Landelijk en lokaal

Waarom eigenlijk landelijke partijen in gemeenten? Wie zegt dat het er om gaat hun denktrant plaatselijk boven tafel te hijsen, zit er toch goeddeels naast. Kijk, dat het liberale D66 hier in de gemeenteraad eerst drie- en bij de jongste verkiezingen zelfs vier keer zo groot werd – bijna even groot als zusje VVD – heeft natuurlijk niets met lokale prestaties te maken, maar gewoon met het optreden van Pechtold in Den Haag. Maar dat men zich plaatselijk dan ook aan de nationale partijlijn houdt, is niet gezegd. Linksom of rechtsom mag niets er voor zorgen dat iemand van zo’n club niet op het pluche terecht komt en gaat meeregeren. Binnen zo’n coalitie, zeg maar een politiek monsterverbond, gelden nauwelijks principes en zeker geen individuele meningen, zoals ik al eerder schreef.

Terwijl in Amstelveen de door VVD en D66 gedomineerde coalitie niets liever doet dan de winkeldeuren wagenwijd dag en nacht open zetten voor de consument en van sluiting op zondagmorgen niet wil weten, omdat volgens hen de consument dat zo wil, waren dezelfde partijen in Zwolle (evenals de PvdA) absoluut tegen de koopzondag. Terwijl zij ook dáár in de coalitie zitten. Maar ja, de grootste partij daarin is er de ChristenUnie en dus gaan de liberale principes in verband met de zondagsrust overboord. Geen VVD’er of D66’er stemde tegen. Nogmaals: principes zijn mooi, maar ze moeten geen pluche gaan kosten.

Plaatselijk is er dus van een landelijke principiële partijlijn niets te merken. Nou ja, in Zwolle dan even die van de ChristenUnie. Maar verder? Ik herinner me dat jaren geleden, toen in Amstelveen nog geen program- maar een afspiegelingscoalitie bestond, een PvdA-wethouder tegen me zei: ‘Wij zijn landelijk voor een programcollege, maar alleen waar wij de meerderheid hebben. In Amstelveen is dat niet zo. Dus gaan we hier mee met een afspiegelingscollege’.

Ofwel: Principiële keuzes van landelijke politiek worden plaatselijk niet voortgezet. En individuele raadsleden worden geacht die te vergeten en desnoods daar tegenin te stemmen als de coalitie dat wenst. Zodat men zich kan afvragen wat landelijke partijen in gemeenteraden doen.

 

Lees ook:Geheime politiek
Lees ook:Christelijk zondag open…
Lees ook:‘Landelijke politiek domineert raadsverkiezingen’
Lees ook:Draaikonterij en wonen
Lees ook:Demotatuur

55 reacties op “Landelijk en lokaal

 1. Anarchistje

  Hebben wij in dit dorp een referendum over de zondagsopening gehad of heb ik iets gemist? Want hoe komen ze anders bij het idee, dat de consument het zo wil? Mijn visie is dat die 2 partijen het zelf willen om Amstelveen op de geldverslindende kaart te zetten. Toen ik hier 21 jaar geleden kwam wonen was het een oase aan rust. Nu weten ze niet meer hoe ze de herriegekte kunnen versterken. 24 uur per dag lawaai. Niet iedereen is daarvan gediend.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Peter

   Waarom een referendum als 71% van de inwoners op zondag boodschappen doet ?

     /   Beantwoorden  / 
  2. Jan Demming

   VVD en D66 hebben samen verreweg de meeste zetels en menen DUS ook namens de meerderheid van de bevolking te spreken als zij zeggen dat de winkels dag en nacht open moeten in deze gemeente. Net zoiets als landelijk: VVD en PvdA haalden tijdens de jongste Tweede Kamerverkiezingen samen meer dan de helft van het aantal zetels. DUS, stelden zij, wil een meerderheid van de bevolking dat we samen de regering vormen. ‘t Is een soort logica, maar wel een die er bij mij niet ingaat.

     /   Beantwoorden  / 
   1. PeterPC

    “dag en nacht open”? Dat zegt JB en niet VVD/D66.

