Open huis in het Karel Appelhuis met vier nieuwe bewoners

In het aan het min of meer aan het Cobra Museum gelieerde Karel Appelhuis vindt op de verjaardag van Karel Appel, woensdag 25 april, open huis gehouden van 16.00 tot 19.00 uur. Dat gebeurt als voorproefje op de later nog te houden open dagen. Woensdag kan men kennis maken met vier zogenoemde artists residents van de Rijksakademie van beeldende kunsten Amsterdam. Zij gaan het huis ongeveer een jaar bewonen en er werk ontwikkelen waarbij ze zich laten inspireren door hun omgeving, het geboortehuis van Karel Appel en de Dapperbuurt. De kunstenaars zijn: Deniz Buga (Turkije, 1982), Ruben Grilo (Spanje, 1981), Muzi Quawson (Groot-Brittannië, 1978) en Ayman Ramadan (Egypte, 1980).  Tijdens de kennismakingsmiddag wordt het thema van 2012 bekend gemaakt. In 2011 was dit: Environment. Gedurende de open dagen in december van dit jaar vindt in het Karel Appelhuis de expositie rond het thema plaats. Ook zijn er dan weer workshops in KABG (Karel Appel Begane Grond) en stadstours onder leiding van een gids langs plekken waar Karel Appel in Amsterdam gewoond en gewerkt heeft.De stichting Karel Appelhuis nodigt belangstellenden uit op de geboortedag van Appel het huis aan de Dapperstraat 7 te bezoeken. Els van Odijk, directeur van de Rijksakademie, stelt de kunstenaars voor, die enkele video’s van hun werk tonen. Ook wordt een film vertoond over het leven van Karel Appel.

Het Karel Appelhuis is een hommage aan de schilder-dichter-beeldhouwer Karel Appel, die in1921 inde Dapperstraat werd geboren. Met het Karel Appelhuis worden de herinneringen aan de beroemde buurtbewoner levend gehouden en krijgen jonge generaties in het gerestaureerde pand de ruimte zich artistiek te ontwikkelen. Het huis is jaarlijks tussen half december en half januari open voor het publiek. De Stichting Karel Appelhuis organiseert inhoudelijke presentaties over het leven en werk van de schilder en er vinden tentoonstellingen plaats van het werk van de resident artists van het afgelopen jaar. Elk jaar wordt een thema gekozen.

Het Karel Appelhuis telt vier appartementen die gedurende elf maanden worden bewoond door binnen- en buitenlandse kunstenaars van de nabijgelegen Rijksakademie. In het huis is ook Karel Appel BG (Begane Grond) gevestigd met een veelzijdig aanbod van kunsteducatieve activiteiten voor de bewoners van de Dapperbuurt en heel Amsterdam.

Lees ook:Karel Appelhuis feestelijk open op geboortedag schilder
Lees ook:Expositie ‘Toscaans’ werk van Karel Appel in Cobra
Lees ook:Rietveld studenten in het Cobra Museum
Lees ook:Nieuwe vleugel en exposities 25-jarig Van der Togt Museum
Lees ook:Lezingen over expositie Kruiskerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.