In weekend rondleidingen (spaarzame) lokale monumenten

Kruiskerk

Het jaarlijkse Open Monumentenweekend staat weer voor de deur (10 en 11 september) en ook Amstelveen open dan de deuren van diverse monumenten. Thema is deze keer ‘Nieuw gebruik, oud gebouw’. In samenwerking met de Vereniging Historisch Amstelveen heeft de gemeente een wandelroute door het oude dorp uitgestippeld. Verschillende panden daarlangs zijn op zaterdag en zondag tussen 12.00 en 17.00 uur opengesteld voor publiek. In het raadhuis, bibliotheken en de opengestelde panden is een gratis folder te verkrijgen. Op zondag start om 14.00 uur een wandeling onder begeleiding van een gids. Startpunt is ‘De Engelbewaardersschool’ aan de Amsterdamseweg 24.Zondag is ook de Johanneskapel aan de Amsterdamseweg 311 tussen 10.00 en 16.00 uur geopend.  Om 10.30 uur is er een dienst en om 13.00 uur en 14.30 uur een orgelconcert. De rijksmonumentale Kruiskerk aan de Van der Veerelaan 30a is beide dagen open tussen 12.00 en 16.30 uur. Er is een expositie ‘Kunst uit eigen kring’ en een historisch overzicht van 60 jaar Kruiskerk. Ook zijn er rondleidingen langs de pilaarschilderingen van J.Ooms. Verder kan de toren worden beklommen en zijn er korte muzikale intermezzi op een ‘Open Podium’. Zondag om 11.45 uur brengen Susanne Jaspers, violiste in het concertgebouworkest,  en organist David Schaffke werken van o.a. Liszt, Rheinberger en Mozart ten gehore.

Ook begraafplaats Zorgvlied aan Amsteldijk 273, eveneens een Rijksmonument, is het hele weekend geopend. Bij de ingang ligt een folder met wandelroute klaar. Zaterdag is de aula te bezichtigen en in verband met de nationale orgeldag wordt geregeld het orgel bespeeld.

Hoewel de Bovenkerkse Urbanuskerk aan de Noorddammerlaan 124, op het ogenblik wordt gerestaureerd, zijn daar beide dagen van 10.30 uur af twee verschillende rondleidingen. Men kan gratis deelnemen aan een rondleiding in het middenschip, waarbij de restauratie wordt belicht.  Daarnaast is er een ‘bouwhelm-excursie’ (langs de gewelven en over de steigers), die tien euro kost.

Lees ook:Route voor smartphone Open Monumentendagen
Lees ook:Museumtram rijdt gratis op open monumentendagen
Lees ook:Route monumenten in Amstelveen in weekend
Lees ook:Fietsroute langs kerken op Monumentendag
Lees ook:‘Op Reis’ thema van Monumentendagen

Eén reactie op “In weekend rondleidingen (spaarzame) lokale monumenten

  1. de azijnpisser

    Wel komen naar de Urbanuskerk in Bovenkerk, want er flink wat geld nodig voor de restauratie!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.