Ewa (2)

Ewa Petiet

Opeens moest ik bij het horen van de discussie in de gemeenteraad, weer aan Jacques de Milliano terug denken. De voormalige voorzitter van Artsen Zonder Grenzen was een blauwe maandag lid van de Tweede Kamer voor het CDA. Niet dat ons lokale schattige raadslid Ewa Petiet van Burgerbelangen (BBA) fysiek op hem lijkt, maar politiek hadden zij een tikkeltje overeenkomst. Qua rechte rug, bedoel ik.

Het leek er in een raadscommissie, toen de verplaatsing van de markt aan de orde kwam, even op dat Burgerbelangen met Petiet een zelf denkende dame had binnengehaald, die gevoelig is voor feitelijke argumenten. Kijk, De Milliano dacht destijds, na een succesrijke verkiezingscampagne, dat hij in de Kamer moest doen wat hij eerder had beloofd. Fout. Dat is echt niet bedoeling, kreeg hij van het CDA te horen. Hij bleek een politicus van niks. Wie dat vak verstaat, weet dat hij – eenmaal in het parlement – tót het volgende beloften strooien in verkiezingstijd gewoon lak moet hebben aan kiezers. Milliano begreep er kennelijk niks van en zijn handicap was over een geweten te beschikken, een instrument dat een beetje politicus aan de wilgen heeft gehangen.

Ewa Petiet leek in die raadscommissie over een vrij sterke rug te beschikken. Haar fractie, deel uitmakend van de coalitie en die dus klakkeloos volgend, was (uiteraard) vóór opkrikken van de mogelijkheden om de markt te verplaatsen, tegen de wil van de marktkooplieden. Om de enige dag in de week dat het plein werkelijk bruist, in te wisselen voor een evenementen die het moeten ‘verlevendigen’, wat neerkomt op rijkdom die men bezit in de waagschaal stellen voor mogelijke armoede. Alle argumenten tegen verplaatsing van een deskundige inspreekster horend, leek Petiet die toch een meer ter zake doende te vinden dan de flinterdunne waarop de door B&W voorgestelde wijziging van de marktverordening was gebaseerd.

Terug gefloten

Dat kan natuurlijk niet. We gaan niet een beetje zelf nadenken zeg. Ewa moet door de coalitie, c.q. haar eigen partij, terug gefloten zijn. In de raadsvergadering, waar dus het definitieve besluit viel, herhaalde zij derhalve braaf wat D66, PvdA en VVD aan onzin hadden uitgekraamd. Nou ja, verplaatsing van de markt mag pas echt aan de orde komen als het niet anders kan, zei ze er bij. Want ze onderkende nog wel dat rommelen met die markt gevolgen heeft. Maar verplaatsing van een ander (éénmalig) evenement is nu eenmaal volgens de coalitie niet mogelijk. Ofwel: De markt wordt opgeofferd aan wie ook eens wat wil proberen op het plein.

De rug van Ewa is kennelijk (nog?) niet zo sterk als die destijds van Milliano. Misschien komt dat nog, maar dan is haar politieke toekomst natuurlijk boterzacht geworden. Voorlopig is zij terug in het hok van de coalitie, waar tegen zelf denken gekante kadaverdiscipline heerst.

 

Lees ook:Demotatuur
Lees ook:Ewa
Lees ook:Markt kan jaarlijks 7 keer worden verplaatst
Lees ook:Fout
Lees ook:Met meer regels vangt men geen boeven

8 reacties op “Ewa (2)

 1. Tomaat

  Kon ze nu eens uit blinken door enigszins zelfstandig te denken en zich ook te profileren, pakt ze die kans niet.

  En het had voor de uitslag waarschijnlijk nog geen bal uitgemaakt ook! Dom van BBA en van onze Ewa, “De Boterzachte”.

  Johan, wat heeft BBA nou eigenlijk voor wapenfeiten op haar naam staan, want ik kan er geen bedenken, maar dat kan aan mij liggen. Uit hun verkiezingsprogramma haal ik tenminste alleen maar open deuren.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Jan Demming

  @ Tomaat

  Ze pakte die kans inderdaad niet, want dat zou het einde van haar politieke carrière betekenen. Zo werkt dat in de politiek. Hypocriet tot en met.

    /   Beantwoorden  / 
 3. gerben

  Het is in die fractie niet pluis.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Hans

   In geen enkele fractie. Je gaat me toch niet vertellen dat het er bij de PvdA iets anders aan toegaat. Daar hoorde ik in een grijs verleden iemand letterlijk zeggen: We zijn eigenlijk tegen, maar we stemmen voor…Wie met zijn partij in de coalitie zit, volgt klakkeloos en zonder verder na te denken de B&W voorstellen, mogelijk met nog een kleine amendering in de marge…Maar zelf denken moet voor het gemiddelde raadslid tot een minimum beperkt blijven. Zo zit de lokale politiek zou eenmaal in elkaar.

     /   Beantwoorden  / 
   1. frank bikker

    Dat kan gebeuren, maar dan verwacht je er wel iets anders voor terug. Zo werkt dat in de politiek, maar ze hebben niets er voor terug gekregen. Dan sta je dus ronduit voor joker, net zoals inderdaad bij de PvdA.

      /   Beantwoorden  / 
 4. Herrie

  Sja, de afgevaardigde Ewa heeft anderhalf jaar eigenlijk niets gezegd in de gemeenteraad en dat is dit waar ze voor gekozen is en betaald wordt?

  Een volksvertegenwoordiger zit zonder last of ruggenspraak in de gemeenteraad. De consequenties van iets anders doen dan de fractie wil, kan best. Herinner me ene Ben Jonker die af en toe gewoon deed wat hij wilde in de gemeenteraad.

  We betalen als maatschappij toch geen 1539 euro per raadslid en kiezen zo een raadslid toch niet om stemvee te zijn? Of zou toch het cv en de bankrekening leidraad zijn voor het zich kandideren?

  Gek he dat de meeste burgers zich afwenden van de lokale politiek….

    /   Beantwoorden  / 
 5. Jan Demming

  Tja, een afgevaardigde is duidelijk iets anders dan een slagvaardige.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Hans

  Waarom denk je dat Ben Jonker toch ook binnen eigen partij steeds meer als problematisch raadslid werd gezien? Hij formuleerde altijd kort en heel duidelijk. Dat is natuurlijk al niet wat van een politicus wordt verwacht. Maar bovendien hield hij er eigen gedachten op na. Dat is mogelijk nog erger in de politiek…

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.