Natuurfoto’s Pieter van Vollenhoven bij V.d.Togt

BB9K2476‘In woord en Beeld’ heet de donderdag geopende tentoonstelling van door prof. mr. Pieter van Vollenhoven gemaakte natuurfoto’s. De expositie is te zien tot en met 18 mei en geeft een inkijk in bijzondere ontmoetingen in de natuur die door Van Vollenhoven met zijn camera zijn vastgelegd. De collectie omvat foto’s van een uiteenlopende flora en fauna in wisselende seizoenen en op wisselende locaties, met het prachtige Veluwse Kroondomein als thuisbasis.

Van Vollenhoven trekt er in zijn spaarzame vrije tijd op uit om zijn geliefde hobby fotografie uit te oefenen. De foto’s zijn het resultaat van spontane ontmoetingen, maar ook van zorgvuldig gekozen plaatsen en veel geduld. Goede kennis van de natuur en de gedragingen van haar inwoners staan aan de basis van een collectie verrassende, bijzondere en inspirerende fotografie. Van Vollenhoven: “Als ik niet had gefotografeerd, waren veel spectaculaire details van de natuur mij volkomen ontgaan!”

De tentoongestelde foto’s worden begeleid door persoonlijke commentaren van de fotograaf. Op geheel eigen wijze weet Van Vollenhoven een beeldende context te schetsen waardoor de toeschouwer zich tijdens de ontdekkingstocht door de natuur aan de zijde waant van de fotograaf. Donderdag leidde op uiterst humoristische wijze de foto’s bij de genodigden in, waarbij hij ook zijn aanwezige echtgenote prinses Margriet betrok.

Met zijn fotografie steunt Van Vollenhoven het Fonds Slachtofferhulp, een onafhankelijke maatschappelijke organisatie voor slachtoffers van misdrijven en ongevallen. “Het gaat om geld”, zei Van Vollenhoven lachend, die er en passant op wees dat op daders gerichte reclassering al heel lang bestond toen voor de slachtoffers nog iets moest worden uitgevonden.

Het Fonds werft fondsen om hulp aan slachtoffers te verbeteren en te ontwikkelen en investeert alleen waar het echt bijdraagt aan de verbetering van de positie van slachtoffers. Het Fonds Slachtofferhulp wil dat de juiste hulp voor iedereen beschikbaar en vindbaar is. Van Vollenhoven is oprichter en voorzitter van het Fonds Slachtofferhulp, waarvoor hij geruime tijd ook met zijn ‘gevleugelde vrienden’ concerten gaf.

Van 15 april tot en met 31 mei 2014 zal een deel van de collectie ook zijn te zien in sterrenrestaurant La Rive van Intercontinental Amstel Amsterdam. Van Vollenhovens werk was eerder te zien in Nationaal Museum Paleis Het Loo, Sint-Gertrudiskerk in Workum en een klein deel van zijn collectie ook in het Museum Jan van der Togt. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door ABN AMRO, Canon Nederland en de Gemeente Amstelveen.

Lees ook:Foto’s Van Vollenhoven nog te zien in Vd Togt
Lees ook:Expositie V. Vollenhoven verlengd
Lees ook:Botanische kunst van Janneke Brinkman bij Van der Togt
Lees ook:Rauwe vitaliteit in Cobra Museum
Lees ook:MH17 – Zonnebloemenboeket bij Vd Togt

Eén reactie op “Natuurfoto’s Pieter van Vollenhoven bij V.d.Togt

  1. gerben

    Van V geeft toe dat fauna en flora ons eerder in de smiezen hebben dan wij hun/ hen.

    Allen op naar het Van der Togt Museum. Gaat dat zien en horen!

    http://www.beleefdelente.nl

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.