Werken Walasse Ting bij Jan van der Togt

Ongeveer 80 werken van de in 2010 overleden Chinees-Amerikaanse kunstenaar Walasse Ting zijn van 3 februari tot 15 april te zien in Museum Jan van der Togt aan de Dorpsstraat. Er komt dan een einde aan de maandenlang en wegens succes verlengde expositie van Ans Markus.

Ting wordt beschouwd als een van de voornaamste Chinese kunstenaars van deze eeuw. Na te zijn opgegroeid in China trok hij in 1946 naar in Hongkong en daarna naar Parijs, waar hij onder anderen Karel Appel ontmoette en met het samen een atelier had. Zijn werk werd in die tijd ook duidelijk door Cobra beïnvloed. In 1957 vestigde hij zich in New York en plek die hij geregeld verwisselde voor Amsterdam. Hij overleed op 81-jarige leeftijd in New York, na eerder door de gevolgen van een hersenbloeding in 2002 in een Amstelveens verpleeghuis te zijn verzorgd.

De tentoonstelling in het Amstelveense museum gaat vooral over zijn werk in Amsterdam, waar hij van 1989 af dus wisselend woonde. Het werk in die periode wordt gekenmerkt door felle tropische kleuren, waarin Chinese symboliek – zoals lotusbloemen – is verwerkt.

Het is volgens het museum de eerste keer dat in zo’n grote omvang in een museum werken uit zijn Amsterdamse periode worden getoond. De geëxposeerde werken komen uit diverse particuliere collecties. De tentoonstelling wordt aangevuld met nooit eerder vertoonde persoonlijke ansichtkaarten en foto’s.

 

 

Lees ook:Rondleidingen expositie Walasse Ting
Lees ook:Eenhoorn: Meer doen met Van der Togt Museum
Lees ook:Kinderworkshop Walasse Ting in museum J.v.d.Togt
Lees ook:Zilveren jubileum bij groter Van der Togt
Lees ook:Nieuwe vleugel en exposities 25-jarig Van der Togt Museum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.