Kunstwerk bij Raadhuis wegens stedenband VES

Wie er langs loopt, denkt dat de gemeente een klimrek voor kinderen bij het raadhuis heeft geïnstalleerd, maar het bleek vrijdag een kunstwerk te zijn, gemaakt door de Peruaanse kunstenares Illiane Scheggia. Voor de onthulling ervan was de ambassadeur van Peru er heen gekomen.

Behalve die van Amstelveen, Mirjam van ’t Veld, waren de burgemeesters van het Peruaanse Villa el Salvator (VES) en het Duitse Berlijn Tempelhof-Schöneberg er bij, respectievelijk Guido Iñigo en Angelika Schöttler. De onthulling was het begin van een feest ter gelegenheid van de stedenbanden die Amstelveen nu 20 jaar heeft met VES en zestig jaar met de Duitse deelstad van Berlijn. Vrijdagavond werd het voortgezet met een diner voor genodigden uit de drie landen in Museum Jan van der Togt en zaterdag met het tijdelijke kunstwerk Labyrinth van de onvermijdelijk geworden Stephanie Rhode op het Stadsplein, die uiteraard weer haar rode draad (huisjes) oppakte.

Het kunstwerk van hout voor het Raadhuis blijft staan. Omdat het toch wel een toer was kunst uit Peru naar Amstelveen te vervoeren, heeft men gewoon een kunstenares hierheen gestuurd, die haar Embryo (zo heet haar creatie) in Amstelveen te maken.

Vriendschap

Volgens Mirjam van ’t Veld, die verbinden zo ongeveer tot het thema van haar bestuurlijke werk en leven heeft gemaakt, weerspiegelen de jubilea van de stedenbanden en de daarbij horende kunst de jarenlange vriendschap tussen de gemeenten en haar inwoners. “Elke dag als we hier langs lopen zullen wij denken aan die vriendschap”, fantaseerde ze.

Volgens ambassadeur Carlos Herrera van Peru, waar VES uit het niets in een woestijn werd gebouwd en nu ruim 500.000 inwoners heeft, symboliseert het kunstwerk bij het raadhuis behalve vriendschap ook de 20-jarige stedenband en de verspreiding van de Peruaanse kunst.

Scheggia, de maakster van de sculptuur voor Amstelveen, die in Peru talloze prijzen won en zowel daar als buiten het land exposeerde bracht overigens alleen haar onkosten in rekening. Binnenkort is haar werk in New York te zien.

Het kunstwerk van  Iliane Scheggia bij het Raadhuis is een cadeau van de Peruaanse ambassade.  Het kunstwerk Embryo houdt de belofte van leven in, zei Van ‘t Veld.  ”Je ziet nog niet wat het gaat worden, maar alles zit er in. Het ontwikkelt zich. Die belofte of potentie kun je zien als symbool voor onze bijzondere samenwerking. Natuurlijk zijn we het stadium van prilheid in een vriendschap voorbij, maar onze band ontwikkelt zich nog steeds. Onze vriendschap is zeker geen illusie. Integendeel, onze vriendschap is nog lang niet voorbij. Zo lang we nieuwsgierig naar elkaar blijven, ons er van bewust zijn dat we van elkaar kunnen leren, blijft de vriendschap wat mij betreft levend en bijzonder waardevol.”

De borrel waarmee werd getoast bestond uit een mix van dè nationale drank van Peru, de pisco sour, een soort grappa, waar een cocktail van is gemaakt met limoen. “Uiteraard stel ik daar iets tegenover, namelijk de Nederlandse jenever die we op traditionele wijze (aan de bar) zullen drinken”, zei de burgemeesrter. En er was natuurlijk haring én zijn Peruaanse tegenhanger Ceviche.

 

 

Lees ook:Kunstproject Stadsplein bij jubileum stedebanden
Lees ook:Portret van de Koning in raadhuis
Lees ook:Herdenkling Parijs in Raadhuis
Lees ook:Geleidehond in spotlights
Lees ook:Demonstratie voor vrijheid bij raadhuis

Eén reactie op “Kunstwerk bij Raadhuis wegens stedenband VES

  1. Gerben

    Op naar een onbevlekte geboorte: een transparante Stadsraad.
    De stadsburgers kijken er naar uit: maart 2018!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.