Museum Van der Togt viert 400 jaar Nederland-Turkije

Met een tentoonstelling van werk van couturier Sheila de Vries en glaskunstenaar Bernard Heesen staat museum Jan van der Togt (Dorpsstraat 50) stil bij 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije. De expositie wordt gehouden van 29 maart tot en met 6 mei. Sheila de Vries, die in het museum haar Turks georiënteerde najaarscollectie ‘Bosphorus Nights’ presenteert, drukte jarenlang een stempel op de Nederlandse modecultuur. Zij maakte naam door talrijke vooraanstaande vrouwen te kleden, onder wie koningin Beatrix. Na 35 jaar stopte zij met haar winkel en de modeshows. Ze zei toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. Eén van haar nieuwe initiatieven is het geven van masterclasses op de modeacademie in het Turkse Bursa. Van kindsbeen af voelt zij zich al verbonden met Turkije. In de jaren ’50 maakte zij via stripheld Arretje Nof, een dapper Turks jongetje, kennis met het oriëntalisme. Sindsdien koestert zij een voorliefde voor Turkije.

Haar collectie bij Van der Tugt is een vertaling van de hippe nachten in Istanboel. Ook worden kostuums getoond van de Turkse ontwerper Faruk Saraç. Hij liet zich inspireren door Ottomaanse sultans. De modeacademie waar De Vries lesgeeft is naar Saraç vernoemd.

Bernard Heesen is een toonaangevende glaskunstenaar. De doorgaans robuuste vorm van zijn objecten gaat harmonieus samen met de fijnzinnigheid en zijn gevoel voor humor. Komende zomer verruilt Heesen zijn glasblazerij ‘De Oude Horn’ tijdelijk voor de Istanboelse Glass Furnace. Daar gaat hij samen met studenten glasobjecten blazen. Het resultaat wordt in oktober tentoongesteld in de SALT Galata galerie in Istanboel. Met zijn expositie in Museum Jan van der Togt geeft Heesen een prelude op de glasobjecten die hij in Turkije zal blazen. Het museum os van woensdag tot en met vrijdag open van 11.00 tot 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur (Paasdagen tot 16.00 uur). www.jvdtogt.nl

 

 

 

Lees ook:Glaskunstenaar Bernard Heesen tot 6 mei bij Van der Togt
Lees ook:Expositie glaskunstenaar Bernard Heesen bij Van der Togt
Lees ook:Glaskunst Bernard Heesen bij Jan van der Togt
Lees ook:Speurtocht kinderen langs glaskunst
Lees ook:Cobra Museum exposeert in Istanbul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.