Burgemeester start actie Kerkbalans met klokgelui

Burgemeester Van 't Veld in Kruiskerk Amstelveen (web)Net als overal in Nederland klonken zaterdag (16 januari) rond het middaguur in Amstelveen de kerkklokken. In de Kruiskerk werden zij geluid door burgemeester Van ’t Veld. Met het klokgelui werd de actie Kerkbalans van gestart.

Het geld dat de jaarlijkse actie moet gaan opbrengen is hard nodig om kerkgemeenschappen actief te laten zijn, melden de organisatoren. Volgens hen is niet altijd duidelijk wat de kerk doet in de Nederlandse samenleving.

Bekende Nederlanders zoals Piet Hein Donner, Annemarie Jorritsma, Addy van den Krommenacker, Henk Kroes en Sabine Uitslag gaven daarom het startsein van de actie door in ‘hun’ plaats de kerkklok te luiden. ‘Daarmee onderschrijven zij de maatschappelijke betekenis van de kerk.’ Tot het einde van de maand zijn duizenden vrijwilligers actief om onder de bijna 6 miljoen ingeschreven leden geld in te zamelen voor de plaatselijke gemeente of parochie.

Burgemeester Mirjam van ’t Veld dankte de vrijwilligers voor hun inzet in Amstelveen. Als voormalig kerkrentmeester weet Van ’t Veld maar al te goed hoeveel werk er zit in het rondkrijgen van de kerkelijke financiën. Zij benadrukte dat de kerk er niet alleen voor de zondagen is. “Juist in deze maatschappij, waarin we soms allemaal wat angstig worden door alle berichten, is het zo belangrijk dat we nog georganiseerde verbanden als een kerk hebben, waar mensen elkaar kennen en iets positiefs willen uitdragen”, zei ze.

De burgemeester merkte op dat mensen die in de kerk actief zijn, zij daar ook als vrijwilliger in de burgerlijke gemeenten zijn. Dat ziet een waardeert het gemeentebestuur volgens haar. “Ik luid graag de klokken van deze kerk, symbolisch, omdat ik het belangrijk vind dat de kerk ook zo’n maatschappelijke functie vervult.”

Cijfers

Uit cijfers van de Rooms-Katholieke Kerk en de Protestantse Kerk in Nederland blijkt dat jaarlijks 50.000 mensen door pastoraal medewerkers ondersteund worden bij rouwverwerking. 314.000 ouderen en zieken krijgen bezoek van iemand uit de kerk. 80.000 mensen komen naar inloopochtenden of -middagen en 23.000 jongeren bezoeken jeugdavonden. Ruim 2000 diaconieën steunen de voedselbank en diaconieën besteden ruim 1,6 miljoen uur aan financiële ondersteuning van mensen. Daarnaast bieden kerken veel ruimte voor cultuur en vormen de kerkgemeenschappen een belangrijke plaats om geloof te delen en om te rouwen en te trouwen.

 

Lees ook:Burgemeester luidt kerkklokken voor actie
Lees ook:Jaarlijkse actie voor fondsenwerving van kerken
Lees ook:Gemeente draagt 15 mille bij aan restauratie Urbanuskerk
Lees ook:‘Verkeerscontrole Stadsplein deel campagne’
Lees ook:Rabobank: 80% minder nettowinst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.