    Trouwens dat hele zondag open gedoe dateert al vanaf 2009.

    Daarnaast is het geen verplichting om open te zijn. En dan kun je wel roepen : maar dat is de ondergang van de kleine ondernemer, klopt misschien, maar is de realiteit.

    Toch zie ik in het buitenland zat kleine winkeltjes terwijl bijna alle grote zaken alle dagen open zijn.

    Leg dat dan eens uit.

      /   Beantwoorden  / 
 2. Matthijs

  Lijkt me in de Bijlmer, waar u heengaat (hebt u beloofd), veel rustiger.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Anarchistje

   Klopt PC, lijkt wel een vakantieoord.

     /   Beantwoorden  / 
   1. frank

    Daar heb je weer met andere zaken te maken die hier minder zijn.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anarchistje

     Het ligt er maar aan wat je prioriteiten in het leven zijn. Als je continu wil shoppen ben je hier goed af, als je rust wilt, zonder dat eeuwige geouwehoer van een stelletje vingerwijzend-en ruziezoekendgeheel ben je beter af daar. We hadden het er 2 weken geleden nog over toch? Dus doe nu niet alsof je niet weet wat ik bedoel.

       /   Beantwoorden  / 
 3. Matthijs

  ??? Verwart u mij nu met iemand anders? Heb ik liever niet, eigenlijk.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Anarchistje

   En als u dat liever niet heeft, dan zou ik niet op mijn inhoudelijke reactie reageren met een dooddoendend compleet niets toevoegend bericht, dat slechts uw eigen ego streelt.En op de persoon ipv op de inhoud is gericht.

     /   Beantwoorden  / 
   1. PeterPC

    Dus op een niets zeggende stupide reactie moet maar liever niet gereageerd worden? Dat zou wel makkelijk voor je zijn.

    Rare dingen uitkramen en geen weerwoord, ga lekker in een communistisch land wonen.

    En dat hier weg gaan uit Amstelveen, klonk heel veel mensen als eens schone belofte in de oren.

    Doe dat dan, en ook niet meer reageren zoals je ook zo vaak gezegd hebt.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anarchistje

     En wie zijn die vele mensen? Matthijs, PC, VindIk, Johan Bos, van Faassen en al die andere pseudoniemen waar dit manneke onder reageert? Wel weer erg toevallig dat PC, alias PG van Faassen snel met zijn antwoord komt. En dan hebben we nog al die andere vuile reacties onder meerdere pseudoniemen.Je denkt toch werkelijk niet van Faassen dat de burger hier gek is? Ben er vast op het moment een paar vergeten, maar de blogmanager zal ze hier zeker even noemen, zoals hij mij ook noemde.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Rotary-vriendje

      @Anarchistje, het is moeilijk discussiëren met borderliners. Of beter gezegd, er is niet mee te communiceren. En in dit geval ook nog eens een gespleten persoonlijkheid. Niet alles is met medicatie op te lossen. Ik wacht nog op de zondagsrustpil. Die onderdrukt angst voor reflectie.

        /  
     2. Johan Bos

      Omdat ik wordt genoemd het volgende. Anarchistje is toch ook een pseudoniem? Verder is het niet verboden alleen een voornaam te noemen. Dat van Faassen onder alle andere pseudoniemen schrijft, is voor zover ik kan nagaan niet juist.

        /  
     3. Robert van Waning

      @JB, is PeterPC de enige schuilnaam van PG van Faassen?

      Vindt u ook niet dat deelnemers zich zouden moeten beperken tot één schuilnaam?

      Ik vind dat een schuilnaam niet mag worden gebruikt voor het anoniem beledigen, beschuldigen en beschadigen van mensen die wél onder hun eigen naam schrijven en zodoende wél kwetsbaar zijn?

        /  
     4. PeterPC

      Wat is dat toch rvw? Het gebruik van al jouw pathetische nicknames was wel geoorloofd?

      En de reeks stupide nicknames die die rare SP kenau gebruikte, daar hoor je de dame ook niet over.

      Dus waarom zou JB jullie tekst en uitleg moeten geven?

