Foto’s Van Vollenhoven nog te zien in Vd Togt

Expo Prof.Mr. Pieter van VollenhovenNog tot 18 mei is de tentoonstelling ‘In woord en Beeld’ van foto’s van prof. mr. Pieter van Vollenhoven te zien in Museum Jan van der Togt (Dorpsstraat). Van Vollenhoven opende die zelf op 20 maart op humoristische wijze, in aanwezigheid van zijn echtgenote prinses Margriet. Hij vertelde dat hij aanvankelijk niets had met de natuur. Zijn vader was een groot vogelliefhebber. Overal stonden kooien en zakken voer in huis. Met als gevolg alle muizen die Schiedam te bieden had. Ook lagen er vogeltjes in groezelige lapjes op tafel. Hier wilde Pieter niets mee te maken hebben. Dankzij de digitale fotocamera veranderde zijn interesse in het fotograferen en daarmee zijn belangstelling voor de natuur.

De tentoonstelling geeft een inkijk in zijn bijzondere ontmoetingen in de natuur die door Van Vollenhoven met zijn fotocamera zijn vastgelegd. De collectie omvat foto’s van een uiteenlopende flora en fauna in wisselende seizoenen en op wisselende locaties, met het Veluwse Kroondomein als thuisbasis.

Van Vollenhoven trekt er in zijn vrije tijd op uit om zijn hobby fotografie uit te oefenen. De foto’s zijn het resultaat van spontane ontmoetingen, maar ook van zorgvuldig gekozen plaatsen en veel geduld. Goede kennis van de natuur en de gedragingen van haar inwoners staan aan de basis van een collectie verrassende, bijzondere en inspirerende fotografie.

Van Vollenhoven: “Als ik niet had gefotografeerd, waren veel spectaculaire details van de natuur mij volkomen ontgaan!”. De foto’s worden begeleid door persoonlijk commentaar van de fotograaf. Op geheel eigen wijze weet Van Vollenhoven een beeldende context te schetsen waardoor de toeschouwer zich tijdens de ontdekkingstocht door de natuur aan de zijde waant van de fotograaf. De foto’s zijn te koop en de opbrengst daarvan is voor het Fonds slachtofferhulp, waarvan Pieter oprichter en voorzitter is.

Van Vollenhoven vertelde tijdens het interview in Blauw Bloed dat hij op Koningsdag bij de festiviteiten in Amstelveen zal zijn. Het gerucht gaat dat 2014 mogelijk de laatste Koningsdag wordt voor de familie Van Vollenhoven.

Lees ook:Expositie V. Vollenhoven verlengd
Lees ook:Natuurfoto’s Pieter van Vollenhoven bij V.d.Togt
Lees ook:Botanische kunst van Janneke Brinkman bij Van der Togt
Lees ook:Basiscursus fotografie
Lees ook:Cursus fotografie voor gevorderden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.