Lezingen over NASA en koning Arthur bij Cardanus

Boy van der Capellen spreekt over NASA.Twee lezingen organiseert Cardanus deze maand. Een over het ontstaan van NASA en een over koning Arthur, die – evenals de tijd waarin hij leefde – nog steeds tot de verbeelding spreekt. Over de NASA spreekt ruimtevaartdeskundige Boy van der Capellen, die ruim dertig jaar voor die Amerikaanse organisatie werkte. Hij volgde alle ontwikkelingen en kan er bevlogen over vertellen. Dat doet hij in vier lezingen, waarvan de eerste op maandag 26 november in De Bolder (Groenhof), van 20.00 tot 21.00 uur. ‘In de voetsporen van koning Arthur'is een dialezing op vrijdag 30 november in 't Open Hof (20.00 uur) aan de Burg. Haspelslaan 129.

 

De bezoekers worden langs vele Arthur locaties geleid, maar de vraag blijft: wat is wel en wat niet waar? Na vele eeuwen roepen de namen van koning Arthur en de zijnen nog steeds veel vragen en associaties op. Het gaat om figuren als Guinevere, Lancelot, Excalibur, de Ronde Tafel, Camelot, Avalon en Merlijn. Veel plaatsen hebben een associatie met Arthur terwijl de oorsprong niet meer te achterhalen valt. In deze lezing een uitleg van waar de traditie of de connectie vandaan komt.
Is bijvoorbeeld de Ronde Tafel die in Winchester Castle een echte tafel of politieke propaganda van een Engelse koning? En is South Cadbury Hill echt het hof Camelot zoals velen geloven? Volgens de verhalen zou Arthur geboren zijn in het kasteel van Tintagel in Cornwall. Ligt Arthur daadwerkelijk begraven in Glastonbury Abbey in Somerset of is het simpelweg een streek geweest die de monniken in 1191 uithaalden om geld binnen te krijgen voor hun door brand geteisterde abdij? En hoe zit het met de steen in Slaughterbridge, zou hier de fatale slag bij Camlann hebben plaatsgevonden? Kaartje €7,00 te koop tot 28 november aan de balie van 't Open Hof. Info: 06-235 358 56/020-641 68 44.
De eerste van de vier NASA lezingen gaat over het ontstaan in 1958, onder president Eisenhouwer. Het was een reactie op een aantal gebeurtenissen. In de eerste plaats was er concurrentie tussen Amerikaanse Marine en Luchtmacht. Dat vereiste een integrale aanpak. Belangrijker nog was de lancering van de SPUTNIK, de eerste Russische kunstmaan in 1957. Toen begon de wedloop om ruimtevaart prestaties! Het tweede deel van de serie gaat over de politiek versus ruimtevaart. Het derde over de overwinning van de zwaartekracht en de vierde over ontwikkelingen in allerlei toepassingen van de ruimtevaart, zoals bij mobiele telefoons.
Kaartjes (€3,50) vanaf nu verkrijgbaar bij de balie van de Bolder. Reserveren niet mogelijk. Info: 06-235 35 856/ 020-647 15 09 www.cardanus.nl

 

 

 

 

Lees ook:Jeugdmusical ‘Koning Arthur’in schouwburg
Lees ook:Zomerschool met lezingen en excursies over architectuur
Lees ook:Zomerschool voor senioren over internationale cultuur
Lees ook:De Bolder gaat een jaar dicht
Lees ook:Activiteiten in de wijkcentra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.