleerd. Zij is dan de zoveelste vrouw als burgemester in de regio, na bijvoorbeeld Uithoorn,. Aalsmeer en Ouder-Amstel.

Van ’t Veld werd in Den Haag geboren, groeide op in Amersfoort, waar zij sinds 1988 in ziekenhuis ‘De Lichtenberg’ werkte en het diploma voor verpleegkundige haalde. Zij studeerde informatiekunde in de gezondheidszorg aan de Hogeschool van Amsterdam, werkte sinds 1996 bij diverse organisaties als projectmanager, studeerde letteren aan de Universiteit Utrecht en werd in 2002 raadslid in Amersfoort, twee jaar later wethouder en in 2008 burgemeester van Maarsen.

 

Lees ook:Ministerraad akkoord met Van ‘t Veld
Lees ook:Opvolger voor Van ‘t Veld in Stichtse Vecht
Lees ook:Burgemeester stapt in WNL
Lees ook:Koops wordt wethouder Stichtse Vecht
Lees ook:Volgende week nieuwe burgemeester bekend

7 reacties op “Mirjam Van ’t Veld (CDA) nieuwe burgemeester

 1. gjn

  Toch een open en bloot vergadering van de gemeenteraad?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Besloten vergadering waarin de raad al had besloten de voordracht unaniem te steunen ging er aan vooraf. Discussie over de kandidaat moest dus geheim blijven. De open vergadering besliste niks. Daar werd alleen voor het publiek meegedeeld wat de raad al wist. Redelijke schertsvertoning dus.

     /   Beantwoorden  / 
 2. CeeBee

  ‘Redelijke schertsvertoning’

  Als een kritische blik gaat lijken op cynisme verraadt de auteur dan niet zijn houdbaarheidsdatum?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Zou er echt niemand anders zo over denken? Niemand mag weten wie er allemaal graag burgemeester van Amstelveen willen worden. En Nederland is zo ongeveer het enige land in Europa, vermoedelijk ook ter wereld, waar een burgemeester niet gewoon door de burgers wordt gekozen. Dan krijg je dus zulke ingewikkelde constructies als hierboven beschreven. Dat schertsvertoning noemen, heeft niets te maken met cynisme. Ook niet met leeftijd, dacht ik. Ik ken heel wat jongeren die gewoon voor een gekozen burgemeester zijn, naar het model van alle andere landen….

     /   Beantwoorden  / 
 3. CeeBee

  “Dat zij zegt ‘zichtbaar, aanwezig en aanspreekbaar voor burgers, organisaties en bedrijven’ te willen zijn, is vermoedelijk een adagio waarmee iedere sollicitant kwam.”

  Lijkt me best cynisch..

  Verder staat het natuurlijk iedereen vrij om wat te vinden over de wijze waarop e.e.a. geschiedt. Ik denk echter wel dat je inhoud en procedure (of protocol) moet scheiden, want anders kun je elke (bestuurs)benoeming wel een schertsvertoning noemen.

  Tot slot. Discussie over de procedure ga ik zeker niet uit de weg, maar daarmee zeg ik niet dat een gekozen burgemeester wél de ideale manier is.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Deze ingewikkelde manier van een burgemeester kiezen is gewoon een schertsvertoning. Ik ben niet de eerste die dat constateert. En dat natuurlijk iedere sollicitant voor het ambt ‘zichtbaar’ etc. zegt te willen zijn, lijkt mij voor de hand liggen. Ik moet de kandidaat nog tegen komen die beweert volstrekt onzichtbaar, niet aanwezig en onaanspreekbaar voor mensen te willen zijn. Wie dat zegt, is toch niet cynisch (wat me trouwens worst zal wezen), maar in mijn ogen gewoon realistisch en analytisch. En dat cynisme met leeftijd heeft te maken, is geheel niuw voor mij. Ik ontdek cynisme vaak juist bij jongeren, terwijl ouderen ontdekken dat zij milder worden….

     /   Beantwoorden  / 
 4. gjzn

  Gelijk in de eerste bijeenkomst van de raad het voorzitterschap van de raad spontaan overdragen aan een van de raadsleden! En dan meteen ‘ t veld in!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.