Glaskunst Bernard Heesen bij Jan van der Togt

HeesenGlaskunstenaar Bernard Heesen exposeert tot en met 1 februari in Museum Jan van der Togt (Dorpsstraat 50). Heesen is een van de meest toonaangevende glaskunstenaars van dit moment. Hoewel oorspronkelijk opgeleid tot architect, is hij al ruim 30 jaar actief als glasblazer. Hij leerde het vak van zijn vader, de  oprichter van glasstudio ‘De Oude Horn’, Willem Heesen (1925 – 2007).

In de beginjaren liet Bernard Heesen (1958) zich vooral leiden door het grillige karakter van vloeibaar glas en werkte hij zonder voorbedacht ontwerp. “Ik deed onderzoek naar de eigenschappen en eigenaardigheden van glas. Daarna ben ik plaatjes gaan verzamelen van bizarre voorwerpen uit de negentiende eeuw in mijn persoonlijke encyclopedieën,” vertelt hij.

Die afbeeldingen inspireerden hem objecten te maken, die hij zelf nooit had kunnen verzinnen. Het ging niet om de nabootsing, maar om de uitdaging. “Ik zocht de grenzen van de ornamentiek en lelijkheid op. Glas zoals je het, glimmend en overdadig gedecoreerd, zou willen tegenkomen in paleizen.” Heesen blaast glasobjecten met een geheel eigen stijl. Kenmerkend zijn het speelse karakter en de ‘overdreven’ schoonheid van de vormgeving. De doorgaans robuuste vorm van Heesens objecten gaat harmonieus samen met de fijnzinnigheid en zijn gevoel voor humor.

Het museum is geopend van woensdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. www.jvdtogt.nl

 

 

Lees ook:Expositie glaskunstenaar Bernard Heesen bij Van der Togt
Lees ook:Glasexpositie Bernard Heesen in Vd Togt
Lees ook:Glaskunstenaar Bernard Heesen tot 6 mei bij Van der Togt
Lees ook:Speurtocht kinderen langs glaskunst
Lees ook:Museum Van der Togt viert 400 jaar Nederland-Turkije

Eén reactie op “Glaskunst Bernard Heesen bij Jan van der Togt

  1. Mathijs F

    Glaskunst is een van de mooiste kunstvormen op het moment.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.