Eenhoorn: Meer doen met Van der Togt Museum

Directeur Heleen van Ketwich Verschuur bij opening Ting-expositie. Foto: amstelveenweb.com

“Dit is een geheim”, zei burgemeester Bas Eenhoorn donderdag in Museum Jan van der Togt. Hij opende daar officieel de grote expositie van werken van de in 2010 overleden Chinees-Amerikaanse kunstenaar Walasse Ting. Volgens Eenhoorn moet Amstelveen méér doen met het museum. Meer aan de weg timmeren. Het is nu naar zijn mening echt een verrassing, omdat men niet  door heeft dat een zo omvangrijke expositieruimte achter de geven en de bescheiden ingang bevindt.

Omvangrijk is ook de tentoonstelling van bijna tachtig werken die Tin in zijn Amsterdamse periode van 1986 tot 2019 maakte. Hij had toen een atelier en woonruimte in de Hondecouterstraat en ontmoette er onder meer de Cobra-kunstenaars Karel Apel – die hij trouwens al in Parijs tegen het lijf was gelopen – en Corneille, met wie hij ook samen werken maakte.

Bas Eenhoorn bij opening. Foto: amstelveenweb.com

Behalve Eenhoorn (‘Amstelveen is een cadeautje voor me’)  sprak Tineke de Nooij (bekend van Veronica en RTL) de genodigden toe. Zij had de kunstenaar persoonlijk gekend en als model gediend voor twee van zijn geëxposeerde schilderijen, waarop zij overigens niet viel te herkennen, omdat hij haar een Chinees uiterlijk had gegeven. Op de schilderijen is verder haar in zijn opdracht aangetrokken en haar (eveneens in zijn opdracht meegebrachte) kat te zien. Dat zijn werk altijd kleurrijk is, zoals De Nooij constateerde, zal niemand tegenspreken.

Kinderen

Voor de burgemeester is het criterium voor het bezoek van een museum of ook zijn kleinkinderen het leuk vinden. En daaraan voldoet volgens hem de expositie van Ting, in wiens kleurrijke werk overigens de vrouw en erotiek centrale thema’s zijn.

 Parijs

De in 1928 geboren Ting verhuisde in 1946 naar Hongkong en vestigde zich daarna in Parijs (1953) en vier jaar later in New York. Nog later woonde en werkte hij dus in Amsterdam. Elke dag trok hij een door hemzelf ontworpen maatkostuum aan, in telkens een andere kleur. De kleuren kwamen overeen met zijn palet. Anders dan voor Corneille is het hem niet gelukt een productie van kleurrijke en door hem ontworpen dassen op te zetten, maar aan zijn affiniteit met textiel hield hij wel zijn aan een modeacademie afgestudeerde vriendin Andrea van Schalkwijk over.

Inspiratiebron

Amsterdam werd, na een reizend leven met Andrea (waarin hij hotelkamers als atelier inrichtte), voor hem een inspiratiebron voor schilderijen en ook poëzie. In zijn felle tropische kleuren bleef hij de Chinese symboliek altijd trouw en in zijn schilderijen zijn bijvoorbeeld volop lotusbloemen verwerkt. Voor het eerst is een zo grote expositie uit zijn Amsterdamse periode samengesteld. De originele werken van Ting kwamen uit diverse particuliere collecties en de tentoonstelling is aangevuld met nooit eerder vertoonde persoonlijke ansichtkaarten en foto’s. De tentoonstelling is te zien van tot 15 april.
Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur. Toegangsprijzen: Volwassenen € 10,00, Amstelveenpas: € 2, kinderen tot 12 jaar, MuseumkaartICOM en Rembrandtkaart gratis.

Lees ook:Werken Walasse Ting bij Jan van der Togt
Lees ook:Expositie Han Mes bij Van der Togt verlengd
Lees ook:Viering Museum Van der Togt 25 jaar met 3 exposities
Lees ook:Zilveren jubileum bij groter Van der Togt
Lees ook:Cobra Museum eert Corneille met condoleanceregister

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.