      Laat die man met rust, hij heeft het al zwaar genoeg met jullie aanwezigheid hier.

        /  
     5. Robert van Waning

      Nadat ik door toedoen van PC was verbannen door Dichtbij heb ik enige tijd noodgedwongen onder schuilnamen geschreven. Die werden echter allemaal door PC en Frank verraden. Eén van die schuilnamen was EVRM_art10, een verwijzing naar het artikel in het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens waarin het fundamenteloe recht op vrije meningsuiting is vastgelegd:

      “Het belang van de vrijheid van meningsuiting binnen de Europesee
      Conventie is door het EHRM mooi samengevat in de zaak Handyside,
      ‘Freedom of expression constitutes one of the essential foundations
      of a [democratic] society, one of the basic conditions for its
      progresss and for the development of every man. Subject to paragraph 2
      of article 10, it is appliccable not only to ‘information ‘or’ ‘ideas’ that are
      favourably received or regarded as inoffensive but also to those that
      offend,, shock or disturb the state or any sector of the population.’
      Bron: http://dare.uva.nl/document/2/24720

        /  
     6. Johan Bos

      Zoals eerder door mij gezegd: Vrijheid van meningsuiting heeft niets te maken met de vraag of particuliere media elk geluid moeten toestaan. Het betekent dat men zijn menig op allerlei wijzen mag verkondigen, maar niet de verlichting voor een mediabedrijf elke mening door te geven. Overigens wens ik niet meer te worden geconfronteerd met door u geconstateerde misstanden bij ándere media.

        /  
     7. Robert van Waning

      JB, PC verwees naar een situatie bij Dichtbij. U maakte daar geen bezwaar tegen, maar wel tegen mijn reactie. Gaarne rechtsgelijkheid.

        /  
 4. Anarchistje

  Ik heb u ook niks beloofd.

    /   Beantwoorden  / 
 5. frank

  Heeft Johan gelijk in. Als je dan ook nog mee rekent dat de lokale media bijna tot enkel advertentieverkopers zijn verworden, houd je niets meer van lokale democratie over. Gevolg; een soort plaatselijke oligarchie. Een leuk voorbeeld is de hr. Lechner. Eerst zat hij in de raad voor de VVD, vervolgens een tijdje als beleidsmedewerker bij RTVA en nu zit bij de OCA, ouderenpartij die nagenoeg altijd meestemt met grotere broer VVD, maar zoals de hr. Bos stelde is D66 in de vorm van wethouder van Veeningen het mooiste voorbeeld. Zij voert ( voor de ogen van de burger tenminste) totaal geen eigen beleid en lijkt zo de loopjongen van Raat. Op het gebied van transparantie wat D66 zegt landelijk voor te staan heeft deze vrouw nog nooit gehoord.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Peter

  Volgens het koopstromenonderzoek blijkt dat een ruime meerderheid (71%) van de inwoners van Amstelveen op zondag boodschappen doet. Dat VVD, D66 , PvdA en de andere seculiere partijen opkomen voor deze ruime meerderheid lijkt mij logisch. Dat de christelijke partijen opkomen voor de gelovige minderheid die tegen is, lijkt me ook logisch.

    /   Beantwoorden  / 
  1. PeterPC

   Juist. Ik had trouwens helemaal geen weet van een “koopstromenonderzoek”. Maar Google is je vriend. Interessant materie.

   Daarnaast is het zo dat de usual suspects die te hoop lopen tegen een koopzondag dat alleen doen omdat ze tegen het kapitaal zijn. En dan gaan roepen dat hele gezinnen ontwricht worden omdat pa of ma op zondag niet thuis zijn, want werken voor de slavendrijvers. Gelukkig is deze groep een roepende in de woestijn.

     /   Beantwoorden  / 
 7. Robert van Waning

  Dat mensen boodschappen doen als de winkels open zijn, is nogal logisch. Gelegenheid maakt de dief, in dit geval van de zondagsrust. Het gaat trouwens alleen over de ochtend van de zondag, niet over de middag.

