Verkoop Willink: nu 140 mille voor Der Bogen

'Zebra' van Willink

‘Zebra’ van Willink

 

Circus van Kees Maks

Circus van Kees Maks

Om de € 325.000 voor het beeld van Armando op het Stadsplein bij elkaar te sprokkelen, heeft de gemeente nu dankzij de verkoop van een schilderij € 140.000 beschikbaar. Het is het werk ‘Zebra’ van wijlen Carel Willink en gekocht door miljardair Hans Melchers. Drie andere werken van de gemeente zijn getaxeerd, waaronder twee van fotografe Rineke Dijkstra. Verder het schilderij ‘Circus’ van de in 1967 overleden schilder Kees Maks, leerling van Breitner en alom beschouwd als een belangrijke figuratieve kunstenaar aan het begin van de twintigste eeuw.

Melchers is doende met een eind volgend jaar te openen museum voor moderne kunst, waarin ongeveer duizend werken uit de collectie van eigenaar Dirk Scheringa van de failliete DSB bank komt.

Ook die collectie bevat werken van Willink en andere magisch realisten, zoals Pyke Koch en Charley Toorop. Verder veel naoorlogse en hedendaagse figuratieve kunst. Melchers is bezig met het opzetten van het Museum voor Modern Realisme (MORE), waartoe hij diverse panden heeft aangekocht, waaronder het 350 jaar bestaande hotel De Roskam in Gorssel (Gelderland). Eerder kocht hij vier andere gebouwen in de Achterhoek voor het museum.

Volgens de gemeente, die om het geld voor ‘Der Bogen’ van Armando bij elkaar te krijgen het project ‘Kunst voor kunst’ startte, hebben de drie nu in de verkoop gedane werken een museaal karakter. In Amstelveen worden zij niet in het openbaar getoond. Zij zijn of worden daarom primair aan Nederlandse musea aangeboden. Wat de getaxeerde waarde is van de drie verder te koop aangeboden werken, wil de gemeente niet zeggen.

 

Lees ook:Werken Armando bij Van der Togt
Lees ook:Burgemeester trots op ‘Der Bogen’
Lees ook:Expositie Armando bij Jan van der Togt
Lees ook:‘Drie Gratiën’ en Armando bij Vd Togt
Lees ook:Gratis werk Armando zien bij Vd Togt

4 reacties op “Verkoop Willink: nu 140 mille voor Der Bogen

  1. frank

    Ik snap niet waarom die Willink in de kelder moest. Is een fascinerende kunstenaar. Kon toch best op een goed beveiligde openbare plek hangen. En dan koopt men het gedrocht van Armando voor terug of de man niet betere kunst heeft gemaakt. Dit is alleen het snobisme van een naam, maar zelfs een kunstenaar van naam kan slecht werk hebben. Het groteske en de bombast druipt er van af. Over 20 jaar kan dit werk weer naar de gieterij toe en wat krijgt men er voor terug. De prijs van brons.

      /   Beantwoorden  / 
  2. gerben

    Het is het jaar van de tachtig plussers in de kunst, beste Frank.
    Fijn dat die Willink verkocht is.

      /   Beantwoorden  / 
  3. CeeBee

    Als je goed kijkt is die Willink ook een soort ‘Der Bogen’. Twee eigenlijk. Zo bezien kunnen velen blij zijn dat voor die twee ‘Bogens’ er (maar) één terugkomt..

      /   Beantwoorden  / 
  4. frank

    Het hele principe van kunst verkopen voor kunst is toch al belachelijk.Hoe zouden jullie reageren, als een Rembrandt werd verkocht voor een van Gogh of andersom?
    Ik heb het dan niet eens even over wat ik van “Der Bogen”vind.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.