Expositie Kees de Waal (en familie)

Kees de Waal - Time Never Stops (1)Kees de Waal exposeert van 11 juni tot en met 26 juli grafiek en aquarellen in   Museum Jan van der Togt aan de Dorpsstraat. Het is in Nederland waarschijnlijk de laatste grote museale tentoonstelling van De Waal, die in juni zijn 93ste verjaardag viert.

De tentoonstelling bestaat ook uit werk van zijn vrouw en collega-kunstenaar Deidre en dochter Jo. De opening door kunsthistorica Edith Boswijk-Deutman vindt plaats, in aanwezigheid van Kees de Waal, op zondag 14 juni om 16.00 uur.

Kees de Waal (1922) was voorbestemd het textielbedrijf van zijn vader over te nemen. Hij volgt daarom de Hogere Textielschool in Enschede. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij door z’n opvallend expressieve tekeningen van mensen aangenomen op de Academie te Arnhem. De Waal volgde daar van 1943 tot 1945 een opleiding schilderen en grafiek.

Daarna leidde hij jarenlang in feite een dubbel leven. Aan de ene kant deed hij de commerciële leiding, reclame en de styling van de door hem opgezette modeketen, het huidige WE Fashion. Aan de andere kant werkte De Waal, voor zover de tijd het toeliet, aan zijn ontwikkeling als kunstenaar.

Inca’s

Vanaf 1984, op een leeftijd waarop de gemiddelde Nederlander met pensioen gaat, wordt hij een gedreven kunstenaar die door middel van zijn kleurige en figuratieve grafische werken een kritisch commentaar geeft op het wereldwijde doen en laten van de mens. Daarin identificeert De Waal zich met een vogel die in zijn vrije vlucht, al zwevend boven de aarde, het nietige menselijke bestaan waarneemt.

De Waal wordt op zijn vele reizen door Zuid-Amerika beïnvloed door de Inca’s. Hij schildert antropomorfe wezens, zoals wij die kennen uit het werk van de middeleeuwse schilder Hiëronymus Bosch. Als inwoner van Greenwich Village, bij New York, inspireren hem naast de dynamiek van The Big Apple ook de kleine dingen dicht bij huis. Ook experimenteert hij regelmatig met nieuwe druktechnieken.

 

 

Lees ook:Amerikaanse ambassadeur opent expositie Kees de Waal
Lees ook:Aanmelden voor expositie amateurkunst
Lees ook:Tentoonstelling Armando verlengd
Lees ook:Tollenaar en Kamermans in Kunstuitleen
Lees ook:Internationale expositie werken Doucet in Cobra Museum

Eén reactie op “Expositie Kees de Waal (en familie)

  1. Frank Bikker

    Lijkt me een leuke expositie. Ga ik beslist eens naar toe.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.