Christelijk zondag open…

christenunie_logo1Terwijl in Amstelveen de ChristenUnie geen goed woord over had voor de op instigatie van D66 ruimere openstelling op zondag van winkels, waarmee de meerderheid van de gemeenteraad akkoord ging, denken de politieke christenen van die partij er in Zwolle kennelijk heel anders over. Maar ja, daar zit de ChristenUnie in de coalitie. En in de politiek zijn principes mooi, maar zij moeten nu eenmaal geen geld of pluche gaan kosten.

Het Reformatorisch Dagblad, met vooral lezers met zwarte kousen in de kring van Gereformeerde Gemeenten, ging die christelijke instemming van de ontheiliging van de zondag toch te ver. Overigens was daar in Zwolle nog maar alleen de zondagmiddag, waarop nu alle supermarkten open mogen zijn, aan de orde.

“Vriend en vijand is verbaasd dat de christelijke partij hiermee instemt”, zegt het RD in een hoofdredactioneel commentaar. “En het is ook verbazingwekkend. Iedereen weet dat CU en SGP tot nu toe schouder aan schouder hebben gestaan als het gaat om handhaving van de zondagsrust. Steeds weer verheffen zij hun stem als getornd wordt aan de regels. Op landelijk niveau is dat nog zo. Maar plaatselijk lijken er nu haarscheuren te komen in dit front.”

Nou ja, in Amstelveen is van die haarscheuren nog weinig te merken en in dat verband is het misschien ook maar beter dat de ChristenUnie niet meer tot de coalitie behoort. Zeker niet tot deze door-en-door liberale. In de vorige coalitie zat zij wel en leverde zij wethouder Jacqueline Koops. Men kan veel over haar zeggen, maar niet dat zij ter wille van de samenwerking álle principes overbood zette. Binnen B&W stemde zij als enige tegen het open zijn van winkels op zondagmiddag. Dankzij D66, de partij die landelijk en lokaal liefst geen christelijke steen overeind gehouden ziet worden, gaat het nu een beetje verder. Evenals de VVD zijn de democraten voorstander van een 24 uur economie. Wat hen betreft blijven winkels en kroegen dag en nacht open. Om de stad te doen bruisen, heet dat.

In Zwolle, zegt het RD, wordt “welbewust een expliciet gebod uit de Tien Geboden aan de kant geschoven, omdat daarmee de lokale gemeenschap bij elkaar gehouden kan worden. Dat laatste is namelijk het argument van de CU om in te stemmen met het collegevoorstel.”

Net als in Amstelveen is er natuurlijk ook in Zwolle coalitie-overleg, dus de fractie van de CU stemde openlijk in met wat in haar ogen – krachtens de wet van Mozes – zonde zou moeten zijn. Hoewel in die wet over de zondag niet wordt gesproken, alleen over de zaterdag (Sabbat), maar dat terzijde. In elk geval levert de ChristenUnie in Zwolle liberale ammunitie aan voor als het weer eens tot een Amstelveense discussie komt over die zondag, waarop de kleine ondernemer óók geen vrij meer kan nemen, omdat hij nu eenmaal tot een 7-daagse werkweek wordt gedwongen. Dat laatste vindt trouwens ook de SP. Er lijkt dus niet iets uitgesproken christelijks aan de kont tegen de krib gooien als het om die zondag gaat…

 

 

 

Lees ook:Landelijk en lokaal
Lees ook:ChristenUnie: ‘Zondag wordt doordeweekse dag’
Lees ook:Winkels mogen hele zondag open
Lees ook:Lange koopzondag, ondanks verzet CU/CDA/SP
Lees ook:D66 wil winkels hele zondag open

3 reacties op “Christelijk zondag open…

  1. frank bikker

    Zo zie je dat zelfs het liberalisme voor minderheden een dictatuur kan zijn. Zij gedragen zich nu net zo als in het verleden hun CU en SGP tegenhangers. Een middenweg bestaat blijkbaar niet.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Inwoner

    Volgens een RD nieuwsbericht van november 2014. In de bible belt gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft een ruime christelijke meerderheid vóór de wekelijkse koopzondag gestemd (weliswaar beperkt tot alleen de supermarkten). Deze christelijke meerderheid bestaat uit raadsleden van het CDA, CU én de SGP (één SGP-er stemde tegen, de andere SGPers stemden voor). De middenweg waarbij alle christelijke partijen rekening houden met de niet-gelovigen bestaat blijkbaar wel. Alleen niet in Amstelveen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank bikker

      1.Ik had het over het handelen in het verleden van SGP/CU/CDA, waarin niets open mocht zijn, behalve de kerk en de kroeg.
      2. Is dit geen uitzondering op de regel?

      Overigens vind ik dit wel een goed compromis waar alle partijen wat hebben moeten toegeven.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.