‘De Bogen lelijkste beeld van Nederland Award’

Wat de meeste Amstelveners al vermoedden, is nu ook door luisteraars van Radio 538 zo beoordeeld. Het 325.000 euro kostende beeld ‘Der Bogen’ op het Stadsplein is het lelijkste kunstwerk van Nederland.

De daaraan verbonden prijs, een regenboog van klei, werd namens de gemeente overigens vrijdagmorgen vroeg wel in ontvangst genomen Dat deed Annette Cornelisse, hoofd van de gemeentelijke communicatie afdeling, die van de afspraak vooraf trouwens geen melding maakte. Dat laatste is logisch, want haar team is er om louter reclame voor B&W te maken en daar hoort het landelijke oordeel het lelijkste kunstwerk in huis te hebben natuurlijk niet bij.

Overigens waren een ongeveer tien genomineerden voor de prijs, maar Amstelveen won kennelijk met glans. Er werden honderden foto’s van naar de smaak van de makers daarvan lelijke kunstwerken ingezonden.

‘De Bogen’ op het Stadsplein is gemaakt door de bekende kunstenaar Armando, die beurtelings in Berlijn en Amstelveen woont. Om het te bekostigen werden andere kunstwerken van de gemeente, waaronder het 140 mille opleverende schilderij ‘Zebra’ van Carel Willink, verkocht. Dat laatste ging naar miljardair Hans Melchers.

Drol

In de Amstelveense volksmond heette het beeld op het plein vrijwel onmiddellijk ‘de drol’ en werd de uitgave daarvoor gekoppeld aan een andere in de ogen van veel inwoners vorm van geldverspilling: Het badje in de Poel voor 25 mensen. Beide projecten samen kosten ruim € 1,2 miljoen.

Speciaal voor alle lelijke kunstwerken in Nederland presenteerde Radio 538 ‘Evers Staat Op: De Verkiezing Voor Het Lelijkste Kunstwerk Van Nederland’

Edwin, Rick, Niels en Jelte riepen alle 538-luisteraars op foto’s in te sturen van een lelijk kunstwerk bij hun in de buurt. Uit alle honderden inzendingen op Facebook selecteerde de vierkoppige vakjury (team Evers Staat Op) de genomineerden. Daaruit konden luisteraars kiezen en vrijdagmorgen werd de ‘winnaar’ bekend gemaakt op de radio. De kinderen van Rick Romijn knutselden de award van klein in elkaar. Annette Cornelisse nam de prijs kussend met Jelte van der Goot van 538 (onder het kunstwerk) in ontvangst.

Burgemeester Mirjam van ’t Veld zei destijds trots te zijn op het beeld op het Stadsplein en moedigde inwoners aan elkaar onder de boog te ontmoeten of te kussen. Mogelijk pas de ‘prijs’ in de door de coalitie gewenste citymarketing…

 

Lees ook:Koffieconcert met ‘Lyrisch Laag’ in Kruiskerk
Lees ook:Koningin bij KNGF
Lees ook:Melle Vos wordt kinderburgemeester
Lees ook:Beeld ‘Der Bogen krijgt prijskaartje van SP
Lees ook:Gevarieerde expositie amateurkunst in Kunstuitleen

16 reacties op “‘De Bogen lelijkste beeld van Nederland Award’

 1. Frank Bikker

  Bij die culturele flops wast men nog het bunkertje van Raat vergeten á raison van 150.000€ + onderhoudskosten.

  Voor de rest Amstelveen heeft zich duidelijk met deze prijs geprofileerd. Zou B&W ook refereren aan deze prijs met hun promotietours in verre buitenlanden ?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Rotary-vriendje

  Radio 538 een award laten toekennen voor een kunstwerk is ongeveer net zoiets als Adriaan van Dis een award aan The Voice of Holland toe te laten kennen.

  John de Mol houd je bij je leest!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Wel ietsiepietsie elitair hoor. Iedereen mag toch een mening over een kunstwerk hebben.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Rotary-vriendje

    Nee, heer Frank. Kunst is voor de elite. En laten we dat graag zo houden. Dadelijk worden er nog selfies bij Der Bogen gemaakt.

    Ik overdrijf natuurlijk. Maar serieus. In Auschwitz worden nu selfies ‘in’ de verbrandingsovens gemaakt. Pretpark 2.0 WAL-GE-LIJK !!!!

    Heeft ongetwijfeld met mijn ouder worden te maken, maar steeds meer zie ik dat patronen die ik altijd idioot vond, wel meer ga begrijpen en waarderen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rianne

     En voor wie bang is niet bij de elite te horen en daarom ‘mooi’ zegt als het hem of haar in wezen totaal niet aanspreekt, maar ja de club waar men graag bij hoort zegt nu eenmaal dat het mooi is. Overigens is de elite nogal wispelturig en scoort een door een BN’r gemaakt ‘kunstwerk’ sowieso.

       /   Beantwoorden  / 
    2. Tinus Trekveer

     “In Auschwitz worden nu selfies ‘in’ de verbrandingsovens gemaakt.”

     Als die ovens maar aan staan.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Frank Bikker

      Daarom gewoon weer verplicht geschiedenisonderwijs op het vo , waarin dit een verplicht onderdeel is. Van bepaalde zaken dien je gewoon kennis te hebben en dient niet te behoren tot een vrijblijvend keuzevakje.

        /  
 3. Rianne

  Ach, kunst, zeker de moderne, heeft toch een hoog Nieuwe Kleuren van de Keizer gehalte. Mensen die bij de elite behoren zijn nu eenmaal bijna verplicht iets mooi te vinden. Het zegt hen in wezen niks, maar zij schamen zich ervoor dat te zeggen en zijn bang voor cultureel onbenul door te gaan.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Gerben

  Ponjee Poelbadje doe mee in de volgende aflevering.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Arie Koomen

  Ach, als er een prijs zou zijn voor het meest spraakmakende kunstwerk wint “der Bogen” ook met een straatlengte!

    /   Beantwoorden  / 
 6. W.A.Bomgaars

  Het leukste “kunstwerk” staat sinds enkele maanden – dank zij het wijkplatform – op de rotonde Praam/Gondel/Dreeslaan. Op een enkeling na alleen maar positieve reacties van omwonenden en passanten.
  Kostte overigens niets in vergelijk met het “echte werk”.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Kunst met een knipoog, gewoon leuk en hoeveel heeft dit dan gekost?

     /   Beantwoorden  / 
   1. W.A. Bomgaars

    Nog geen € 800,= inclusief BTW vanuit het budget van het Wijkplatform.
    Voor de prijs van Der Bogen kun je daar een hele kudde voor laten grazen. En … zonder mestoverschot …..

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rotary-vriendje

     :-)

       /   Beantwoorden  / 
  2. Rotary-vriendje

   Die gekleurde koe ! Heel erg leuk en mooi en een voorbeeld hoe je met iets ‘eenvoudigs’ iets een goede kant op kan duwen. Wijken die goed onderhouden worden ondervinden ook minder last van verval. Troep veroorzaakt troep.

     /   Beantwoorden  / 
  3. ellejellens

   Die koe is inderdaad geweldig! En leuk om te lezen dat de kosten hiervoor bijna 400x minder waren dan de drol op ‘t plein. Nu word ik nog vrolijker van die koe.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.