Cobra Museum koop piepschuim figuur van Appel

Fotografie: GJ van Rooij

Fotografie: GJ van Rooij

Het Cobra Museum kocht 15 april op de veiling bij Christie’s van de collectie van Piet en Ida Sanders een piepschuim figuur van Karel Appel aan. Het titelloze werk uit 1967 was door Appel persoonlijk aan Piet en Ida Sanders gegeven tijdens hun bezoek aan het net door Appel aangekochte kasteel in Frankrijk. De ontstaansgeschiedenis van ‘Untitled’ is interessant: Appel was zijn kasteel in Frankrijk aan het verbouwen. Het piepschuim was verpakkingsmateriaal voor een boor en slingerde rond. Appel maakte er middenin de verbouwing een beeldje van. Toen Piet en Ida Sanders het zagen, waren zij op slag verliefd op. Machteld, destijds de vrouw van Appel, heeft het ter plekke aan hen opgedragen en gesigneerd.

De teksten op de achterkant getuigen van de persoonlijke geschiedenis en relatie tussen de kunstenaar, zijn toenmalige vrouw en het verzamelaarsechtpaar. Om precies te zijn staat er het volgende: ‘Voor Ied + Piet voor plesier en kleurPOP.  Molesmes ‘67 machteld’  en daaronder de handtekening van Karel Appel. Molesmes is de plek in Frankrijk.

In een interview met NRC Handelsblad in 2012 vertelt Sanders dat hij eens verf voor Karel Appel heeft gekocht toen de schilder geen geld had en dreigde verf te gaan stelen. Het echtpaar Sanders is door hun verzameling invloedrijk geworden: niet alleen gaven zij honderden stukken aan musea, maar ook was Piet Sanders bestuurslid bij vele ervan, waaronder het Kröller-Müller Museum en Museum Boijmans Van Beuningen. Voor hun bijdrage aan de kunstwereld ontving het echtpaar Sanders in 1997 de Museum Prijs en in 2006 de Zilveren Anjer.

In het Cobra Museum zal ‘Untitled’, door de museum medewerkers vandaag al lieflijk omarmd als piepschuimen mannetje, zijn plek op zaal delen met onder meer Staande figuur uit 1947. Hoewel er twintig jaar tussen het ontstaan van de twee figuurtjes zit, zijn vooral de overeenkomsten groot. Beide zijn ongeveer even hoog en hebben dezelfde ontwapende open blik naar de wereld. Staande Figuur is daarom sinds de aankoop in 2003 een van de meest favoriete werken bij de bezoekers van het Cobra Museum. Vanaf zondag staan ze gebroederlijk in de patio van het museum.

Lees ook:Cobra Museum eert Corneille met condoleanceregister
Lees ook:Karel Appelhuis feestelijk open op geboortedag schilder
Lees ook:Cobra beeldhouwkunst bij Kasteel Keukenhof
Lees ook:Werken uit Cobra Museum in Ver. Ar. Emiraten
Lees ook:Ingelaste tentoonstelling Karel Appel in Cobra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.