  Een fatsoenlijke democratie houdt rekening met de eensen en belangen van minderheden. Niet alleen christelijken willen graag dat op z’n minst op zondagochtend de winkels dicht zijn. Als een minderheid zwaarwegende argumenten heeft, moet daar rekening mee worden gehouden.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Robert van Waning

   Correctie: “Een fatsoenlijke democratie houdt rekening met de WENSEN en belangen van minderheden.”

     /   Beantwoorden  / 
 8. PeterPC

  Ja rvw, en vooral geen bezoek op zondag aan de horeca brengen, of op zondag de hulp van een arts inroepen of de brandweer als dat nodig zou zijn etc.

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank

   Je moet het niet in het belachelijke trekken. In dit geval vind ik het argument van Rvw gerechtvaardigd. In vele landen met een monotheïstische godsdienst doet de overheid op hun eredagen en ook de economie een stapje terug.
   Werken de beursbengels dan 24/7?

     /   Beantwoorden  / 
   1. PeterPC

    Niets belachelijk. rvw zit maar te hameren op zondag, en dat is onzin. En op eredagen zijn er ook mensen die werken.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank

     Daar heb je gelijk in, maar deze mensen werken uit maatschappelijke noodzaak zoals ziekenhuizen, politie of zijn juist economisch afhankelijk van de tijd dat andere mensen vrij zijn, vb. horeca.
     Etenswaren voor thuis kan ik ook in die 6 dagen per week kopen. Ik ga toch niet meer eten als ik het 24/7 kan doen of kleren, dus of het meer omzet genereert is maar zeer de vraag.

       /   Beantwoorden  / 
     1. PeterPC

      Het gaat er helemaal niet om wat JIJ doet. Blijkbaar bestaat er wel de behoefte aan een 24/7 of 7 dagen/week behoefte.

        /  
     2. frank

      En dan vind ik juist, dat IEDEREEN best wel een beetje rekening kan houden met de werkenden in deze branche omdat het voor NIEMAND een noodzaak is.

        /  
     3. PeterPC

      En dat bepaal JIJ helemaal NIET. Jij gaat toch ook op zondag naar de kroeg omdat je daar aan behoefte hebt? Dat bepaal ik of een ander niet voor je hoor. De mogelijkheid is er, dus maak je daar gebruik van.

        /  
     4. frank

      Je moet wel alles lezen en niet datgene wat nou in jouw straatje past en de rest negeren. Dat is de meest goedkope discussie-truc die er bestaat. Dus nogmaals genereert dit meer omzet. Ik heb van mijn mama altijd nog geleerd dat je een gulden maar 1 uit kan geven.

        /  
     5. PeterPC

      Leg eens uit frank.

        /  
 9. Matthijs

  Het gaat in dit geval volgens mij niet om diensten die door moeten gaan – zoals ziekenhuizen, politie en brandweer – maar om winkels, waarvan de noodzaak open te zijn op zondagmorgen iets minder is. Overigens werkt men in ploegendiensten ook niet langer dan 36 of 40 uur per week. Van de kleine ondernemer wordt een zevendaagse werkweek verwacht, begrijp ik.

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank

   Mee eens, en die kleine ondernemer moet dan wel mee, anders gaat ie ten onder in de godsdienst van de vrije concurrentie, terwijl juist diezelfde kleine ondernemer voldoet aan de eisen die een gedeelte van de consument graag wil, zoals service, hoogwaardige producten, die retails niet leveren of een markt bestrijken die te klein is voor de grote jongens.
   Het winkelcentrum van der Leeklaan is daar een mooi voorbeeld van, bijna allemaal middenstanders met hoogwaardige producten of zeer gespecialiseerd.

     /   Beantwoorden  / 
   1. PeterPC

    Van der Leeklaan?

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank

     Sorry, van der Hooplaan.

       /   Beantwoorden  / 
   2. PeterPC

    In de buitenlanden zijn nog steeds kleine ondernemers die naast het geweld van enorm malls en outlets bestaan. Eigenlijk zijn het grotendeels kleine ondernemers die de 24/7 zaken runnen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank

     Moet je eens lezen hoe de binnenstad van Assen blij is met de waarschijnlijke komst van zo’n mall of outlet net buiten Assen.

