Met meer regels vangt men geen boeven

Ewa Petiet

Ewa Petiet

Hoewel de gemeenteraad voorstander lijkt van minder regeltjes, komen er in de praktijk ook bij de lokale overheid steeds meer bij. Eigenlijk deed ook raadslid Ewa Petiet van Burgerbelangen er een poging toe toen zij iets aan de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), zegt maar de grondwet van Amstelveen, wilde toevoegen om criminele colporteurs te weren.

Die maken het onder meer ouderen moeilijk, bieden allerlei inferieure diensten – zoals tuinonderhoud – tegen hoge en vooraf te betalen prijzen aan enzovoort. Maar burgemeester Mirjam van ’t Veld wees haar er op dat de raad eerder voor deregulering koos, de APV juist heeft uitgekleed, en dat die trouwens weinig betekent tegenover sowieso wetten en regels aan hun laars lappende criminelen.

Intussen blijven die wel een zorgpunt voor haar. Net als allerlei babbeltrucs. “Ik heb er veel contact met de politie over”, zei ze.

Van ’t Veld zag toch meer in preventieve voorlichting om inwoners te waarschuwen. “Wij ondervangen criminaliteit niet door meer regels, afgezien ervan dat die ook een zwaardere administratieve last meebrengen voor degenen die echt aan de deur mogen komen”, zei ze.

Het door Petiet gesignaleerde euvel is volgens haar wekelijks een opnderwerp van gesprek met politie en OM. Maat intussen lekt wel veel politiecapaciteit weg, omdat die elders in de regio nodig is. Overigens prees zowel zij als Petiet de wijkagenten. “Zij zijn veel aan het werk bij mensen thuis”, zei Van ’t Veld.

 

Lees ook:Eenhoorn: Criminaliteit dringt in bovenwereld
Lees ook:Geen centraal vuurwerk in Amstelveen
Lees ook:Gemeente gaat vernieling harder aanpakken
Lees ook:Kat met luchtbuk dood geschoten
Lees ook:Vuurwerkregels vrijwel niet te handhaven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.