Expositie Pieter de Monchy in Van der Togt Museum

Een kopie van een het beeld Albert Schweitzer, gemaakt door wijlen Pieter de Monchy, wordt volgende week donderdag (18 juli) onthuld in Museum Jan van der Togt (Dorpsstraat 50). Daar is van 21 juli tot en met 1 september namelijk een oeuvre tentoonstelling van de Amstelveense beeldhouwer. Die wordt zondag 21 juli (16.00 uur) geopend door oud-burgemeester jhr. Pieter Beelaerts van Blokland en cultuurwethouder John Levie.

Een paar dagen eerder dus die onthulling, verricht door directeur Jan Rudolph de Lorm van het Singer Museum in Laren. Het beeld is door de stichting Pieter de Monchy gefinancierd en een kopie van de ‘Albert Schweitzer’ die tot 2007 in de beeldentuin van het Singer Museum stond. Daar werd het, samen met enkele andere beelden (waaronder De Denker van Rodin) gestolen. De daders zijn gepakt, De Denker kwam in stukken gezaagd terug, maar de ‘Albert Schweitzer’ bleef spoorloos. Het oorspronkelijke beeld was vijf meter hoog en de beeldhouwer werkte er drie jaar aan. Het staat in Deventer. Onthuld wordt nu een kopie van een kleinere versie, door De Mochy gemaakt in 1974. Bronsgieterij Binder heeft er de originele gietmallen voor kunnen gebruiken. Na de expositie gaat het beeld naar het museum in Laren.

“Ik zou nog willen genieten, liefhebben, verlangen. Maar helaas, het blijft bij herinneringen,” staat er in Memoires Pieter du Monchy. Museum Jan van der Togt brengt een hommage aan hem met een grootse Oeuvretentoonstelling. Pieter de Monchy (1916 – 2011) kwam uit een bekend koopliedengeslacht. Hoewel zelf ook opgeleid voor een baan in het bedrijfsleven, ontwikkelde hij zich tot kunstenaar.

De Monchy volgde tekenlessen bij Jos Rovers. Later legde hij zich toe op schilderen en beeldhouwen. Hij  maakte borstbeelden van onder meer leden van het Koninklijk Huis, acteurs en musici, maar verwierf vooral bekendheid met zijn beeld van Albert Schweitzer op De Brink in Deventer en het oorlogsmonument in zijn geboorteplaats Hengelo. Ook in het buitenland staan beeldhouwwerken van zijn hand. Zo maakte De Monchy een buste van de tenor Jussi Björling, die in de Zweedse hoofdstad Stockholm te bewonderen valt.

Aan al zijn portretten wist De Monchy zoveel karakter te geven dat het geen bevroren beelden zijn, maar levendige bronzen ‘koppen’. Hij slaagde er telkens in de juiste persoonlijke nuance aan te brengen. De Monchy liet daarvoor de modellen toe in zijn wereld waar zij zich op hun gemak konden voelen.  De Monchy was de ontwerper van de Johan Kaartprijs, die jaarlijks wordt
toegekend aan iemand die een opmerkelijke prestatie op het gebied van theateramusement heeft geleverd.

Lees ook:Overeenstemming over bouwplan Van der Togt Museum
Lees ook:Boekje met verklaringen straatnamen en beelden
Lees ook:Groenelaan: ‘Beeld blijft bij Bolder’
Lees ook:Beelden van Miep Maarse bij Jan van der Togt
Lees ook:Robert Webster in Museum van der Togt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.