       /   Beantwoorden  / 
     1. PeterPC

      Moet ik dat nu zelf gaan opzoeken? Dachte het even niet.

        /  
     2. frank

      Tuurlijk wel, anders ben je ook de beroerdste niet.

        /  
 10. Robert van Waning

  JB, de regels die u voor de één stelt, moet u ook voor alle anderen laten gelden, anders wekt u de indruk partijdig te zijn. Dat mag wel, maar u maakt zichzelf ongeloofwaardig, zeker als journalist.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Ik stel geen regels. Daar bent u toch van….Overigens heb ik van niemand ook maar iets verwijderd. Maar dat ga ik nu wel doen als de commentaren niets meer met het onderwerp hebben te maken.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   U stelt als regel dat niet naar Dichtbij mag worden verwezen. Prima, maar houdt dan iedereen daaraan. U handhaaft willekeurig, net als die wethouder die ik ook niet mag noemen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Johan Bos

    Ach, het is geen regel (u bent meer van de strafwetten en zo), maar ik begin er zo langzamerhand genoeg van te krijgen steeds op deze site een gevecht over een ander medium te zien gevoerd worden, zonder ook nog eens enig nieuw gezichtspunt.

      /   Beantwoorden  / 
   2. Robert van Waning

    Als anderen (steeds dezelfden) beginnen over Dichtbij, NSB, WOII en Jodenvervolging, zegt u daar niets van. Als ik echter reageer op die aantijgingen, maakt u bezwaar. Dat is partijdig en willekeurig. In dit geval begon over mijn (noodgedwongen) schuilnamen op Dichtbij, maar dat liet u toe.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

     Ik dacht dat ik iedereen heb aangesproken, maar tegen uw vaste overtuiging kan ik toch niet op. Niet meer noemen, geen van allen, dat andere medium. Sinds u die obsessie over een verbanning elders kreeg, laat u geen kans onbenut anderen daarvan de schuld te geven. Prima, maar niet meer op deze site die niemand heeft verbannen.

       /   Beantwoorden  / 
    2. Robert van Waning

     Als u anderen daarover weer laat beginnen, zal ik daarop natuurlijk reageren. U moet beter kijken wie steeds over Dichtbij begint.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Johan Bos

      Ah, u geeft weer een opdracht, zegt weer wat ik moet. Wet, regelgeving enzovoort zeker?

        /  
     2. PeterPC

      JB, waarom blijf je maar reageren op dat zelfmedelijden van die man?

      Niet doen, want dit hele artikel raakt ondergesneeuwd door die non discussie die jullie voeren.

        /  
     3. Robert van Waning

      PC, deze non-discussie gaat over jou. Jij begon immers weer over Dichtbij en de schuilnamen die ik daar door jouw toedoen moest gaan gebruiken. Volgens JB is dit mijn obsessie, maar jij hebt er steeds weer over, tenminste als je niet aankomt met je eeuwige NSB en Jodenvervolging.

        /  
     4. PeterPC

      “Wat is dat toch rvw? Het gebruik van al jouw pathetische nicknames was wel geoorloofd?”

      Staat daar ergens het woord Dichtbij?

      Dat was een antwoord op jouw gezeur over nicknames van anderen.
      Waar je dat deed doet helemaal niet terzake, het had ook bij 1 van jouw kwaliteitskranten kunnen zijn, de VK/NRC (proest).

      Ik ben er verder klaar mee.

      JB moet maar eens aan de bak om alle onzin te schrappen, en hij hoeft mij niet te ontzien hoor.

        /  
     5. Robert van Waning

      @VanFaassen, die schuilnamen waren natuurlijk bij Dichtbij. Dat weten jij en ik en iedereen, inclusief Johan Bos. Jij gaat hier nog over door, maar JB zal mij wel weer aanspreken.

        /  
 11. Ceaucescue

  OEI!, schrappen of een ban komt zo wel dichtbij heren!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.