Route monumenten in Amstelveen in weekend

kruiskerk-voorkantTijdens de Open Monumentendagen in het komende weekend (zaterdag 12 en zondag 13 september) heeft Amstelveen weer een gevarieerd programma. De gemeente stelde een wandel- en fietsroute samen. Aan de hand van een folder met routekaart en informatie over de monumenten op die route fietsen of wandelen deelnemers door de wijk Randwijck, het Heempark de Braak en het Amsterdamse Bos. De route is ruim 8 km lang.

Men komt langs de verschillende monumenten die zijn vormgegeven volgens de principes van de Amsterdamse Schoolstijl. Het gaat niet alleen om gebouwen maar ook op toegepaste kunst, zoals de bruggen in het Amsterdamse Bos.

Aan de hand van de folder fietst of wandelt men langs monument en bruggen in de Amsterdamse Schoolstijl. Uitgifte folder: Johannes Kapel, Amsterdamseweg 311 op zaterdag van 10 tot 16 uur. Dat is dan meteen het startpunt en er worden 30 korte monumentenfilmpjes vertoond van Amstelveense monumenten.

Pauluskerk en Urbanuskerken

In de Pauluskerk, Wolfert van Borsselenweg 116, kan men van 11 tot 16 uur terecht op zaterdag. Elk uur wordt daar een mini orgelconcert gegeven.

En dan is er natuurlijk weer de St Urbanuskerk Bovenkerk,Noorddammerlaan 124. Die is zowel op zaterdag (11 tot 17 uur) als zondag (12 tot 16 uur) open. De toren kan tijdens de openingstijden worden beklommen

De St. Urbanuskerk in Nes aan de Amstel is zondag open van 11.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag kan men van 10.30 tot 16.00 uur terecht op de Buitenplaats Wester-Amstel, Amsteldlijk Zuid 55, voor rondleidingen in het gebouw en het park. Ook vindt en er een expositie van schilderijen en sieraden.

Kruiskerk

De Kruiskerk, Van der Veerelaan 30a, is op zaterdag 12 en zondag 13 september open van 13.00 tot 17.00 uur. Daar zijn de expressieve pilaarschilderingen van Jan Ooms (met toelichting) te bekijken en een expositie over het ontstaan van de kerk. Een verrassende attractie is het beklimmen van de toren, ook voor kinderen. Op zaterdagmiddag wordt er gemusiceerd en kunnen luisteraars kennismaken met de bijzondere akoestiek van de kerk.

Zorgvlied

Begraafplaats Zorgvlied, Amsteldijk 273, is zondag geopend van 10 tot 16.45 uur. Ook de aula is dan open en er zijn er twee mini concerten. Organiste Thea Riesenbos bespeelt het orgel van 13.00 tot 13.25 uur en van 14.00 tot 14.25 uur. Rondleidingen zijn er van 11.30 tot 12 uur en van 14.30 tot 15.45 uur door de vaste gidsen Irma Bergen en Marcel Clement.

 

Lees ook:Fietsroute langs kerken op Monumentendag
Lees ook:Route voor smartphone Open Monumentendagen
Lees ook:In weekend rondleidingen (spaarzame) lokale monumenten
Lees ook:Kerken en Zorgvlied open op monumentendagen
Lees ook:Museumtram rijdt gratis op open monumentendagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.