Verstilling kenmerk werk Han Mes (80)

Tentoonstelling Han Mes in Museum Jan van der Togt“Bij mijn past de stilte, waaruit beelden ontstaan”, zegt kunstenares Han Mes. Bomvol was bij de opening van haar tentoonstelling door Iara Brusse waren velen aanwezig in het Jan van der Togt Museum. Dat ontroerde haar zichtbaar, toen zijn een dankwoord uitsprak.

De verstilling is in haar schilderijen, waarvan er nu vele ter gelegenheid van haar 80ste verjaardag in het museum worden tentoongesteld, terug te vinden. Daarin is zij consistent.

Uit een documentaire bleek dat Mes geboren en getogen is in Amsterdam, waar zij de Jordaan jaar dorp noemde. Tien jaar geleden verhuisde zij naar Bergen, waar zij een keurig atelier heeft, maar de hoofdstad heeft een warme plaats in haar hart.

Han Mes. Foto: amstelveenweb.com

Han Mes. Foto: amstelveenweb.com

Vluchtelingen

Op een van de schilderijen is een vluchtelingenstroom te zien, die – zei Brusse – haar kan herinneren aan de door haar als kind beleefde oorlogsgeschiedenis. Mes studeerden aan de Rietveld Academie, kwam dankzij een beurs van Frankrijk in Parijs terecht en vestigde later haar atelier in haar geliefde Amsterdam. In haar werk maakt zijn gebruik van een geraffineerd kleurgebruik, constateerde Brusse. Maar een ander kenmerk daarin blijft toch de universele stilte, die zij in staat is te laten voelen.

Wereld

Haar onderwerpen zijn landschappen, portretten en eigen verhalen die ze vertelt op het linnen. Ook het wereld gebeuren zet Mes om in beelden, zoals zij het ziet en ervaart. Naarmate zij ouder werd, is de verinnerlijking steeds intenser geworden. Openingstijden van het museum aan de Dorpsstraat 50: Dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur. Toegangsprijzen: Volwassenen € 8,00, kinderen tot 12 jaar, Museumkaart, ICOM en Rembrandtkaart gratis.

 

Lees ook:Han Mes (80) in Museum Jan van der Togt
Lees ook:Expositie Han Mes bij Van der Togt verlengd
Lees ook:Robert Webster in Museum van der Togt
Lees ook:Expositie Ans Bakker in Museum Jan v.d. Togt
Lees ook:Chinese kunstenaar Li Jikai bij Van der Togt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.