Chinese kunstenaar Li Jikai bij Van der Togt

imagesQ30RC3CMVan 10 december tot en met 1 februari zijn in Museum Jan van der Togt  (Dorpsstraat 50) schilderijen en werken op papier te zien van de Chinese kunstenaar Li Jikai. De opening wordt, in aanwezigheid van de kunstenaar, donderdag 11 december (19.30 uur) verricht door de burgemeester Mirjam van ’t Veld. Voorafgaand geeft Michiel Bicker Caarten, media-ondernemer en journalist, zijn visie op het werk van Li Jikai in verhouding tot het huidige China.

De expositie, georganiseerd en samengesteld door Selena Yang, kwam tot stand door samenwerking van het museum met het Wuhan Art Museum, waar het werk van Li Jikai eerder te zien was.

In 1999 behaalde Li Jikai (1975) zijn diploma Olieverf schilderen aan de Sichuen Academie, waar de meesten van de in het Westen bekende Chinese kunstenaars hun opleiding genoten. Vijf jaar later, in 2004, voltooide Li Jikai zijn studie met een MA in Fine Arts.

De in China altijd aanwezige grote massa’s, schreeuwende billboards en de media vormen een voortdurend bombardement van beelden die op hem afkomen. Li Jikai kan er geen enkele richting in ontdekken. Deze overdaad en richtingloosheid hebben hem gesterkt om het vooral in zichzelf te zoeken: hij gaat terug naar zijn eigen bron.

Li Jikai heeft een heheel eigen vorm gevonden om zijn wereld vast te leggen in schilderijen en tegenwoordig ook in beelden. Een eenzame jongen vormt meestal het belangrijkste element in zijn werk. Het is een verwijzing naar de eenzaamheid die in China, mede door de ‘één-kind-politiek’, een steeds dramatischer vorm aanneemt.

De schilderijen van Li Jikai tonen een verstilde kwaliteit met alle aandacht voor een kleine werkelijkheid. Soms lijkt een verre verwantschap met de drippings van Jackson Pollock te herkennen. Maar deze sporen kunnen beter worden geduid in de traditie van een oude Chinese schildertechniek die pomo, druipende of spattende inkt, genoemd wordt.
Het museum is geopend van woensdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur.  Zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.

Lees ook:Li Jikai en de trieste jongen -Vd Togt
Lees ook:Expositie Chinese kunst in Museum Jan van der Togt
Lees ook:Werken Walasse Ting bij Jan van der Togt
Lees ook:Kunstvrienden Aat Veldhoen en Man Kin Ho bij Van der Togt
Lees ook:Laatste week expositie ‘Artwork’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.